מצע כלכלי לחד"ש: שלום יצמצם הוצאות ביטחון
מפלגת חד"ש הציגה את המצע הכלכלי שלה, בראשו הדאגה לזכויות עובדים והגדלת ההכנסות לשכירים ע"י העלאת שכר המינימום. עוד מציעה חד"ש לקצר את שבוע העבודה, להגדיל קצבאות להעלות מסים ולצמצם את התקציב הביטחון באמצעות הסדר שלום בגבולות 1967
אחרי מפלגת העבודה - מפלגה נוספת מציגה מצע כלכלי-חברתי: מפלגת חד"ש הציגה היום (ג') את עקרונות המדיניות הכלכלית-חברתית שלה ונציגיה בחרו לעשות זאת בפינת הרחובות רוטשילד-בצלאל יפה בתל אביב.
מיקום זה נבחר בשל קרבתו לסניפים הראשיים של מספר בנקים גדולים, שכן אחד הסעיפים המרכזיים בתכנית מדבר על הלאמת הבנקים בישראל, במסגרת ביטול כל ההפרטות של שירותים ציבוריים וחברות ממשלתיות.
חברי המפלגה העמידו בראש מצעם הכלכלי את הדאגה לזכויות העובדים ואת הגדלת הכנסותיהם של השכירים בישראל. עם זאת, כהקדמה לסעיפי המדיניות - בחרה התנועה להתייחס לנטל הכבד שמהווה ההוצאה הביטחונית על תקציב המדינה.
"לאחר כל מלחמה גדל עוד יותר התקציב הצבאי וזולל תקציבים חברתיים", נכתב במצע. "ההוצאות הצבאיות בישראל, הישירות והעקיפות, גוזלות כ-60% מהתוצר, לעומת 2% בלבד במדינות אירופה". כאמצעי להקלת נטל ההוצאה הביטחונית על התקציב, מציעה התנועה שלום בין ישראל לפלסטינים, המבוסס על הקמת מדינה פלסטינית בגבולות ה-4 ביוני 1967.
קיצור שבוע העבודה, הגדלת שכר המינימום
עיקרו של המצע הכלכלי-חברתי של מפלגת השמאל חד"ש, מתייחס למצבם של העובדים בעלי המשכורות הנמוכות. המפלגה דוגלת בתוספת שכר של 5% לכל העובדים המאוגדים ובהעלאת שכר המינימום לרמה של 5,000 שקלים, לעומת 4,500 כיום.
בנוסף, תומכת המפלגה בקיצור שבוע העבודה ל-30 שעות שבועיות, מבלי לפגוע בתנאי השכר והזכויות הסוציאליות של העובדים. עוד כולל המצע, הצעה להכליל את כלל ההכנסות של העובד בחישוב השכר הקובע את היקף ההפרשות לפנסיה.
כיום, עובדים רבים מקבלים תוספות שונות לשכרם, כמו תוספת שעות נוספות גלובלית ותוספות אחרות, אשר עליהן מוטל מס הכנסה אך הן אינן נכללות בחישוב השכר כאשר נקבע סכום ההפרשה החודשי לפנסיה.
המצע כולל גם שורה של צעדים להגברת כוח ההתאגדות של עובדים. המפלגה מציעה לבטל את ההעסקה במיקור חוץ ("עובדי קבלן") במגזר הציבורי ולהחיל את החוק המטיל אחריות על מזמין השירות לתנאי ההעסקה של עובדי הקבלן גם למגזר הפרטי.
בנוסף, קוראים בחד"ש להגביר את האכיפה של חוקי העבודה, לעודד התארגנויות עובדים ולבטל חקיקה הפוגעת בזכויות העובדים, אך סעיפים אלה במצע אינם כוללים צעדים אופרטיביים ברורים.
בחד"ש תומכים גם בהקמת מנגנון ממשלתי אשר יציע סבסוד של תשלומי הפנסיה לבעלי משכורות נמוכות ובהקמת קרן פנסיה ממשלתית אשר תציע דמי ניהול של 0.7%. עוד מציעה המפלגה לחייב את קרנות הפנסיה להשקיע 50% מהחסכונות באגרות חוב ממשלתיות ייעודיות, על מנת שחלק ניכר מחסכונות הציבור יהיו מגובים בכספי ממשלה.
הגדלת הקצבאות ב-40%, העלאות מס
המצע כולל גם מספר עקרונות לגבי היקף ההשקעה הממשלתית ברווחה. המפלגה מציעה לבטל את תקרת ההוצאה בתקציב המדינה, על מנת שניתן יהיה להגדיל את ההשקעה בשירותים חברתיים, ולבטל את חוק ההסדרים אשר מאפשר למשרד האוצר לבטל חוקים שחוקקה הכנסת על מנת להעביר את התקציב.
בנוסף, מציעה חד"ש להכפיל את שיעור ההפרשה של מעסיקים לביטוח לאומי בגין כל עובד, על מנת להגדיל את הכנסות המוסד לביטוח לאומי ב-5 מיליארד שקלים.
כמו כן, דוגלת חד"ש בהעלאת המדרגה העליונה של מס ההכנסה מ-45% ל-50% ובהטלת מס עשירים של 55% על הכנסות של למעלה ממיליון שקלים בשנה. המצע כולל גם מס עיזבון של 10% על ירושות בשווי של למעלה מ-3 מיליון שקלים.
המצע כולל גם סעיף להכפלת שיעור התמלוגים שמשלמות החברות המפיקות גז בישראל והחלת השיעור הזה על כל החברות העושות שימוש באוצרות הטבע של מדינת ישראל.
בתחום ההוצאות, דוגלת חד"ש בהגדלה של קצבאות הילדים ב-40%, על מנת להחזירן לרמה שהייתה מקובלת בעבר. בנוסף, קוראת המפלגה להכללת הביטוח הרפואי המשלים במסגרת סל הבריאות ובהצמדה מחדש של כל הקצבאות לשכר הממוצע במשק, על מנת למנוע את שחיקתן בעקבות האינפלציה.
כמו כן, תומכת חד"ש בהגדלת מספר המוצרים שמחירם מפוקח מ-20 ל-50 ובביטולה המלא של תכנית ויסקונסין להשמה מחדש בעבודה ובמתן דמי אבטלה מלאים למשך 12 חודשים מאז הפיטורים.
"חד"ש דוחה את הקביעה המגמתית כאילו 'אין ברירה', וכאילו המדיניות מרחיבת אי-השוויון, הדוחקת עובדים לעוני, צעירים לעבודה זמנית ונשים לעבודה חלקית, המייקרת את הדיור והמקטינה את כוח הקנייה של רוב האזרחים – היא גזירת גורל", נכתב במצע.
"התוכנית הכלכלית של חד"ש היא יישום של תפיסותיה הסוציאליסטיות ושל דרישות המחאה החברתית הגדולה של קיץ 2011".