סוף שנה: כדאי לנצל את הטבות קרן ההשתלמות
מתקשים לחסוך? קרנות השתלמות יאפשרו לכם לחסוך ולקבל הטבות מס משתלמות במיוחד. שכיר, עצמאי - מי זכאי, איך עושים את זה ולמה כדאי להפקיד עד 31 בדצמבר? מדריך
מי מאיתנו לא מכיר את התחושה הבאה: כל החודש אתם מחכים למשכורת החודשית שלכם, ואז, רגע אחרי שהיא הופקדה בחשבון הבנק, הכסף לו חיכיתם בציפייה נעלם כלא היה. "הקסם" הזה (שבדרך כלל כולל כרטיס אשראי, שכר דירה או משכנתא) עשה עבודה כל כך יסודית, עד שלא נשאר לכם פירור לחיסכון חודשי אשר ישמש אתכם בעת הצורך.
- מינואר: קופות הגמל יהפכו ליותר אטרקטיביות
תוחלת החיים העולה תפגע לנו בחיסכון
מוכנה לשלם, אז למה אין לי קצבת פנסיה מובטחת?
בדיוק במצבים כאלו, כשאתם צריכים סכום כסף ללימודים, לצמצום המשכנתא, לנסיעה לחו"ל, לחתונה של הילדים או לכל שימוש אחר, יכולה לסייע קרן השתלמות.
חשוב שתדעו שאם אתם עצמאים אתם יכולים לפתוח קרן השתלמות כנגד הצגת אישור ממס הכנסה על פתיחת עסק.
באשר לקרן השתלמות לשכירים, הרי שעליה להיות מורכבת גם מהפקדות המעסיק ולכן אם אתם שכירים וברצונכם לפתוח קרן השתלמות, עליכם לפנות למעסיק שלכם ולמעשה, הדבר נתון למשא ומתן בינו לביניכם.
קרן השתלמות - מה זה בכלל?
קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון לטווח קצר ובינוני המיועד לשכירים ולעצמאיים, אשר באמצעותו ניתן ליהנות מהטבות מס על ההפקדות וכן מפטור ממס על הרווחים עבור הפקדות עד לתקרה המוטבת.
בתום שש שנות חיסכון, או בתום שלוש שנות חיסכון (לצורכי השתלמות או לאחר גיל פרישה), הכספים שנצברו בקרן הופכים לנזילים וניתנים למשיכה בסכום חד פעמי.
היתרון המשמעותי של החיסכון בקרן השתלמות, הן הטבות המס שניתן לקבל בגינן שכן מעטים הם מכשירי ההשקעה המגלמים הטבות רבות כל כך למפקיד בהם.
בעוד שבמוצרי השקעה אחרים, כמו: פיקדון בנקאי, תכנית חיסכון, קרן נאמנות, תעודת סל ועוד, משלמים במועד המשיכה מס על הרווחים שנע בין 15% עד 25% (תלוי במוצר), מה שמקטין את סכום הנטו שעומד לרשות החוסך. בקרנות ההשתלמות הכדאיות של החיסכון לקרן באה לידי ביטוי פעמיים – בעת ההפקדה לקרן וכן במועד משיכת הכספים. עבור עצמאים קיימת הטבת מס על ההפקדות אשר נחשבות הוצאה מוכרת בהתאם לתנאים הקבועים בחוק, ועבור שכירים – אין תשלום מס על הפקדות המעסיק. בנוסף, הן עבור שכירים והן עבור עצמאיים, בעת משיכת הכספים קיים פטור ממס על הרווחים.
חשוב לציין כי בעת ההצטרפות לקרן השתלמות, ניתן לבחור מבין מגוון מסלולי השקעה בעלי רמות סיכון שונות המתאימים למשקיעים בעלי צרכים מגוונים. כך, ניתן להתאים את מדיניות ההשקעה של הקרן לאופי המשקיע, ובהמשך, אם יהיה שינוי כלשהו שיצריך מעבר למסלול אחר, ניתן לעשות זאת בקלות באמצעות הגשת בקשה מתאימה לחברה המנהלת. המעבר בין המסלולים נעשה תוך שלושה ימי עסקים, בכפוף להוראות החוק.
שכירים: המעסיק משתתף
עבור שכירים מדובר למעשה בהטבת מעסיק. ישנם מגזרים בהם פתיחת קרן השתלמות הינה חלק מהסכם קיבוצי המחייב את המעסיק, אך בחלק ממקומות העבודה מדובר בהטבה אשר מעסיק אינו חייב להעניק לעובד.
ההפקדות לקרן מתבצעות על ידי המעסיק שמעביר בכל חודש את חלק העובד ואת חלק המעסיק לקרן, בסכומים הנגזרים משיעורי ההפקדה המותרים על פי חוק (לרוב מעביר המעסיק 7.5% ואילו העובד מפריש 2.5% ממשכורתו) וכן בהתאם לשכר העובד.
