העליון דן בזועבי, פעילי ימין התעמתו עם תומכיה
הח"כית שנפסלה על ידי ועדת הבחירות הגיעה לבית המשפט העליון לדיון בעניינה. פעילי ימין, בהם ח"כ מיכאל בן ארי, הפגינו וצעקו לפעילים הערבים: "לכו לסוריה". במהלך המהומה זועבי הוברחה לתוך אחד האולמות בבית המשפט
בית המשפט העליון דן הבוקר (יום ה') בערעור על פסילת מועמדותה של ח"כ חנין זועבי (בל"ד), בהרכב מורחב של תשעה שופטים בראשות נשיא העליון אשר גרוניס. עם כניסתה לאולם אמרה זועבי: "אני מצפה שבית המשפט ישנה את ההחלטה, לא הפרתי שום חוק, אין בסיס לפסילה. גזענים הם שצריכים להיות בבית המשפט". בתום הדיון התעוררה מהומה אלימה בינה לבין פעילי ימין.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
פעילי ימין, ביניהם חבר הכנסת מיכאל בן ארי, צעקו לפעילים ערבים "לכו לסוריה" והתקרבו לזועבי לאחר הדיון. הפעילים הערבים ענו למפגיני הימין וקראו להם גזענים. התקרית האלימה כללה דחיפות כשהמאבטחים מנסים להרגיע את הרוחות. במהלך התקרית הוברחו זועבי וח"כ זחאלקה לתוך אחד מאולמות בית המשפט. המהומה נמשכה דקות ארוכות.
לאחר מכן אמרה זועבי: "הימין הגזעני והפשיסטי חוגג לא רק בכנסת, אלא גם בבית המשפט. זה המשך לאלימות שחוויתי בשלוש שנים האחרונות, מאז שהשתתפתי במשט. במקום הגנה לדמוקרטים נותנים תמיכה לגזענים". היא הביעה תקווה כי בית המשפט ישנה את החלטת ועדת הבחירות המרכזית. "אני מאמינה בשוויון. לא ניתן לימין להגדיר מחדש מה לגיטימי ומה לא".
ועדת הבחירות המרכזית שללה את זכותה של זועבי להתמודד בבחירות בשל השתתפותה במשט המרמרה. 19 מחבריה תמכו בפסילת זועבי לעומת 9 מתנגדים. מגיש הבקשה לפסילתה, ח"כ אופיר אקוניס מהליכוד, אמר לאחר מכן כי "זועבי עברה באופן מובהק על חוק יסוד הכנסת כאשר השתתפה בפיגוע המרמרה ועל כן אין לה מקום בכנסת".
כיוון שמדובר בפסילה אישית הנושא עלה אוטומטית לערעור בבית המשפט העליון. נציגת ועדת הבחירות הסבירה כי התקיים הליך הוגן, וכי "הטענה של זועבי לאיפה ואיפה מגוחכת. הוועדה דנה בראיות ולפיהן היא מחליטה, לכן בלתי רלוונטי לטעון כי לגבי אחרים התקבלו החלטות אחרות".
אבי הלוי, היועץ המשפטי של הליכוד, אמר כי תוצאות הדיון יאפשרו לדעת "אם אנחנו דמוקרטיה מתגוננת, חזקה, או נאיבית וחלשה, שאינה יודעת לומר לבית המחוקקים שיש דברים שאסור לעשות". הוא התריע: "זועבי שוללת את קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית", וקבע: "בעצם נוכחותה על האונייה הביעה זועבי תמיכה במאבק מזוין נגד ישראל. קבע השופט חשין שאם אתה תומך בארגון טרור כמו חמאס, אז ברור שאתה תומך בטרור. השתתפות במשט היא תמיכה בארגון טרור, ועל כך ניתן ללמוד מוועדת טירקל". לדבריו, אי פסילה תהווה לגיטמציה לעוד משטים.
חסן ג'אברין, בא כוחה של זועבי, בהתייחס בביטול לטענה שלפיה היא הביעה תמיכה מאבק מזוין, והסביר: "אם אדם היה תומך במאבק מזוין היינו רואים כמה כתבי אישום לפי הפקודה למניעת טרור".
עוד הסביר כי הטענה שעצם נוכחותה על סיפון המרמרה מהווה תמיכה בטרור, כיוון שהמשט נועד לפרוץ את הסגר על עזה, היא טענה קלושה: "המשמעות היא שכל מי שמתנגד למצור תומך במאבק מזוין". הוא הוסיף כי אף אחד לא טען שזועבי הייתה מעורבת באלימות על המרמרה. "היא מרמרה את האנשים, מרמרה את כולם, אבל להגיע לתמיכה במאבק מזוין? אין בכך דבר", קבע.
זועבי עצמה הבהירה לאחר הדיון: "ההשתתפות שלי במשט היוותה מסר ברור, שאני וכולנו נגד הסגר והכיבוש. מגוחך לחשוב שציפיתי לאלימות שהייתה שם. זו פעם ראשונה שראיתי גופות לידי".
"לא הורשעה בפלילים"
לפני הדיון הגישה זועבי באמצעות עורכי דינה את טיעוניה. פרקליטיה טענו כי פסילתה "נגועה באפליה פסולה. ח"כ זועבי מעולם לא הורשעה בפלילים, מעולם לא הוגש נגדה כתב אישום, מעולם לא יצא מפיה ביטוי גזעני כלשהו".
עורכי דינה כתבו כי מדובר ב"בקשה קיצונית ביותר", והדגישו כי היא היחידה שנפסלה מבין כל הנכללים ברשימות המועמדים לכנסת, "וזאת על בסיס 4-5 ציטוטים בודדים שלא ממלאים יחדיו עמוד אחד ומרביתם לא נכונים או לא מדויקים וכולם בלתי רלוונטיים".
בתצהיר שהגישה לשופטי העליון, כתבה זועבי כי הפסילה מהווה "המשך להליך דמוניזציה שעברתי מאז השתתפותי במשט. כל מה שיוחס לי בנושא המשט הינו שקרי ולא נכון, לא הייתה אף תלונה נגדי מצד מי מהחיילים שהשתתפו בהשתלטות על מרמרה".
Read this article in English