שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, AP, AFP

סדקים במעגל הפנימי: רוב תומכי אסד - משפחתו

המחלוקת בנוגע לטיפול הנכון במשבר הסורי מפלגת גם את הממשל. סקירת המעגל הפנימי של הנשיא אסד מגלה כי רובו מורכב מקרובי משפחה ויועצים, בזמן שבעלי תפקידים בכירים מורחקים על רקע תמיכתם בפתרון במו"מ, "ללא מנצח ומפסיד"

סגנו של אסד לא לבד. הודאתו של מספר 2 במשטר הסורי, פארוק א-שרע, בכך שהצבא כנראה לא יצליח להביס את המורדים, נתפסה במערב כאמירה חריגה, אך עתה מסתבר שגילוי הלב שלו היה רק סממן לסדק המעמיק בחוגים הפנימיים של השלטונות בדמשק: אל מול התומכים המושבעים בנשיא בשאר אסד הולכת וגוברת הביקורת מצד מקורביו בעבר ובהווה.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

עוזריו הקרובים ביותר של אסד מאמינים שהמשטר מסוגל להמשיך להילחם ושהם עוד יכולים לנצח את המורדים במלחמה שמתנהלת כבר שנתיים ושגבתה עד כה את חייהם של כמעט 45 אלף איש. "הכוח נעשה יותר ויותר מרוכז בידיהם של מעטים בשבט של אסד, שהפכו ל'אוטיסטים' ונדמה שהם החליטו פשוט להמשיך קדימה", העריך קארים ביטאר, אנליסט שמושבו בפריז.

 

בשורה העליונה: אסד והתומכים - גזאלי, מחלוף ואחיו מאהר אסד. בשורה התחתונה - האישה הנאמנה והמתנגדים - אל-עטר, שעבאן וא-שרע (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
בשורה העליונה: אסד והתומכים - גזאלי, מחלוף ואחיו מאהר אסד. בשורה התחתונה - האישה הנאמנה והמתנגדים - אל-עטר, שעבאן וא-שרע(צילום: AFP, AP)

 

המעגל הפנימי של אסד מורכב כיום מאשתו אסמה ומאחיו מאהר, בן 44, שעומד בראש הדיביזיה הרביעית של הצבא, שנחשבת ליחידת עילית. כמו כן, ברשימת המקורבים נכללים דודו הידוע לשמצה, איש העסקים מוחמד מחלוף (80), בן דודו של הנשיא, רמי מחלוף (43), ומפקד מנגנוני הביטחון בדמשק, חאזם מחלוף (41). כל הנמנים לעיל משתייכים למיעוט העלווי (פלג של האיסלאם השיעי), למעט אסמה אסד שהיא מוסלמית סונית.

 

אנשי מפתח נוספים בחוג המקורבים הם חוסאם סוקאר ועלי ממלוּק,

שמשמשים שניהם יועצים לענייני ביטחון, ורוסתום גזאלי, שאחראי על ענייני ביטחון פוליטי. בנוסף, ממשיכים לתמוך באסד מנצור עזאן (52), שמשמש מאז 2009 השר לעניינים נשיאותיים, ולונה א-שיבל, עיתונאית לשעבר של "אל-ג'זירה" - שניהם מהעדה הדרוזית.

 

"זוהי הקבוצה שמקבלת את ההחלטות", קבע האנליסט ביטאר. "בשאר, שמנהל את ההצגה, מקשיב אך ורק לאנשים שברוב המקרים חייבים לו את נסיקתם לעמדות מפתח". מנגד, ישנה קבוצה לא מצומצמת של בכירים שהורחקו בפועל מהליך קבלת ההחלטות - כמו סגן הנשיא א-שרע - אף שהגדרת תפקידם מקנה להם, לפחות על הנייר, מקום סביב שולחנו של אסד.

 

"המתנגדים לא רוצים להיסחף מטה עם אסד"

להערכת ביטאר, עם המתנגדים נמנים חברי ממשל ומפקדי צבא, שמבינים כי "לא המורדים ולא הצבא יצליחו להשיג ניצחון מוחץ על הצד השני. לפיכך, הם מקווים לפתרון בדרכי משא ומתן, שימנע מהם להיסחף יחד עם אסד, במקרה שהוא ייפול", הוא הוסיף.

 

בשאר אסד (מימין) עם אחיו מאהר (במרכז) בהלוויית האב חאפז (צילום: AP) (צילום: AP)
בשאר אסד (מימין) עם אחיו מאהר (במרכז) בהלוויית האב חאפז(צילום: AP)

 

הלוויית הרוגים מכוחות הביטחון. "לא הם ולא המורדים ישיגו ניצחון מוחץ" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלוויית הרוגים מכוחות הביטחון. "לא הם ולא המורדים ישיגו ניצחון מוחץ"(צילום: AFP)

 

לדברי האנליסט, במבקריו של אסד בולטות שתי נשים: הראשונה, בותיינה שעבאן (59), הייתה מקורבת במיוחד לאביו של הנשיא, חאפז אסד, ושימשה המתורגמנית שלו בטרם הפכה לשרה לענייני גולים. ב-2008 היא מונתה ליועצת של בשאר אסד. השנייה היא נאיה אל-עטר (79), שכיהנה כשרת התרבות הסורית מ-1976 עד 2000, ולפני שש שנים מונתה לסגנית הנשיא יחד עם א-שרע.

 

"נראה שהקבוצה הזו מודרה כמעט לחלוטין מקבלת החלטות, משום שהם סבורים שהמלחמה צריכה להיגמר ללא מנצח ומפסיד", קבע שר סורי לשעבר ששוחח עם סוכנות הידיעות הצרפתית. "הקליקה של אסד רואה בהם פחדנים".

 

גם העיתונאי מהעיתון הלבנוני הפרו-סורי, "אל-אחבאר", שראיין את א-שרע ושמע ממנו את טענותיו כלפי אסד, אישר ש"א-שרע אינו חלק ממעגל מקבלי ההחלטות, והוא מתקשר לעתים רחוקות עם הנשיא". בתחילת השבוע ניסה שר המידע הסורי, עומראן א-זועבי, להמעיט בחשיבות דבריו של סגן הנשיא, ואמר: "זוהי דעה אחת מתוך 23 מיליון דעות בסוריה, שהיא מדינה בעלת מוסדות ומנהיגים והם אלו שיגבשו את הדעה הסופית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בשאר אסד. מתקשר לעתים רחוקות עם סגנו
צילום: רויטרס
אסמה אסד. אישה נאמנה
צילום: AP
מומלצים