איזו גבינה צהובה הכי בריאה? הדיאטנית בדקה
כולם אוהבים לשנוא את הגבינה הצהובה, אבל כדאי לדעת שמדובר באחד המקורות החשובים לסידן בתזונה. האם הגבינות הדלות בשומן בריאות יותר ומה לגבי הכולסטרול? הדיאטנית שלנו בדקה - וחזרה עם תשובות
גבינה צהובה היא אחד המאכלים שכולם אוהבים להשמיץ. טוענים שיש בה כולסטרול, מלח, שהיא מוצר סינטטי ושעדיף בריאותית להימנע ממנה. עד כמה זה נכון? ובכן, כל אחד יכול לקרוא על האריזה גם את רשימת הרכיבים וגם את טבלת הערכים התזונתיים, ולהגיע למסקנה שלגבינה צהובה יש חסרונות, אבל הם לא כל כך נוראיים.
החיסרון העיקרי הוא אחוז השומן הגבוה, אבל למזלנו יש גם מגוון גבינות קשות מופחתות שומן, לכל מי שמוכן להתפשר קצת על הטעם. חסרון נוסף הוא כמות מלח גבוהה, אבל כדי להכניס לפרופורציה, למרות שבאמת מדובר במוצר עתיר נתרן, כדאי לדעת שבשלוש פרוסות של גבינה צהובה יש פחות מרבע כפית מלח.
הכתבות הקודמות של ד"ר מאיה רוזמן:
בדיאטה? למה עדיף סוכר בקפה מממתיק מלאכותי
ארוחת בוקר טובה לדיאטה? לא אצל כולם
תקועים בדיאטה? עברו לתזונה עשירה בחלבונים
עוד סיבה שבגללה משמיצים את הגבינה הצהובה היא הכולסטרול, כמובן, וזו הזדמנות לשבור את המיתוס: פרוסת גבינה צהובה עתירת שומן מכילה פחות מ-30 מ"ג כולסטרול. לשם השוואה בביצה אחת יש כמעט 300 מ"ג, כלומר פי 10. לגבי הגבינות דלות השומן, שם כמות הכולסטרול הסופית בפרוסה מסתכמת ב-8 מ"ג בלבד.
לכן, לדעתי, עדיף שכל אחד מאתנו יסתכל על כמות השומן, הכולסטרול והמלח בתפריט שאותו הוא אוכל במשך היום כולו, ולאו דווקא על מוצר מסויים שממילא אוכלים ממנו פרוסה של כמה גרמים בלבד. הסיבה לכך היא שיש יתרון לגבינה הצהובה: היא אחד המקורות החשובים לסידן בתזונה.
הסכנה: בריחת סידן
כפי שכולנו כבר יודעים, כאשר לא אוכלים סידן בכמות מספקת עולה הסיכון ל"בריחת סידן" מן העצמות (אוסטאופורוזיס) והידלדלות העצם. מחלה זו כל כך נפוצה עד כי היא תוקפת אחת מכל שתיים-שלוש נשים מעל גיל 65. הגרוע במחלה זו הוא שאי אפשר להרגיש בה, עד שקורים שברים במקומות שונים בגוף. בשלב זה בדרך כלל כבר מאוחר מדי לתקן.
יש גורמים רבים לאוסטאופורוזיס, וכמובן, כמו תמיד, לגנטיקה והתורשה יש חלק נכבד גם במקרה זה. גם הגיל הוא אחד הגורמים החשובים. ההערכות מדברות על כך שבכל עשור קטנה מסת העצמות ב-7% לערך.
גם רמות ההורמונים משפיעות, בייחוד האסטרוגן, שלו יש השפעה חיובית על בניית העצם. בגיל המעבר, כשיש ירידה ברמתו, גובר הסיכון להידלדלות מוגברת של העצמות הגוף.
תפקידי הסידן בגוף כוללים, פרט לחיזוק העצמות, מנגנונים חשובים רבים. הסידן דרוש לתפקוד העצבים ומעבר פקודות המוח והתחושות בגוף. ללא סידן בכמות תקינה - פעילות העצבים עלולה להיפגע. לסידן יש תפקיד גם בהתכווצות השרירים, ליכולת ההורמונים בגוף לבטא את פעילותם, וכן הוא דרוש לקרישת הדם (בלי סידן יש סכנה לדימום יתר).
בגלל התפקידים החשובים כל כך הגוף שומר על רמה קבועה של סידן בדם, והעצמות שלנו מהוות "בנק" של סידן למקרה הצורך. כאשר הגוף לא מקבל את הסידן הדרוש לו מהמזון, מוציאים הורמונים מסוימים סידן מן העצמות, ואם הם "לוקחים" סידן מן העצם, יום אחר יום, במשך שנים - אין פלא שהעצם מדלדלת, והופכת להיות חלשה ושבירה, עד שלבסוף היא נשברת באמת.
כמה סידן צריך?
ישנ המלצות בינלאומיות, המתקבלות על ידי ועדת הבריאות העולמית. המלצות אלו משתנות מדי פעם, בהתאם לידע חדש שמצטבר. בילדים ההמלצה עומדת על 800 מ"ג ליום, בגיל ההתבגרות - 1300 מ"ג סידן ליום, ובמבוגרים בממוצע 1000 מ"ג.
מהו המקור העיקרי לסידן?
