שתף קטע נבחר
 

חורף מסוכן: כיצד תמנעו כוויות בעונה הקרה?

בעונת החורף עולה מספר הילדים שנפגעים מכוויות. הסיבה: תנורי חימום, מרקים ואפילו אמבטיות חמות. כיצד תגנו על ילדיכם ומה עושים במקרה של פגיעה? מדריך

לא רק קרני השמש הלוהטות בקיץ עלולות לגרום לנו לכוויות. מתברר שבחורף ההסיכון לכך עולה, בעיקר בקרב ילדים. הסיבות העיקריות: תנורי חימום, אמבטיות חמות, משקאות ותבשילים חמים, שימוש באביזרי חימום שונים ועוד.

 

ילדים (בעיקר מתחת לגיל ארבע) מהווים קבוצת סיכון לכוויות בחורף, בעיקר כוויות ממים חמים או כוויות מאמצעי החימום הביתיים. רוב הכוויות בקרב ילדים מתרחשות בבית, ולכן הטיפול הנכון ביותר בכוויות הוא בעצם מניעתן. בניגוד למבוגרים, עורם של הילדים דק יותר, ולכן אם הם נכווים הכוויה נוטה להיות עמוקה יותר, למרות שהם בעלי יכולת החלמה טובה יותר. זאת ועוד, ילדים ותינוקות מוגבלים ביכולת התגובה שלהם, ואינם יודעים איך לנהוג אם הכוויה כבר קרתה. 

 

כיצד תמנעו מילדכם את הכוויה?

יש לבדוק אם התנורים תקניים ולהרחיק את הילדים מקרבתם.

 

מומלץ להסביר לילדים על הסכנות שבקרבה לתנורים, בעיקר אלו המכילים בתוכם חוטי להט, דוגמת מפזרי חום ותנורי ספירלה. המגע הישיר של הילדים ו/או שמיכות, שטיחים או וילונות, עלולים להביא להתלקחות וכוויות.

 

כוויות בחורף עלולות להיגרם ממים חמים או ממגע ישיר באש על ידי התלקחות של שיער מתנופף או בגד.

 

בתנורים יש לוודא כי מקור החימום מוגן ומכוסה.

 

בשימוש במיחמים יש לוודא כי יש מכסה בטיחות וכי כבלי החשמל אינם חשופים או ארוכים ויכולים לגרום למעידה, חבלות ולנפילת מיכל המים החמים על הילד.

 

יש להימנע מהשארת תנורים דולקים בשעת השינה ולהרחיקם משמיכה או מיטה. 

 

אם קיים אח (קמין) בבית, יש לוודא כי קיים לפניו מגן, למניעת מגע עם הזכוכית החמה או עם האש החשופה. יש לכבות את האח לפני השינה.

 

כיצד ניתן לטפל בכוויות?

כוויות ברפואה מדורגות על פי עומק הנזק בשכבות העור.

 

נזק קל של אודם, נפיחות, כאב וחום מקומי מדורגות, כמו בכוויות שמש, מוגדר ככוויה מדרגה ראשונה, והן יבריאו לרוב תוך יומיים שלושה ללא סימן או צלקת.

 

כוויות תלויות בזמן החשיפה לגורם הכוויה ולעוצמתו. כוויה עמוקה יותר (כוויה מדרגה שנייה שטחית, המערבת חלק מעובי העור) תשאיר שלפוחיות ועלולה להשאיר צלקת, שביטויה יהיה לרוב שינוי בצבע העור. זמן ההחלמה הוא עד שבועיים. הטיפול כולל חיסון טטנוס ומשחות אנטיביוטיות לשמירה על לחות מקומית וניקיון של הפצע.

 

יעוץ רפואי נחוץ לכל כוויה בשטח גדול מכף יד ו/או אם הכוויה אינה מחלימה לאחר שבוע עד עשרה ימים.

 

כל כוויה מעבר לכך (עור מתקלף או עור בצבע קלף) נחשבות כוויות מדרגה שנייה עמוקה ו/או שלישית

ומצריכים התערבות וייעוץ רפואי, ללא תלות בשטח הכוויה.

 

כוויה צריכה להיות מטופלת באופן ראשוני על ידי הרחקת מקור החום מהילד והפשטתו מהבגד שהתלקח או שנספג במים רותחים. לאחר מכן, יש לשטוף במים זורמים, מהר ככל שניתן (לא לשטוף במי קרח ולא במים חמים, אלא במים בטמפרטורת חדר). יש לשמור על הכוויה נקייה ומכוסה, ואם ניתן בחבישה סטרילית, עד להתייעצות עם אחות או רופא.

 

אם הכוויה שטחית מדרגה שנייה (שלפוחיות), ניתן לטפל באופן אמבולטורי על ידי שטיפות יומיות עם מים וסבון, ולאחר מכן לחבוש עם חבישה אשר תשמור על אזור הכוויה נקי ולח. כיום קיימות חבישות מתקדמות אשר מאפשרות החלפת חבישה בתדירות פחות תכופה, אך הן יינתנו רק לאחר ייעוץ מתאים.

 

כוויות עמוקות עלולות לגרום לצלקת ולהשאיר נכויות לאורך שנים, ולכן חשוב להיוועץ עם גורם רפואי. טיפול רפואי בבית החולים מאפשר מתן טיפול מיטבי ושליטה בכאב במידת הצורך.

 

הכותב הוא מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, מנהל היחידה לטיפול נמרץ כוויות במרכז הרפואי שיבא





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כוויות. ילדים חשופים יותר
צילום: shutterstock
מומלצים