הצבעות אל תוך הלילה: פתרון ל"מצוק הפיסקלי"
הסנאט אישר ברוב גדול את הסכם הפשרה בין הדמוקרטים לרפובליקנים שמנע קריסה כמעט אוטומטית של המשק האמריקני. הקונגרס יתכנס בקרוב כדי לאשר אף הוא את המהלך
העולם נושם לרווחה, ויכול לחגוג את השנה החדשה: הסנאט אישר הבוקר (יום ג') ברוב סוחף את הסכם הפשרה שנועד לבלום את ה"מצוק הפיסקלי". 89 סנטורים תמכו בהחלטה, לעומת 8 מתנגדים. "יש עדיין עבודה שניתן לעשות כדי להפחית את הגירעון", אמר הנשיא ברק אובמה. "העסקה הנוכחית מבטיחה שהדרך לשם תכלול קיצוץ בהוצאות והעלאת מסים מהאזרחים המבוססים ביותר".
עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
ההסכמה הושגה בתום יממה של משא ומתן שהובילו סגן הנשיא ג'ו ביידן, תחת ניצוחו של אובמה מאחורי הקלעים, עם מנהיג המיעוט הרפובליקני הסנאטור מיטש מקונל. כעת תעבור ההכרעה לבית הנבחרים שיכונס בצהריים, שעון וושינגטון. רק לאחר מכן תועבר החקיקה לחתימת הנשיא ותיכנס לתוקף.
אף שבאופן פורמלי התבטל החוק מתקופת הנשיא בוש להקלות במסים ולהטבות אחרות, אין נפילה אוטומטית ממה שקרוי "מצוק פיסקלי". רשות המסים לא תממש את העלאת המס לכלל אזרחי ארה"ב, מה גם שמשרדי הממשלה האמריקנית סגורים היום נוכח כניסתה של השנה החדשה, ולפיכך יישומי החקיקה שהתבטלה נדחים.
פקיעת החוק מתקופת בוש מבטלת מיידית הוצאות ממשלתיות בכחצי טריליון (500 מיליארד) דולר לצורכי ביטחון ופנים. אולם על פי ההסכם תהיה דחייה של חודשיים בהפסקת התוכניות. רק אם יהיה סיבוך ובית הנבחרים הנשלט על ידי רוב רפובליקני יסרב להצביע על הפשרה שהושגה בסנאט, יסתבך המצב הכלכלי.
עיקרי ההסכם שהתגבש כוללים הפסקת הקיצוץ במסים למרוויחים 400 אלף דולר ומעלה בשנה, או 450 אלף דולר לזוג בשנה. כל מי שמרוויח פחות מכך ימשיך ליהנות מהקיצוץ הקיים במס. הנשיא אובמה הבטיח ערב הבחירות להעלות מס למרוויחים מעל 250 אלף דולר ונאלץ להתפשר, כדי להרוויח בתחומים אחרים, כמו הארכת הביטוח לתשלום למובטלים מעבר לחצי שנה גם במהלך שנת 2013.
נראה שחלק זה בהסכם יגיע לדיון בעימות הפוליטי הבא שיתקיים בחודש מרס על העלאת תקרת החוב הלאומית. חברי בית הנבחרים האמריקני לא חיכו להצבעה בסנאט והתפזרו אתמול אחר הצהריים לבתיהם.
הבית הלבן של הנשיא אובמה הוא זה שטבע את המושג המפחיד "המצוק הפיסקלי", אבל בפועל מדובר יותר במדרון חלקלק: בהיעדר הסכמה פוליטית, אמריקה עלולה להידרדר למיתון בגלל אובדן אמון של הציבור האמריקני והעולם הפיננסי ביכולתם של המחוקקים בוושינגטון לנהוג באחריות ולהגיע לפשרות.