למרות שיש סידן גם בשקדים, אגוזים, שומשום, גרעינים, ירקות ופירות,
גיל | סידן (מ"ג) |
6-0 חודשים | 210 |
12-7 חודשים | 270 |
3-1 שנים | 500 |
8-4 שנים | 800 |
18-9 שנים | 1,300 |
50-19 שנים | 1,000 |
51 והלאה | 1,200 |
המקור החשוב ביותר שלו בתזונתנו הוא עדיין החלב ומוצריו. בכדי להגיע לכמות הסידן היומית הדרושה, מבלי לאכול מוצרי חלב כלל, יש לאכול כל כך הרבה שקדים, טחינה וגרעינים - עד כי צריכת הקלוריות היומית גבוהה מהדרוש ועלולה לגרום להשמנה מהירה (לדוגמה, כדי להגיע לכמות הסידן שיש ביוגורט אחד, צריך לאכול 90 שקדים).
במוצרי החלב, לעומת זאת, יש באופן יחסי הרבה סידן במעט קלוריות, וכך ניתן לשמור על תפריט מאוזן מבחינת כמות השומן והקלוריות יחד עם צריכת סידן נאותה. גבינה צהובה היא אחד המקורות העשירים לסידן.
האם יש הבדל בין מותגי הגבינה הצהובה מבחינה בריאותית?
כמובן שיש יתרון ברור לגבינות הצהובות דלות השומן, ויש גם יתרון לגבינות שיש בהן יותר סידן ופחות מלח. לגבי רשימת הרכיבים, ברוב הגבינות הצהובות יש רכיבים טבעיים, בתוספת חומר משמר מסויים, שלא נחשב למזיק.
פחות טובות מבחינת הרכיבים הן הגבינות שמגיעות מגוררות ונועדו לפשטידות או פיצות. הכי פחות מומלצות הן הגבינות המותכות, גם מבחינת רשימת הרכיבים וכמות החומרים המשמרים והתוספים וג בשל העובדה שהן מכילות פחות סידן ויותר מלח.
להלן דרוג גבינות צהובות, שבוצע על פי שיקלול אחוז שומן, כמות סידן, כמות נתרן ורשימת רכיבים.
מותג | קלוריות | חלבון | שומן | כולסטרול | נתרן | סידן | הערות |
הכי בריא | |||||||
תנובה
עמק 5% |
178 | 33 | 5 | 15 | 530 | 1200 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
תנובה
טל העמק 9% |
202 | 30 | 9 | 27 | 490 | 1000 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
טרה
אדם לייט |
209 | 32 | 9 | 27 | 500 | 1000 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
תנובה
עמק 9% |
202 | 30 | 9 | 27 | 530 | 900 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
תנובה
עמק ביס |
145 | 16 | 5 | 15 | 980 | 800 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
בריא מינוס | |||||||
כפיר
הצהובה הטובה 5% |
180 | 23 | 5 | 0 | 570 | 500 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
תנובה
עמק חצי קשה |
256 | 30 | 15 | 45 | 490 | 740 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
כפיר
הצהובה הטובה 9% |
197 | 24 | 9 | 0 | 560 | 550 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
לא כל כך בריא | |||||||
תנובה
אצבעות מוצרלה |
277 | 24 | 20 | 60 | 700 | 600 | רק חלב, מלח
וחומר משמר |
השף הלבן
פתיתי פרמזן |
328 | 30 | 23 | 69 | 780 | 1000 | חומרים משמרים
+תוספים |
כפיר
הצהובה הטובה |
280 | 16 | 22 | 0 | 800 | 310 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
כפיר
פיצרלה |
298 | 18 | 22 | 3 | 550 | 780 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
עמק טוסטי
טעם אמנטל |
277 | 24 | 20 | 60 | 700 | 600 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
תנובה
גלבוע |
299 | 25 | 22 | 66 | 630 | 700 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
טרה
אדם מעודנת |
302 | 26 | 22 | 66 | 600 | 800 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
תנובה
גבע פרמזן |
336 | 32 | 23 | 69 | 1020 | 1100 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר |
גד
מוצרלה |
296 | 23 | 22 | 66 | 740 | רכיבים טבעיים +
חומר משמר | |
מון בלאן - כל הטעמים | 155 | 16 | 7 | 20 | 1200 | 530 | עשוי מגבינות מותכות והרבה תוספים |
עדיף שלא | |||||||
תנובה
נעמה (מותכת) |
282 | 13 | 25 | 75 | 1290 | 350 | חומרים משמרים
+תוספים |
גד
מוצרלה מגורדת |
298 | 24 | 28 | 66 | 310 | 550 | רכיבים טבעיים+
2 חומרים משמרים |
כפיר
מעושנת |
330 | 16 | 26 | 4 | 785 | 350 | רכיבים טבעיים
+חומר משמר |
תנובה
גלעד קשקבל |
347 | 23 | 28 | 84 | 1020 | 600 | רכיבים טבעיים
+חומר משמר |
תנובה
עמק |
349 | 24 | 28 | 84 | 670 | 700 | רכיבים טבעיים
+חומר משמר |
תנובה
אצבעות עמק |
345 | 23 | 28 | 84 | 590 | 700 | רכיבים טבעיים
+חומר משמר |
תנובה
עמק פיצה |
350 | 22 | 29 | 87 | 620 | 570 | רכיבים טבעיים
+חומר משמר |
בית יצחק
גאודה מעושנת |
370 | 24 | 30 | 90 | 570 | 570 | רכיבים טבעיים
+חומר משמר |
טרה
גבינה צהובה הולנדית |
349 | 24 | 28 | 84 | 680 | 650 | רכיבים טבעיים+
2 חומרים משמרים |