מודל חדש לפנסיה בקיבוץ: גובה התשלום יעלה
ועדת העבודה דנה במתכונת חדשה לתשלומי פנסיה בקיבוצים, המשקללת גם את ותק החברים. זאת לאחר שהאוצר לא עמד בהתחייבות מלפני שנתיים להגיש הצעת חוק שתבטיח את עתיד חברי 320 קיבוצים ומושבים שיתופיים החסרים ביטוח פנסיוני
מתכונת חדשה לתשלומי פנסיה לגמלאי הקיבוצים המתחדשים הוצגה היום (א') לוועדה העבודה והרווחה, שעיקרה העלאה משמעותית בגובה הפנסיה כתוצאה משינוי נוסחת החישוב והכללת רכיבי הוותק ורמת החיים בקיבוץ. זאת, במקום המודל הקיים של פנסיית מינימום אחידה לגמלאים בתנועה הקיבוצית שעומדת על כ-35% מהשכר הממוצע במשק (3,150 שקל).
- נציגי הקיבוצים על דברי מעוז: "לא שדדנו אדמות"
- סוציאליזם קיבוצי - לעובדי המפעלים יש יותר זכויות
- בג"ץ שיחרר לשוק כ-60 אלף בתים במושבים
המודל החדש הוצג במסגרת המלצות ועדת משנה, בראשות ח"כ אילן גילאון (מרצ). הוועדה המליצה להעלות את רצפת המינימום ל-40% מהשכר הממוצע במשק (3,600 שקל), אבל לרוב הגמלאים ברוב הקיבוצים הסכום יהיה גבוה בהרבה עקב הכללת רכיבי הוותק של כל חבר ורמת החיים בכל קיבוץ.
הוועדה אימצה מודל שהציע פרופ' איתן שישינסקי לחישוב הפנסיה על בסיס 2% מהשכר הממוצע בקיבוץ (סך המשכורות הקובעות לפנסיה של החברים המחולק במספר החברים) כפול מספר שנות הוותק של הגמלאי (עד תקרה של 35 שנים).
לכל קיבוץ תוכנית ארוכת טווח
ועדת המשנה הוקמה לפני 10 חודשים. הוצגו בפניה מחקרים וחוות דעת של נציגי הממשלה, התנועה הקיבוצית, גופים ציבוריים ושל חברי קיבוצים. לפי המלצותיה בעניין האחריות הפנסיונית של הקיבוץ כלפי החבר הגמלאי, כל קיבוץ יבנה תוכנית ארוכת טווח לכיסוי חובו האקטוארי לחברים על פי מודל שישינסקי. התכנית תאושר באסיפת הקיבוץ ובידי רשם האגודות השיתופיות.
הפנסיה תינתן בכסף בלבד. לתשלומי הפנסיה והחזר חובות אקטואריים תינתן קדימות בכל מקרה של מימוש נכסי הקיבוץ על פני כל השימושים האחרים, במסגרתם יינתן גם מענה ראוי לשאיריו של חבר הקיבוץ. הגמלה הפנסיונית תוגן מפני עיקול, שעבוד או כל פגיעה מכוח זכות אחרת של צד שלישי ו/או הקיבוץ, ויחולו לגביה כל הגנות השכר הקבועות בחוק.
חלק מהנושאים עליהם ממליצה הוועדה טעונים חקיקה ראשית. עם זאת, עקב הצורך הדוחק והחיוני בהסדרה מיידית של הנושא לאור הפגיעה הקשה בכבוד האדם של חברות וחברי הקיבוץ הוותיקים, הוועדה ממליצה לאמץ הסדר מידי בתקנות ואחריו להסדירו בחקיקה ראשית.
החקיקה אמורה לקבוע את עצם הזכאות הפנסיונית של חבר הקיבוץ; שיעורה המזערי של הפנסיה ועדכון ערכה הריאלי; ההגנה על הפנסיה מעיקולים ושעבודים; קביעת עקרון הקדימות של תשלומי הפנסיונית על פני כל מחויבות אחרת; ואת העיקרון של תשלום הפנסיה בכסף ולא בכל צורה אחרת.
הקיבוצים הפסיקו לחסוך לפנסיה
ההמלצות מתייחסות גם לצורך בהקמת כלי השקעה פנסיוני ייחודי לקיבוצים, מאז ביטול אפיק החיסכון ב"קופת גמל עמית קיבוץ" בחוק קופות הגמל לפני מספר שנים. מאז אין לקיבוצים מכשיר פנסיוני לחיסכון ארוך טווח ולכן קיבוצים רבים הפסיקו לחסוך עבור הפנסיה לאוכלוסייה הוותיקה. חיסכון בקרנות אחרות חשוף, בין השאר, להישג ידם של נושי הקיבוץ, בהווה ובעתיד.
