החיים היפים בכפר: 6 מושבים שכדאי לגור בהם
אווירה משפחתית, אופי חקלאי, אורח חיים שקט, גישה שיתופית והטבות מס: אם מאסתם בחיפוש דירות באזור המרכז והסביבה, אולי כדאי לכם לעבור לגור במושב בנגב ובגליל. בדקנו שישה מושבים אטרקטיביים שקולטים בימים אלה תושבים חדשים
אורח החיים השקט, כמו גם הטבות המס שמעניקה המדינה לתושבי הנגב והגליל, קורצים למחפשי הדירות. אחרי שבדקנו אלו קיבוצים אטרקטיביים באזורים אלו, גולשי ynet הפנו את תשומת ליבנו לכך שגם מושבים הם יעד אטרקטיבי, בעיקר בזכות חיי הקהילה והאופי החקלאי המיוחד. בדקנו עבורכם 6 מושבים הקולטים בימים אלה מצטרפים חדשים.
כתבות נוספות על מושבים בערוץ הנדל"ן :
- הערים רוצות לספח שטחים: המועצות חונקות אותנו
- מהפך במושבים: ממגורים לחלקת נדל"ן
- בג"ץ שיחרר לשוק כ-60 אלף בתים במושבים
מושב יתד באשכול: חילונים ודתיים יחד
יתד הוא מושב מעורב של דתיים וחילוניים במערב הנגב, הממוקם במועצה האזורית אשכול. במושב חיות כ-70 משפחות והוא מאופיין באופי חילוני בעיקרו. התושבים עוסקים במקצועות מגוונים, החל מענפי חקלאות שונים וכלה בשכירים מתחומי ההנדסה, האקדמיה, ההוראה והרפואה. המעבר למושב יתד מקנה הנחת מס של 20% מההכנסה החודשית.
יתד ממוקם במרחק נסיעה של כ-35 דקות מאופקים, כ-40 דקות מנתיבות וכ-55 דקות מבאר שבע. תוכנית ההרחבה במושב יתד כוללת 110 מגרשים בשטח של כ-600 מ"ר כל אחד, כאשר השטח כבר פנוי ונמצא בשלבי הכנה סופיים לתחילת הבנייה. קיימים מספר דגמים של בתים לבנייה, החל מ-100 מ"ר ועד 160 מ"ר כולל מפרט טכני עשיר. מחיר המגרש כולל הבית החל מ-740 אלף שקל.
דודי אלון, יועץ עסקי בן המושב שעבר ליתד לפני כשנה מאזור המרכז עם משפחתו, מספר ל-ynet: "רצינו איכות חיים, חינוך וחיי פנאי, שקט ושלווה. מבחינה כלכלית, אם אתה עובד באזור ובעל רכב חברה - זה יותר זול. גם פחות מחפשים את הקניון, את הבילויים החומריים ויותר את המשפחה ואת הקהילה".
מושב באר מילכה ברמת נגב: מגדלים רימונים
ישנם מושבים בעלי אופי חקלאי יותר. באר מילכה הוא מושב חילוני שהקימה תנועת אור בפיתחת ניצנה, ובו כ-25 משפחות. המושב הוקם בשנת 2006 והוא שוכן בלב שמורת טבע, בנקודת המפגש של נחל לבן עם נחל ניצנה, במרחק כ-50 דקות מבאר שבע.
תושבי המושב אוהבי נגב וטבע ששמים דגש על איכות חיים, חיי קהילה ושלווה. מרביתם עוסקים בחקלאות ומגדלים עגבניות שרי, רימונים ועוד. במושב, הממוקם במועצה האזורית רמת נגב, ישנה ספריה, מועדון לילדים, מועדון למבוגרים, תנועת נוער, בריכה וצרכנייה.
המושב באר מילכה אף מציע מגרשים בגודל דונם אחד המיועדים לבניית בית. בשטח זה ניתן להוסיף גם מבנה לא-חקלאי (צימר או משרד). משפחה שהתקבלה לחברות באגודה יכולה לקבל שטח חקלאי של בין 35 ל-70 דונם. כמו כן, במושב ניתנת הטבת מס בשיעור של 13% מהשכר החודשי ליחיד.
מושב כמהין ברמת נגב: שוכן בלב שמורת טבע
מושב נוסף בעל אופי חקלאי הוא כמהין, השוכן בלב שמורת טבע בפיתחת ניצנה. זהו מושב חילוני במועצה האזורית ברמת נגב, ובו חיות 37 משפחות. גודל המושב מספיק למקסימום 100 משפחות. רוב המשפחות החיות במושב, שהוקם בשנת 1988, עוסקות בחקלאות. ענף הגידול העיקרי הוא עגבניות שרי בחממות. המושב שוכן במרחק נסיעה של שעה מבאר שבע.
לכל חבר במושב חלקה משלו לבניית בית ו-70 דונם לחקלאות. כיום ישנה אפשרות רק למגורים בשכירות בעלות של בין 1,500-2,500 שקל. במושב אין בתים לקנייה, אבל בימים אלה פועלים לשינוי התב"ע, על מנת להגדיל את חלקות המשפחות ל-2.5 דונם כדי להקים פרויקטים של תיירות.
