השלום בתוכם: 27 השתלות בין יהודים וערבים
כשמדובר בהצלת חיים, לאיברים אין דת, גזע ולאום: בשנה האחרונה נעשו 27 השתלות איברים מעורבות בין יהודים וערבים, כך חשף היום הנשיא פרס במהלך טקס הוקרה למשפחות. "האיברים הם המתנה הנדירה ביותר שאפשר לתת", אמר
הצלת חיים אינה יודעת גבולות: בשנה החולפת נעשו 27 השתלות איברים מעורבות בין יהודים וערבים, שבזכות התרומה האצילית הצילו את חייהם אלו של אלו. כך חשף היום (ד') נשיא המדינה שמעון פרס, שאירח בבית הנשיא בירושלים את משפחות תורמי האיברים.
מנתוני המרכז הלאומי להשתלות עולה כי מתוך כלל תרומות האיברים שנעשו במהלך שנת 2012, הושתלו עד כה 28 איברים של נפטרים יהודים בחולים ערבים, ובזכות תשע תרומות של נפטרים ערבים הושתלו 25 איברים בגופם של חולים יהודים.
תורמים איברים - ומצילים חיים:
- אחרי 26 שנה: ניסים שוב רואה בזכות תרומת קרנית
במהלך הטקס הוציא הנשיא פרס מכיסו את כרטיס אדי שעליו חתם לפני כמה שנים, וקרא לציבור במדינת ישראל להוסיף את חתימתם למאגר. " גם אני חתמתי על כרטיס אדי ואני נושא אותו עמי", אמר הנשיא. "אני קורא לכל אזרחי ישראל- חתמו גם אתם על כרטיס אדי לתרומת איברים.
"המוות הוא צו עליון שאי אפשר לערער עליו. אבל הם החיים הם בחירה שאסור לוותר על המשך קיומה, יהי אשר יהי. האיברים מוסיפים לחיות זמן קצר אחרי מות הגוף והם המתנה הנדירה ביותר שאדם אחד יכול להעביר לאדם אחר".
בפנייה למשפחות התורמים אמר הנשיא פרס כי "הגשר שנמתח בין משפחות התורמים והנתרמים מכמיר לב - ללא אפליות בין צעירים ובוגרים, בין נשים וגברים, בין ערבים ויהודים.
"היגון שלכם הפך לאצילות נפש, ובשברון לב חשפתם רוחב לב, והראיתם שגם באין קרבה משפחתית, קיימת קרבת גורל. כי לא רק שורשים מחברים בין אדם לאדם, אלא גם ערכים".
במהלך הטקס אף הוקרן סרטון שבו סיפר מנתח לב: "לא מצאתי כל הבדל כשהחזקתי לב יהודי או לב ערבי".
חותמים עכשיו:
- לחתימה על כרטיס אדי לחצו כאן
מאיה הראל, בת 18 וחצי שעברה השתלת כבד לפני שנה וחצי, ייצגה את המושתלים וסיפרה את שעבר עליה לפני ההשתלה ולאחריה.
"הייתי ילדה רגילה בת 13", היא משחזרת. "פתאום הופיעו אצלי כאבי בטן ובבדיקות מצאו שתפקודי הכבד שלי גבוהים מאוד. הופניתי לבית החולים, שם אושפזתי במשך שלושה שבועות, והבדיקות הראו שיש לי מחלה אוטוטימונית ואני זקוקה להשתלת כבד".
כמה ימים לאחר תום הלימודים, לאחר המתנה ארוכה, קיבלה הראל את הטלפון המבשר שנמצאה לה תרומה. "פתאום מתאמת ההשתלות הייתה על הקו", היא מספרת, "ואמרה לאמא שלי 'בואו, יש כבד למאיה'. זה היה אחד הרגעים המאושרים בחיינו, ובזכות המשפחה היקרה שתרמה את האיברים נולדתי מחדש".
הראל, היום מתנדבת בחיל המודיעין, עברה את השתלת הכבד בזכות תרומת איברים של משפחתה של מיקה בורין, בת 5 אשר טבעה בכנרת בחודש יולי בשנה שעברה. איבריה של מיקה הצילו ארבעה אנשים, בהם הראל.
בטקס המרגש בבית הנשיא היא פגשה בהורים אשר בזכות ההחלטה שקיבלו ברגע הקשה בחייהם - החזירו לה את עתידה.
סמאח עודה, שאחותה בת ה-35 נהרגה ומשפחתה החליטה לתרום את איבריה, ייצגה בטקס את משפחות התורמים וסיפרה כי את אחותה הבכורה לא זכתה להכיר, משום שכשהייתה בת 17 נפלה האחות מסירה במהלך שיט בטיול כיתתי. היא נמצאה לאחר 36 שעות בעזרת צוללנים של חיל הים.
לפני שלוש שנים חוותה משפחת עודה אובדן טרגי נוסף, כאשר האחות ראויה עודה נהרגה. "במשך שלושה ימים היא הייתה מחוסרת הכרה ומונשמת עם פגיעת ראש קשה", מספרת סמאח. "ביום שלישי, 21 ביולי 2009, אלוהים החליט שהמקום שלה שם למעלה והרופאים קבעו מוות מוחי.
"ברגע הקשה הזה הם שאלו על תרומת איברים, ואבא שלי והדודים שאלו את המופתי שאמר שהדת אפילו מברכת על כך. ואז כולם החליטו שאנחנו תורמים, כי ראויה נתנה תמיד והיא תמשיך לתת גם במותה".
במותה הצילה ראויה את חייהם של שלושה אנשים.