עלות כיפת ברזל ב"עמוד ענן": 100 מיליון שקל
בכנס לסקירת לקחי המבצע בעזה, חשף השר דיכטר את עלות המערכת שיירטה 421 רקטות שנורו מהרצועה. "תראו לי השקעה של 100 מיליון, שנים רבות לאחור, שנתנה תשואה כזו להשקעה"
מבצע עמוד ענן של צה"ל ברצועה הבליט את היכולת המרשימה של המערכת ליירוט טילים כיפת ברזל, שפעם אחר פעם בלמה רקטות שנורו מהרצועה. כחודש לאחר סיום המבצע מתבררים הממדים הכספיים שעמדו מאחורי ההצלחה. את המידע המדובר - המובא כאן לראשונה - סיפק השר להגנת העורף, אבי דיכטר, שגילה בכנס סגור שנערך בימים האחרונים כי "עלות טילי כיפת ברזל ב'עמוד ענן' עמדה על כ-100 מיליון שקל".
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בכנס הסגור שבו השתתפו קציני פיקוד העורף, המשטרה ונציגי הרשויות המקומיות, סקר השר דיכטר את לקחי המבצע בעזה ואמר בהתייחסו לעלות הטילים של מערכת ההגנה כי "תראו לי השקעה של 100 מיליון שקל, שנים רבות לאחור, שנתנה תשואה כזו להשקעה". לפי נתוני חיל האוויר, במהלך המבצע נורו לעבר ישראל 1,506 רקטות וחמש סוללות כיפת ברזל ביצעו 421 יירוטים עם 84 אחוזי הצלחה. אחוז הדיוק של ארגוני הטרור שטיווחו את העורף הישראלי עמד על שבעה אחוזים בלבד.
סוגיית סדרי העדיפויות בכל הקשור להגנה או להתקפה ועלות מול תועלת, מוצפת גם בימים אלו במערכת הביטחון לנוכח הציפייה לרכוש עוד סוללות ולפזר אותן ברחבי הארץ. בעניין זה אמר השנה ראש פרויקט כיפת ברזל במשרד הביטחון, אל"מ צ', בראיון ל-ynet כי "במלחמת לבנון השנייה נורו כ-4,000 רקטות לעבר ישראל וכ-1,000 מהן פגעו באזורים מיושבים. אם היה לנו את כיפת ברזל שמיירטת את מרבית הרקטות, זה היה עולה 50-100 מיליון דולר".
בכנס הסגור השווה דיכטר בין טרור הפיגועים מהעשור הקודם לבין הטרור הרקטי. לדבריו, "אם צריך לבחור בין הטרור שהיה לנו בפיגוע בנמל אשדוד ב-2004 עם 10 הרוגים ובפיגועי התופת באותן שנים, שפגע בנו בלמעלה מ-1,000 הרוגים בשנים בודדות, לבין 1,500 הרקטות ב'עמוד ענן' שאיתן אנו יכולים להתמודד, אז זו התמודדות עדיפה. אתה יכול לחלק העומס בין כל הגופים המבצעיים כמו השב"כ וצה"ל, אבל גם בין ההגנות, כמו כיפת ברזל, שמנעה מאות פגיעות ישירות".
לדברי דיכטר, לצד שיפור יכולות ההגנה בצד הישראלי, גם
הצד השני לא קופא על שמריו: "הדיוק של הרקטות עולה. בכל התרחישים שאנו מדברים על תקיפות העורף, זה מלבנון דרומה או מעזה צפונה ומזרחה. עלינו להבטיח שאיו"ש לא תזדהם ביכולות האלו. בעזה ולבנון משדרגים יכולות, ובכל פעם אתה מסיים מערכה בקו ההתחלה של הסבב הבא".
דיכטר גם הזכיר בדבריו את העובדה שקרוב למיליון תושבים בירושלים וסביבתה וכן בגוש דן, נאלצו לרדת לשווא למקלטים או להיכנס למרחבים המוגנים. לדבריו, "פיקוד העורף אמור לתת את ההגנה בשנים הקרובות, וזה ישחרר אותנו מלא מעט התשה. הסירנות בגוש דן ובירושלים הם תוצר לא הכי טוב. אין שום סיבה להתריע בירושלים כאשר הרקטות נופלות דרומית מאוד משם. במקום להקפיץ מיליון איש אתה יכול להקפיץ 1,500 איש. פיקוד העורף עוסק בכך, וזה גם עניין של תקציב כנושא מרכזי".