תוכנית מרצ: לבטל את הסכם אוסלו
יוזמת השלום הערבית עומדת במרכז המצע המדיני של מפלגת השמאל המצומצמת. הסכם אוסלו יבוטל בהסכמה לצורך זה. בסוף השבוע ידונו חברי המפלגה עם אבו מאזן על היוזמה החדשה
מפלגת מרצ הציגה הבוקר (יום ג') את מצעה המדיני, הכולל מתווה חדש ובו ביטול מוסכם של הסכמי אוסלו ומסגרת המבוססת על יוזמת השלום הערבית. במסיבת עיתונאים תקפה היו"ר זהבה גלאון את מפלגת העבודה שהציגה תוכנית מדינית ללא אזכור המילה "שלום", וכינתה אותה "תוכנית מדינית חלולה, עלובה ופחדנית", לדברי גלאון.
עוד עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
על פי התוכנית המדינית שגיבש עבור המפלגה השגריר לשעבר אילן ברוך, יבוטלו בהסכמה הסכמי אוסלו ויונח מתווה חדש על בסיס יוזמת השלום הערבית תחת מטריית קוורטט אזורי שבו יהיו חברות ירדן, מצרים, טורקיה, סעודיה וקטאר.
לראשי מרצ בעבר היה תפקיד מכריע בניסוח הסכמי אוסלו ובאישורם בכנסת בתחילת שנות ה-90. ד"ר יוסי ביילין, שהיה שותף מרכזי במגעים שהולידו את ההסכם עם אש"ף, עמד מאוחר יותר בראשות המפלגה. בשבתה בממשלת רבין שאישרה את ההסכם ב-1993, היה למרצ בת 12 המנדטים משקל רב באישור ההסכם.
את המצע המדיני הנוכחי שאותו כינתה מרצ "מתווה להנעת התהליך המדיני ויציאה מהקיפאון", גיבש עבור המפלגה הדיפלומט הבכיר לשעבר אילן ברוך, שכיהן כשגריר ישראל בדרום אפריקה ופרש על רקע ביקורת קשה שהטיח בראש הממשלה נתניהו ובשר החוץ ליברמן. הוא הסביר כי מן הראוי שהסכמי אוסלו שנחתמו לפני כ-20 שנה יבוטלו. "המו"מ לשלום על בסיס אוסלו איבד אמון ואחיזה בדעת הקהל", אמר ברוך. "ניגש לפלסטינים ונאמר - עלינו להביא את אוסלו לסיום לאחר שנגיש מתווה מדיני משותף".
לדבריו, "ההכרעה בין חמאס לפתח תלויה בהנהגה הישראלית. ההנהגה הנוכחית מחזקת את הגורמים הפלסטיניים שאומרים - 'פלסטין כולה היא שטחנו'".
על פי המתווה, תתמוך ישראל ברעיון ההכרה הפלסטינית באו"ם יחד עם ארה"ב. כך יפחיתו את סיכויי חמאס להשתלט על יהודה ושומרון, וייווצר מעמד שווה במו"מ של מדינה מול מדינה. במסגרת המתווה יתחילו ליישם תוכנית חומש הכוללת הסדר ביניים מיידי ומו"מ אינטנסיבי המוגבל לארבע שנים, שבסיומו יכריזו על שלום, על קץ הסכסוך ועל סיום התביעות.
תחת הסיסמה "לא לשלום מדומיין ומו"מ נצחי, לא לאינתיפאדה שלישית", קראה יו"ר המפלגה ח"כ זהבה גלאון: "נתניהו קיבל סטירת לחי מצלצלת כשאמר לא למדינה פלסטינית". היא הזהירה כי מדיניותו של ראש הממשלה "תוביל אותנו לאינתיפאדה שלישית. נדרשת תפנית מדינית נועזת, פרדיגמה חדשה שתשנה את התפיסה של שלום מדומיין ומו"מ נצחי. הציבור בישראל תומך בפשרה ובמתווה העקרוני של שתי מדינות לשני עמים".
ביום חמישי יגיעו חברי מרצ לרמאללה לפגישה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, ושם ידונו במתווה.