גבי ינון נפרד: "לא מסוגל לישון בלי המיקרופון"
הוא כיכב על גלי האתר במשך 42 שנה, שבמהלכן השתתף בתוכניות רבות. עכשיו גבי ינון נפרד מהרדיו ומספר מדוע נענש בגלל רי"ש ואיך פספס את ההזדמנות לכבוש את המסך הקטן. ומה הלאה? "בטח אנוח קצת לפני שאחזור"
גם אם השם שלו לא אומר לכם הרבה, סביר להניח שאתם מכירים היטב את גבי ינון: קריין רדיו שקולו התארח בבתי ישראל ב-42 השנים האחרונות. אתמול (א') שודרה בעם האחרונה התוכנית "ג'אז 88" בהגשתו ב-88FM. איש הרדיו הוותיק תולה את המיקרופון, אבל מבטיח שמדובר בפרידה זמנית.
ינון הוא קריין מסוג קצת אחר. הוא החל את עבודתו בקול ישראל ב-1970, ומאז קריין והנחה כמעט בכל ערוצי הרדיו בארץ. הוא היה אחד המגישים הראשונים של רשת ג', ושידר שם את מצעד הפזמונים הלועזי. הוא השתתף בתוכנית הרדיו המיתולוגית "חפש את המטמון", קריין בתוכניות מוזיקה קלאסית, חדשות, פרסומות. הוא דיווח על מצב התנועה בכבישים ואף ערך והגיש את מהדורת חצות בערוץ בראשון.
"אני נחשב לקריין הכי פחות פורמלי", הוא אומר בראיון ל-ynet. "העורכים משתדלים לתת לי ידיעות מצחיקות כי אני עושה בהן תוספות משלי. נניח ידיעה שקראתי על מישהו שחברה שלו נפרדה ממנה אחרי שנה וחצי. בעקבות זה, הוא דרש ממנה כסף על השתלים שהוא עזר לה לקנות. אני תהיתי בשידור מה בדיוק הוא הולך לעשות איתם אם הוא יקבל אותם חזרה".
החוסר-פורמליות הזה שלך התבטא בעוד דברים?
"הקריינים נדרשו בזמני לדבר ב-ר' לשונית, ולא ב-ר' רגילה, וגם ב-ח' גרונית ולא בח' רגילה. עם השנים זה ירד. בחדשות מתייחסים עד היום ל-ר' לשונית בקודש קודשים, אבל לא כולם יכולים לבטא את זה, כי זה לא בא להם טבעי. לפני עשר שנים החלטתי שאני מתנגד ל-ר' הזו והחלטתי לפעול. בלי לומר לאף אחד לפני כן, עליתי לשידור וקראתי את המהדורה ב-ר' רגילה. ליאורה גושן, אחת הקריינות שעבדה איתי אז, התקשרה ואמרה לי שאני כורת את הענף שעליו אנחנו יושבים. אחר כך גם החליטו להשעות אותי בגלל זה".
איך בכלל בגלל הגעת לרדיו?
"מי שהיתה חברה שלי, ואז אשתי ואחר כך גרושתי (ורד ינון, כתבת הצרכנות של רשת ב' - י.י), אמרה לי שיש לי קול טוב ושכדאי לי לנסות ללכת למבחנים לרשות השידור. גם חברים אחרים עודדו אותי. אהבתי את זה מההתחלה. אלה היו שנים שבהן לא היו יותר מדי רשתות ברדיו או בטלוויזיה. הייתי סוג של סלב וזה היה נחמד".
אז למה לא להיות יותר סלב ולעשות רק טלוויזיה?
"רציתי לעשות טלוויזיה ועד היום אני רוצה. עשיתי טעות כשלא התמדתי בזה, ולא ניצלתי את ההזדמנות שהיתה לי. עשיתי גיחה לטלוויזיה בשנות ה-70, במהדורת חצות, ודן שילון - שבדיוק התמנה למנהל מחלקת החדשות - הציע לי לבוא לטלוויזיה. אמרתי לו שאשמח, אבל שאני רוצה לחכות חודשיים כי הייתי אמור לעבור דרגה ברדיו. אחרי חודשיים זה קרה, אבל שילון בינתיים הוחלף".
איזה אירוע הכי זכור לך מהתקופה שהגשת ברדיו?
"אני זוכר את הפיגוע בדולפינריום. היו המון צעירים יוצאי רוסיה שנהרגו. לא לכולם היו שמות קלים, ואני הייתי זה שצריך להקריא את השמות שלהם. אין דבר יותר גרוע מלטעות בשמו של מי שנהרג. אני חושב שבסוף הצלחתי ולא היה פספוס".
מלבד רדיו וטלוויזיה, ינון אף הגיח לתפקיד כפול בסרט "מבצע יונתן" של מנחם גולן, המשחזר את חטיפת נוסעי מטוס "אייר פראנס" לאנטבה וחילוצם. ינון זכה
להתחכך עם יהורם גאון, שייקה אופיר ושאר השחקנים הלוהטים של אותה תקופה, כשגילם (כמה לא מפתיע) קריין רדיו ועיתונאי שמבקש תגובה מדובר ממשלת ישראל.
"היה נחמד לצלם את זה", הוא נזכר. "אחת הסצנות היתה במלון שרתון. היתה איזו שחקנית שהיתה צריכה לשחות בבריכה. בגלל שהיה חורף וראו עננים היא נאלצה לעשות כל כך הרבה טייקים. בסוף היום היא כבר היתה כחולה מרוב קור. מאז לא שיחקתי".
שיחקת, הגשת, דיווחת וקריינת. מה עכשיו?
"אני אוהב מיקרופון, כי זה חלק מהחיים שלי. אני אתגעגע אליו בלי שום ספק. אני מקווה שבעתיד אני אעשה עוד רדיו, אולי במסגרת אחרת מזו שהייתי בה עד עכשיו. בטח אנוח קצת קודם, לפני שאחזור, אבל מה שבטוח זה שאני לא מסוגל לישון בלעדיו. הוא כמו חבר טוב ומרגיע".