כרגע לא ברור מה יהיו דמי הפיתוח, אשר ייקבעו רק בשנים הקרובות. הקרקע היא ללא עלות, מלבד דמי הפיתוח והבנייה. כמו כן, המעבר לכמהין יזכה את התושבים שיתגוררו מעל שנה במקום בהנחת מס של 13% מהשכר החודשי (ליחיד).
מושב כמהין מיועד לחולמים ולחלוצים, כאלה שלא מפחדים מקשיים. המקום יקסום למעטים, אך עבור כאלה שאוהבים את המדבר ואת השקט - מדובר ביעד אטרקטיבי. "זה לא מקום קל לחיות בו", מודה יעל קציר מוועדת הקליטה במושב, "ערך הקרקע אמנם נמוך, אבל זה לא אומר שהחיים כאן זולים. לא פשוט להתקיים מחקלאות, אבל הדברים הטובים והחשובים פה זה הקהילה".
לדבריה, השכירות אמנם זולה אבל מחירי הדלק מעט מייקרים את המחיה. "אנחנו מאוד רוצים שיבואו אלינו אנשים, אבל כאלה שמתאימים", היא אומרת. "כיום אנחנו יכולים לקלוט רק 2-3 משפחות בשנה. החקלאות צריכה לזרום להם בדם ולהיות חלום חייהם, כי יש קשיים גדולים והמון בירוקרטיה. צריך לבוא עם הון עצמי של בין 700 אלף שקל למיליון שקל אם אתם רוצים להקים פה עסק".
מושב הזורעים בגליל התחתון: אווירה חמה ומשפחתית
בבקעת יבנאל, לנופיו ומרחביו הפתוחים של הגליל התחתון, שוכן מושב הזורעים. זהו מושב דתי המשתייך למועצה אזורית גליל תחתון, ובו חיות כ-170 משפחות. מערכת החינוך במושב כוללת פעוטונים וגנים, וכן תנועת נוער פעילה וחוגים שונים. כמו כן, במושב שוכנת הישיבה התיכונית-סביבתית שמושכת אליה תלמידים רבים.
מרבית התושבים עוסקים במגוון מקצועות חופשיים כגון היי-טק, מלונאות, רפואה, הוראה ועוד. יוסי כהן, מזכיר המושב, מספר כי "אנחנו עושים את הכול ביחד - וזה נותן אווירה חמה ומשפחתית". המושב שוכן במרחק נסיעה של כ-15 דקות מטבריה וכ-40 דקות נסיעה מעפולה. יש לציין כי במושב לא רוצים לעבור את רף 200 משפחות. "אחרת נהיה יישוב ענק שבו לא כולם מכירים אחד את השני באמת", אומר כהן. "אנחנו כבר לא נהיה משפחה - ומזה אנחנו חוששים".
במושב יש שכונת הרחבה אשר תוכננה באופן קפדני, תוך מתן דגש לנוף המרהיב שבמקום. אם תעברו את ועדת הקליטה, העלות לשטח בגודל חצי דונם היא בסביבות 270 אלף שקל והבנייה היא בשיטת "בנה ביתך".
מושב שתולה במעלה יוסף: המקום לגדל ילדים
מושב שתולה הוא מושב חקלאי מעורב ליברלי של דתיים, מסורתיים וחילוניים שבו חיות כ-80 משפחות. המושב, השייך למועצה אזורית מעלה יוסף, שוכן במרחק כ-35 דקות ממעלות ומנהריה, וכשעה נסיעה מחיפה.
התושבים עוסקים בחקלאות, בתיירות ובמגוון מקצועות חופשיים. מצטרפים חדשים יזכו לגור בשכונת ההרחבה של המושב, ואף יוכלו לבנות צימרים בשטח. כמו כן, ניתן יהיה לקבל מגרש מוכן לבנייה בשכונת ההרחבה בעלות של בין 85-90 אלף שקל וניתן להקים עד שתי יחידות אירוח בשטח. בנוסף, ישנה הנחת מס הכנסה בשיעור של 13% מההכנסה החודשית.
ג'קי כהן, מזכיר המושב, מספר כי "מחיר התשתיות זול, עוברים את הליכי הקבלה והמגרש זמין. המושב מעורב וכל אחד חי באמונתו. בעקרון המחיה זולה יחסית למרכז - אנחנו רחוקים מהעיר אז אין איפה לבזבז. ויש נוף יפה - זה המקום לגדל ילדים".
כפר קיש בגליל התחתון: מושב עובדים חילוני
כפר קיש שבגליל התחתון הוא מושב עובדים חילוני שבו חיות כ-100 משפחות. הוא שוכן ליד הר תבור ובסמוך לנחל תבור, צופה אל הכינרת ואל בקעת יבניאל. במושב גני ילדים ופעוטונים וכן חינוך בלתי פורמלי.
חלק מהתושבים הם חקלאים, המתפרנסים מהמטעים, מהרפתות, מהלולים, מהמכוורות ומגידולי השדה שבמושב; וחלק נוסף מהתושבים עובד במקצועות חופשים בערים הסמוכות. המושב שוכן במרחק נסיעה של כ-5 דקות מכפר תבור, כחצי שעה מטבריה וכ-40 דקות נסיעה מחיפה. קרקע בשטח של חצי דונם במושב כפר קיש תעלה בין 350-400 אלף שקל.
המידע באדיבות המידע הארצי להתיישבות בנגב ובגליל של תנועת אור