למיצוי מיטבי של המקורות הכספיים המוגבלים של הקיבוצים, תוך הגנה על הצבירה הפנסיונית לטובת החברים, ממליצה הוועדה להקים קרן ייחודית שתוכל לקלוט סכומים חד פעמיים משמעותיים אותם יפקיד בה הקיבוץ.
הקרן תוכל לקלוט את כל החברים, גם אלה הנמצאים כבר בגיל פרישה. החיסכון לא יבטח נכות ואובדן כושר עבודה וגם לא שאירים. ההפרשה לקרן תהיה שמית. הקיבוץ יפריש על כל חבר סכום מינימאלי שנתי. הכספים לא יוחזרו לקיבוץ בשום תנאי ולא יעשה בה שימוש למעט תשלומי הפנסיה.
למימוש ההמלצה מציעה הוועדה לתקן את חוק קופות הגמל כך שיאפשר לחדש את ערוץ "עמית קיבוץ" שבוטל לרבות גיבוש תקנון אחיד מחייב לקופות גמל. הוועדה לא התעלמה מהמצב הכלכלי הנוכחי של קיבוצים שאינם יכולים לשלם את פנסיית היעד. היא ממליצה לרשם האגודות השיתופיות לתת להם היתר לתשלום מופחת.
להקים קרן סיוע לתשלומי פנסיה
הוועדה קוראת ליישם באופן מיידי את הצעת התנועה הקיבוצית להקים קרן סיוע לתשלומי הפנסיה לקיבוצים החלשים ביותר מבחינה כלכלית. מקורות הקרן יהיו תקבולים ממימוש נכסים ומפעלי תעשייה של הקיבוצים, בהן נוצר רווח הון משמעותי. קיבוצים אלה יעבירו לקרן אחוז אחד מהכנסתם.
במקביל המליצה הוועדה להסדיר את בדיקת יכולת התשלום של הקיבוץ כך שתהיה חד משמעית לבל יקופחו זכויות החברים בגיל הפרישה. ההסדר צריך להיות מעוגן בנוסח חדש של תקנות הערבות ההדדית בקיבוץ המתחדש.
המלצותיה כוללות הקמת קרן של התנועה הקיבוצית ובאחריותה לה יתרום כל קיבוץ אחוז אחד מהכנסותיו החריגות. קרן זו תבוא לעזרת הגמלאים באותם קיבוצים שאינם יכולים לעמוד בתשלום הפנסיה.
ועדת העבודה נרתמה לנושא לאחר שהאוצר לא עמד בהתחייבות שנתן לה לפני שנתיים להגיש לכנסת "בתוך חודשיים-שלושה" הצעת החוק ממשלתית להסדר שיבטיח את עתיד חבריהם של 320 קיבוצים ומושבים שיתופיים החסרים ביטוח פנסיוני. ההתחייבות ניתנה בלחץ היו"ר ח"כ חיים כץ (ליכוד) בדיון על הנושא שנערך ביוזמת רשם האגודות השיתופיות, כשהתברר כי לרוב הקיבוצים אין כיסוי אפילו לתשלום הפנסיה המזערית האחידה.
יצוין כי ח"כ גילאון נתן היום לתנועה הקיבוצית ולממשלה ארכה בת 6 חודשים לאמץ את ההמלצות, אחרת ועדת העבודה בהרכבה החדש אחרי הבחירות תתחיל לקדם את החקיקה המומלצת. ישיבת הוועדה התמקדה בהצגת ההמלצות ולא נערך עליהן דיון. גילאון אמר שהוא מודע להבטחת הממשלה מלפני שנתיים לקדם חקיקה "תוך חודשיים-שלושה", ומצטער שהיא לא הגשימה גם אותה בין יתר הבטחותיה.
"צריך לעשות צדק עם דור המדבר של הקיבוצים, אשר חי בהרגשה כי הקיבוץ הוא הפנסיה שלהם ולא צריך להשקיע משהו כדי להבטיח אותה. הם לא חלמו על ההפרטה", אמר גילאון. סגנית רשם האגודות השיתופיות, מארי קושניר הררי, שלא הייתה מודעת להבטחת הממשלה שניתנה לפני שנתיים בישיבה אותה יזם הרשם - אמרה שהם ילמדו את ההמלצות ומעודדים "יצירה של כל פלטפורמה שתבטיח את הפנסיה לוותיקי הקיבוצים".