דו"ח חמור: 30% מתלמידי ישראל - במשקל עודף
יותר מרבע מילדי ישראל סובלים מהשמנה, כך חושף דו"ח חדש שבדק את משקלם ואת גובהם של יותר ממיליון תלמידים. נתון מדאיג נוסף ב"ידיעות אחרונות": תלמידים במגזר החרדי והבדואי נמוכים מחבריהם החילונים
אחד מארבעה ילדים בישראל סובל מהשמנה - כך מגלה דו"ח לאומי ראשון של משרד הבריאות על נתוני גדילה של יותר ממיליון ילדים, שנאספו בבתי ספר ברחבי הארץ.
הדו"ח מגלה עוד כי בקרב האוכלוסייה החרדית והבדואית, שתי האוכלוסיות העניות ביותר בישראל, קיים שיעור גבוה משמעותית של ילדים רזים ונמוכים לגילם.
עוד על השמנת ילדים :
- מחקר ישראלי: היית ילד שמן? סיכון לסרטן בבגרות
בכל העולם מצטברים דיווחים על עלייה בשיעורי ההשמנה בקרב ילדים, ומחקרים שנערכו בשנים האחרונות גילו כי 8%-13% מהילדים בישראל סובלים מהשמנה. אולם כעת מגלים נתוני האמת של משרד הבריאות כי התמונה חמורה בהרבה: מסיכום מדדי גדילה של תלמידי בתי הספר בשנתיים האחרונות עולה כי יותר מרבע מתלמידי בתי הספר בישראל סובלים מעודף משקל בדרגות שונות.
וכך התקבלו הנתונים: תלמידים בכיתות א', ג', ה', ז' וט' נמדדו פעם אחת במהלך שנת הלימודים. הערכים נרשמו ברשומה הממוחשבת של שירות הבריאות לתלמיד, ומשקל כל תלמיד וגובהו ביחס לגילו חושבו באמצעות תוכנה ממוחבת. מדדי הגדילה נותחו עבור חמש אוכלוסיות גדולות: יהודים הלומדים בחינוך הממלכתי ובחינוך הממלכתי-דתי, חרדים, ערבים ובדואים בדרום.
בשנתיים האחרונות בוצעו הערכות גדילה עבור 1,102,021 תלמידים. מהמדידות עלה כי סך כל שיעור התלמידים הסובלים ממשקל עודף היה 27%. שיעור התלמידים עם עודף משקל (BMI בין 85% ל-96% לגיל) היה 16%.
שיעור התלמידים הסובלים מהשמנה (BMI שווה או גדול מ-97% לגיל) היה 11%.
עוד עולה מהדו"ח כי שיעור התלמידים עם עודף משקל או השמנה עולה מכיתה א' עד כיתה ה'. בכיתה א' שיעור התלמידים הסובלים מעודף משקל הוא 21.4%, ובכיתה ה' הוא כבר מטפס ל-30.7% - כמעט אחד משלושה. השיעורים מתייצבים בין כיתה ה' לכיתה ז' ויורדים בכיתה ט' ל-27.2%.
שיעורי התלמידים שסובלים ממשקל נמוך מאוד (פחות מאחוזון 3) נע בין 2.4% ל-5.5%. השיעור הגבוה ביותר של הילדים הרזים מאוד נמצא בקרב ילדים בדואים (5.5%) וחרדים (5.3%).
השוני בדפוסי הגדילה של ילדים חרדים ובדואים משתקף גם בשיעורי תלמידים באוכלוסיות אלה עם משקל וגובה נמוך. שיעור הילדים עם משקל נמוך מאחוזון 3 בקרב האוכלוסיה החרדית והבדואית עולה עם הגיל, בניגוד לממצאים בשאר האוכלוסיות.
שיעורי התלמידים עם קומה נמוכה בקרב התלמידים החרדים והבדואים בדרום עולים גם הם עם הגיל. שיעורי התלמידים החרדים עם קומה נמוכה בכיתה ז' הוא 7.5%, לעומת 2.8% בחינוך הממלכתי ו-4.7% בחינוך הממלכתי דתי.
אנשי משרד הבריאות שחיברו את הדו"ח - ד"ר ליזה רובין, פרופ' איתמר גרוטו, מירה חונוביץ, ד"ר זיוה שטל ושרית יערי - קובעים כי השיעור הגבוה מהמצופה של ילדים עם משקל נמוך בקרב בדואים וחרדים מצביע על גדילה לא אופטימלית בקרב האוכלוסיות הללו.
"שתי האוכלוסיות הן העניות במדינת ישראל וגם אלה עם מספר הילדים במשפחה הרב ביותר", כותבים החוקרים. "ריבוי הילדים במשפחה ורווחים קטנים בין לידה ללידה יכולים להשפיע על גדילת הילדים. עבור האוכלוסייה החרדית ניתן להעלות הסברים אפשריים להשמנה הפחותה כגון ריבוי שעות בבתי הספר, פחות זמן מסך, פחות שימוש במכוניות והבדלי תזונה".