חשוב שתדעו שלעיתים עדיף לקבל הטבה בדמות קרן השתלמות ולא כתוספת כספית למשכורת, שכן מהמשכורת משלמים מס הכנסה, ביטוח בריאות וביטוח לאומי ואילו על חלק המעסיק המופרש לקרן השתלמות (עד התקרה המוטבת) העובד לא חייב במס ומדובר בחיסכון נטו הפטור גם ממס רווח הון במשיכה (בהתאם ובכפוף להוראות החוק).
יש לציין שזכות הבחירה לגבי החברה המנהלת של קרן ההשתלמות שייכת לעובד וזאת מאחר שבחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) נקבע כי לעובד הזכות לבחור לאיזו קרן השתלמות יעביר המעסיק את הכספים.
עצמאים: הטבת מס משתלמת
עצמאי המפקיד לקרנות השתלמות באמצעות הפקדות חודשיות או תקופתיות, זכאי ליהנות מהטבות מס על הפקדותיו בכל שנה בהתאם לקבוע בחוק. ניתן לפתוח קרן השתלמות במעמד עצמאי רק עבור מי שמציג אישור מרשויות המס על פתיחת עסק.
למעשה, עצמאי אשר מפקיד 7% מהכנסתו השנתית הקובעת עד תקרת הכנסה של 255,000 שקל בשנה (נכון לשנת 2012), ייהנה מהוצאה מוכרת על 4.5% (חובה להפקיד תחילה 2.5% שאינם מוכרים לצרכי מס).
עצמאים המפקידים לקרן השתלמות נהנים גם מפטור ממס רווח הון במשיכה, כך שניתן לנצל את מלוא ההפקדה המוטבת (17,880 שקל), ללא קשר לגובה ההכנסה. עבור הפקדה מעבר לתקרה המוטבת, אמנם יהיה תשלום מס רווח הון, אולם רק במועד המשיכה. דחיית תשלום המס למועד המשיכה עשויה להגדיל את החיסכון והתשואה באופן משמעותי ככל שתקופת החיסכון ארוכה יותר.
שכיר בעל שליטה: גם לך מגיע
שכירים בעלי שליטה יכולים גם הם ליהנות מהטבות המס בגין הפקדה בקרן השתלמות, כאשר המשכורת החודשית המרבית שההפרשה בגינה לקרן השתלמות תהיה פטורה ממס על הרווחים הינה 15,712 שקל.
שיעור ההפקדה המרבי המוכר לחברה כהוצאה הינו 4.5%, כאשר בעל השליטה מחויב להפקיד לפחות שליש מהפקדת החברה כלומר שיעור של 1.5%.
למעשה, החברה יכולה להפקיד 7.5% ובעל השליטה יפקיד 2.5% (בדיוק באותם האחוזים של הפקדה עבור עמית שכיר). ההוצאה שתותר לחברה בניכוי הנה רק 4.5%, אך לבעל השליטה לא תהיה זקיפת הכנסה (הגדלת השכר החייב במס הכנסה) והוא לא יחויב בתשלום מס רווח הון במשיכה בגין 3% הנוספים שהחברה הפקידה עבורו.
איך עושים את זה?
על מנת לבדוק מהו הסכום אותו ניתן להפקיד לצורך קבלת הטבת המס, יש לבדוק תחילה מה ההכנסה השנתית הקובעת שבגינה ניתן להפקיד והאם בוצעו הפקדות לקרן השתלמות השנה ואם כן, באיזה סכום. כך ניתן יהיה לבדוק מהו הסכום המדויק אותו ניתן להפקיד על מנת ליהנות ממלוא ההטבה. הפקדות שיבוצעו בסוף השנה לקרן השתלמות חדשה יקבלו את מועד הוותק של תחילת שנת 2012.
גם אם טרם בוצעה הפקדה עבור שנת 2012, ניתן להפקיד בקרן השתלמות עד ה-31 בדצמבר 2012 עבור כל השנה, ולהספיק ליהנות מהטבות המס עבור השנה הנוכחית. הפקדות אשר יבוצעו לאחר תאריך זה לא יוכלו להקנות הטבות מס בגין 2012. לצורך קבלת ההטבה יש להגיש לרשות המיסים אישור הפקדות לצרכי מס (המצורף לדו"ח השנתי לעמית).
יש לציין כי בשונה מקרן פנסיה או לביטוח מנהלים, העובדה שקרן השתלמות ניתנת למשיכה בסכום חד פעמי מביאה לכך שמדובר במוצר משלים וחשוב לחיסכון הפנסיוני. יחד עם זאת, אין זו חובה למשוך את הכסף לאחר שש שנים ובמקרים מסוימים אף כדאי שלא לעשות זאת. ניתן להמשיך להפקיד כספים לקרן, ובכל מקרה, גם אם לא מפקידים כספים חדשים, נשמרות הזכויות בקרן, כולל הזכות למשוך את כספי הקרן בהמשך.
הכותבת היא מנהלת מערך פנסיוני וקשרי סוכנים בפסגות גמל ופנסיה
האמור אינו מהווה ייעוץ מס ע"י יועץ מס. אין באמור לעיל כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני בידי יועץ/משווק פנסיוני בעל רישיון עפ“י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. חברת פסגות קופות גמל ופנסיה בע“מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ פנסיוני) ולה זיקה למוצרים הפנסיונים המנוהלים על ידה.