הליכוד נגד הנשיא פרס: עמדתו מנותקת מהעם
הנשיא קרא להנהגה העתידית לחתור לפתרון של שתי מדינות, והתגובה לא איחרה לבוא. "ראש הממשלה קרא עשרות פעמים לאבו מאזן לחזור לשולחן המו"מ, ואף פעל רבות לשם כך", נמסר ממטה הבחירות של הליכוד ביתנו. "לצערנו אבו מאזן מעדיף לחבור לחמאס". נתניהו עצמו אמר בתגובה: מכבד את פרס
"מצער מאוד שנשיא המדינה בוחר להביע דעה פוליטית אישית שמנותקת מעמדת הציבור בישראל לגבי אבו מאזן סרבן השלום", כך תקפו היום (א') בליכוד-ביתנו את הצהרותיו המדיניות של שמעון פרס, שקרא קודם לכן לפעול במהירות לכינון הסכם שלום שיוביל למדינה פלסטינית. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הגיב מאוחר יותר לדברים ואמר כי הוא מכבד את פרס ונפגש עמו לעתים קרובות.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בהודעה שמסר ראש מטה ההסברה של המפלגה, ח"כ גלעד ארדן, נמסר עוד כי "מצער עוד יותר שהנשיא בוחר להציג דווקא בפני שגרירים עמדה פוליטית שמעודדת את הגינויים לישראל בזירה הבינלאומית. ראש הממשלה קרא עשרות פעמים לאבו מאזן לחזור לשולחן המשא ומתן, ואף פעל רבות לשם כך. לצערנו, אבו מאזן, שסירב אפילו להצעתו של אולמרט, מעדיף לחבור לחמאס ולפעול נגד ישראל בכל זירה אפשרית".
לסיכום, הביע ארדן צער על כך שנשיא המדינה "לא הסביר לשגרירים הזרים כיצד מתיישבות אמירותיו על אבו מאזן עם העובדה שהוא אפילו לא גינה את ירי הטילים על אזרחי ישראל". למעשה פרס נשא את הדברים בפני שגרירים ישראלים, לבקשת משרד החוץ.
דבריו החריגים של פרס, פחות מחודש לפני הבחירות, נאמרו בכנס בהשתתפות כ-160 שגרירים: "עלינו להשלים את הסכם השלום עם הפלסטינים ללא דיחוי ולומר ביושר שמדינה דו-לאומית מסכנת את הציונות, היהדות והדמוקרטיה של מדינת ישראל", הדגיש.
הנשיא התייחס לשינויים העמוקים באזור, ואמר שישראל "יכולה לנקוט עמדה פסיבית שבה המציאות תכריע בקבלת החלטות או לנקוט יוזמה וצעדים אמיצים ולהשפיע באופן חיובי בשלושה אפיקים. הראשון שבהם הוא השלמת הסכם השלום עם הפלסטינים ללא דיחוי".
פרס תקף את הכוחות הפוליטיים השוללים שתי מדינות לשני עמים ואמר כי "צריך לומר ביושר כי מי שאינו רוצה את פתרון שתי מדינות לשני עמים צריך להציע פתרון חלופי, מה יבוא במקום? מה עתידה של מדינת ישראל? אחרת המציאות תכריע את הפתרון ולא אנו. מדינה דו-לאומית מסכנת את הציונות, היהדות והדמוקרטיה של מדינת ישראל. הייתי רוצה שנחיה ביחד כתאומים אך בארץ כה קטנה עם עומק השנאה, החשדנות והפערים התרבותיים זה לא אפשרי".
לבני גינתה דברי הליכוד: מתקפה בריונית וחצופה
יו"ר התנועה, ציפי לבני, הגיבה לחילופי המהלומות הפוליטיות ואמרה כי "נשיא מדינת ישראל נהג באחריות הנדרשת ואמר את האמת לציבור על מצבה ומעמדה של ישראל. כך צריך לנהוג כל מי שישראל חשובה בעיניו ובוודאי הנשיא. נתניהו נדרש להפסיק מיד את המתקפה הבריונית והחצופה של הליכוד על נשיא המדינה. אלה שתוקפים את הנשיא היום לא עשו עשירית ממנו למען ביטחון ישראל ורק מבודדים אותה ופוגעים בביטחונה".
יו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט, אמר כי "בקרוב מתקיימות בחירות ובהן תיבחן עמדת הבית היהודי, ששוללת הקמת מדינה פלסטינית, אל מול עמדת הנשיא פרס, ראש הממשלה נתניהו ומפלגות השמאל התומכת בהקמתה. אנו סבורים כי טוב יעשה הנשיא אם ייתן לעם להכריע בסוגיה".
יו"ר מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, תקף בחריפות את תגובת הליכוד ביתנו ואמר כי "התעלמות הממשלה מהמצב המדיני המידרדר של ישראל רק מורישה את הסכסוך הישראלי-פלסטיני לילדינו. אין פתרון אחר מלבד שתי מדינות לשני עמים. מוטב שבמקום לייצר כותרות ריקות מתוכן ינהגו הליכוד וראשיו בכבוד בנשיא המדינה במקום להשתמש בו ככלי ניגוח לצרכי בחירות כדי לעקוף את בנט מימין".
יצחק הרצוג, ראש מטה הבחירות של מפלגת העבודה, הוסיף אף הוא כי "הנשיא פרס מבטא באופן נחרץ וברור את הצורך בעשייה בתחום המדיני ולא בהצהרות ובדיבורים. ממשלת נתניהו-ליברמן
הביאה אותנו לשיאים חדשים של בידוד בינלאומי ולקיפאון שמסכן את עתידה של מדינת ישראל כמדינת העם היהודי. גם הפקדתו של תיק החוץ בידי אדם מסוכן כליברמן מצביעה כיצד נתניהו מזלזל במדינות העולם ופוגע באינטרסים החיוניים ביותר של מדינת ישראל".
גם יו"ר מרצ, זהבה גלאון, יצאה נגד התגובה של הליכוד-ביתנו וכינתה זאת "מתקפה על הנשיא פרס, שמתנערת מפתרון שתי מדינות לשני עמים". לדבריה, "נתניהו תוקף את מוסד הנשיא ואת הנשיא עצמו כדי להחזיר את המנדטים שהלכו לנפתלי בנט. ראש ממשלה המסוגל להקריב מוסד ממלכתי וחשוב כמו הנשיאות על מזבח הקרב עם מפלגה יריבה, הוא פוליטיקאי קטן ומסוכן. ההשתלחות של הליכוד מוכיחה שמדובר במפלגה מזגזגת המסוכנת לישראל, שתהפוך אותה למדינת אפרטהייד".
Read this article in English