פרס: הרוב תומך בשתי מדינות, להגיע מיד לשלום
24 יום לפני הבחירות, מעניק נשיא המדינה, שמעון פרס, רוח גבית לגוש המרכז-שמאל וקורא להגיע מיד להסכם שלום שיוביל לכינון מדינה פלסטינית: "מדינה דו-לאומית מסכנת את הציונות, היהדות והדמוקרטיה". הוא תקף בחריפות את מהלכי ממשלת נתניהו: "יש לשנות גישה כוחנית לגישה מתונה של הידברות"
הנשיא מעניק גיבוי לגוש המרכז-שמאל: נשיא המדינה, שמעון פרס, פורס היום (א') - 24 ימים לפני הבחירות - את חזון השלום ואומר אמירות נחרצות, חריפות וחד-משמעיות בנוגע לצורך להגיע בהקדם להסכם לכינון מדינה פלסטינית לצד ישראל. הוא מזהיר מפני ההשלכות הקשות של מדינה דו-לאומית. בכנס שגרירי וראשי נציגויות ישראל בעולם בבית הנשיא, אמר הנשיא: "יש רוב ברור בעם בעד עקרון שתי מדינות לשני עמים". הוא החמיא לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן: "הוא המנהיג הערבי היחיד שקם ואומר בפומבי כי הוא בעד שלום ונגד טרור".
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
דבריו החריגים בעיתוי הרגיש הזה נאמרו בכנס בהשתתפות כ-160 שגרירים: "עלינו להשלים את הסכם השלום עם הפלסטינים ללא דיחוי ולומר ביושר שמדינה דו-לאומית מסכנת את הציונות, היהדות והדמוקרטיה של מדינת ישראל". הנשיא התייחס לשינויים העמוקים שקורים מסביב, ואמר שישראל "יכולה לנקוט עמדה פסיבית שבה המציאות תכריע בקבלת החלטות או שישראל יכולה לנקוט יוזמה וצעדים אמיצים ולהשפיע באופן חיובי בשלושה אפיקים. הראשון שבהם הוא השלמת הסכם השלום עם הפלסטינים ללא דיחוי".
הנשיא תקף את הכוחות הפוליטיים השוללים שתי מדינות לשני עמים: "צריך לומר ביושר כי מי שאינו רוצה את פתרון שתי מדינות לשני עמים צריך להציע פתרון חלופי, מה יבוא במקום? מה עתידה של מדינת ישראל? אחרת המציאות תכריע את הפתרון ולא אנו. מדינה דו-לאומית מסכנת את הציונות, היהדות והדמוקרטיה של מדינת ישראל. הייתי רוצה שנחיה ביחד כתאומים אך בארץ כה קטנה עם עומק השנאה, החשדנות והפערים התרבותיים זה לא אפשרי".
פרס נגד ממשלת נתניהו: גישה כוחנית
הוא גם תקף את המדיניות והדיפלומטיה שהפעילה ממשלת נתניהו: "מטרת הדיפלומטיה הייתה מאז ומתמיד גיוס חברים ולא הקמת אויבים. ניסיון חיי לימד אותי כי דיפלומטיה היא אומנות האפשרי. יש לשנות גישה כוחנית לגישה מתונה של הידברות, ומה שנראה כבלתי אפשרי ייעשה אפשרי אם ננהג בחוכמה".
הוא הרעיף שבחים על הנשיא הפלסטיני: "אני מכיר את אבו מאזן 30 שנה, לא עם כל מילה ומעשה אנחנו תומכים ללא ביקורת, אבל אני מכיר גם את המציאות שבה פועל אבו מאזן. מעשיו של אבו מאזן למניעת טרור אמיצים עד כדי סיכון חיים. שימו את עצמכם בנעליו ותיווכחו כי הכרתו בפתרון זכות השיבה, ובעובדה שלא יחזור לצפת, עיר הולדתו הן אמירות חשובות ובעלות אומץ. אין הרבה זמן, מבחינת הסבירות, זהו המהלך שניתן לבצעו היום". הנשיא הדגיש כי לפי הסקרים שפורסמו לאחרונה, נראה כי רוב העם רוצה בשלום: "איני נכנס לעניינים פוליטיים, אך הסקרים מראים כי רוב העם רוצה בשלום וכי הוויכוח אינו האם ניתן להשיגו, אלא הסקפטיות והחששות הם העומדים בפני העם".
בהמשך הדגיש הנשיא שיחסים אסטרטגיים עם ישראל יכולים לצמוח דרך שיתופי פעולה טכנולוגיים, מדעיים, רפואיים וחקלאיים: "מדינת ישראל לקחה את חסרונותיה במשאבי טבע, והפכה אותם ליתרונות באמצעות ההון האנושי, באמצעות האדם. יחסינו עם סין, הודו, אמריקה הלטינית ודרום אפריקה התחילו והתחזקו בזכות הטכנולוגיה. עלינו להמשיך ולתרום לעולם את הידע והטכנולוגיה המיוצרת בישראל, ובכך נמשיך למנוע סבל של בני אדם, אם זה שכנינו ואם זה בכל העולם. איננו נהנים שבני אדם סובלים בעזה, ושמתים מרעב בעולם, היינו ונישאר מדינה לא רק יהודית ולא רק דמוקרטית אלא מדינה אנושית - זהו כוחנו הדיפלומטי הגדול".
Read this article in English