שתף קטע נבחר

 

בלי פחד: כך תגרמו לילד שלכם לאהוב מתמטיקה

ילדים (והורים) רבים חוששים ממתמטיקה, הנחשב לאחד המקצועות הקשים כבר בביה"ס היסודי. אך במספר דרכים פשוטות ניתן לא רק להקל על הפחד, אלא גם לגרום לילדים להבין אותו בקלות רבה יותר. כך תעשו זאת, כבר מגיל חמש

הפחד והרתיעה ה"מפורסמים" ממתמטיקה נובעים מכך שתלמידים אינם מבינים את המושגים היסודיים, הבסיסיים. אבל אין באמת צורך לפחד מהמקצוע הזה. לימוד נכון והתיידדות עם המושגים בגיל צעיר הם פתרון מוצלח לבעיה.

 

ילדים מתחילים להכיר מילים ולחזור עליהן כבר בגיל שנה-שנה וחצי. ואז, בהכירם את המילים שלמדו, יש ביכולתם להרכיב משפטים מאותו אוצר מילים שכבר הספיקו לרכוש. אתם, ההורים, מתגאים בילד וסופרים את מספר המילים שהוא יודע בגיל שנה ואחר כך בגיל שנה וחצי ושנתיים. וכאשר הילד מרכיב משפט משתי מילים - זו חגיגה.

 

הכתבות האחרונות בנושא חינוך בערוץ הורים:

לא מה שחשבנו: למה כ"כ הרבה הורים מאוכזבים?

לא רק שחור-לבן: ללמד את הילדים לחשוב חיובי

איך תדעו אם הילד בשל לעלות לכיתה א'?

 

כשם שאתם דואגים להקנות לילדיכם אוצר מילים רב, תשכילו לעשות אם תדאגו להקנות לו גם אוצר מושגים מתמטי, שיקנה לו יכולת של הסקת מסקנות וחשיבה. לתהליך של חשיבה יש קשר הדוק לשפה. המתמטיקה היא שפה: שפה של מספרים, סימנים, צורות ומושגים. וכמו בכל שפה אחרת, גם את שפת המתמטיקה לומדים.

 

ידע של המושגים הוא תנאי לחשיבה והבנה, כמו שידיעת המילים היא תנאי להבנת משפטים. אך בעוד שמילים נרכשות באופן טבעי, את המושגים במתמטיקה יש ללמד, ולשלב את הלימוד בתוך עולמו של הילד.

 

אז איך עושים את זה בפועל? נתחיל מהכלל הכי חשוב: אל תעבירו לילדכם את התסכול שלכם ממתמטיקה. תבינו שאם אתם לא ידעתם מתמטיקה זה לא אומר שילדכם לא ידע. זו ההזדמנות שלכם לעשות שינוי, ולהפוך את המקצוע לחלק יותר אינטגרלי מהחיים של הילד שלכם.

 

"מאיזה גיל" אתם שואלים? התשובה היא - כמה שיותר מוקדם. אל תמעיטו ביכולותיהם של ילדיכם לקלוט מושגים מתמטיים רק כי לכם זה נראה קשה. הרי זה ידוע שילדים לומדים שפה מהר יותר ממבוגרים.

 

לפיכם כמה דרכים מעשיות להפוך את המתמטיקה לחלק מהבית שלכם:

 

1. אפשר להפוך כמעט כל דבר למשחק חישובי

כאשר אתם עורכים קניות של שתי שמלות, שלוש חולצות וזוג מכנסיים שאלו את הילד "כמה פריטים קנינו בסך הכל?". כאשר אתם במכולת, שלמו 40 שקלים בשטר של 50 שקלים, והילד יחשב את סכום העודף שתקבלו. כאשר תשבו לאכול על השולחן המלבני, שאלו "מה זה מלבן" (מרובע שכל זוויותיו ישרות) וכו'.

 

2. לשחרר את הפחד ממתמטיקה

כאמור, הפחד נובע בדרך כלל מחוסר ידע. זה נכון לגבי כל תחום בחיים. ברגע שנשאלת שאלה שבה מופיעים מושגים מתמטיים, אי ידיעת מושגים אלו גורמת לחרדה ולאי יכולת לנתח את הנתונים ולהגיע לפתרון. מתמטיקה צריך ללמד עם הרבה רגש (טון דיבור, קצב דיבור, פישוט דוגמאות) ובהרבה רגישות. ברגע שהילד יכיר את ההגדרות המתמטיות של מושגים רבים, מגיל צעיר, יוסר הפחד ויהיה לו הרבה יותר קל בהמשך הדרך. לכן מומלץ ללמד את הילד, החל מגיל חמש, את המושגים המתמטיים, בליווי דוגמאות הלקוחות מעולמו. אין לי ספק שגם אתם ההורים (וגם אלה מבינכם שתמיד פחדו ממתמטיקה), תהנו.

 

3. בנו ציר מספרים

גזרו 10 או 20 מלבנים או ריבועים מקרטון, כל אחד בגודל מרצפת שיש בביתכם. כתבו על כל אחד מהם ספרה מתוך הספרות 1 עד 10 או 20, כך שיתקבלו ברצף כל הספרות. שימו את ריבועי הקרטון בטור (כל אחד מהם על מרצפת אחרת בחדר) על פי סדרם, מהקטן לגדול. ועכשיו פתרו בקלות, עם הילד שלכם, תרגילי חיבור וחיסור. למשל: 7 = 4 + 3. הילד ילך על ציר המספרים שהכנתם שלושה צעדים (יגיע לספרה 3) ואחר כך ילך עוד ארבעה צעדים (יגיע לספרה 7). את אותו הדבר תעשו גם בתרגילי חיסור. 

 

4. פתירת הגדרות הגיון

זהו המפתח לחשיבה אנליטית וליכולת לשלוף פתרון נכון מתוך אוסף של נתונים. לדוגמה: גרים בו, קוראים בו ולומדים בו (3,3). התשובה: בית ספר. ההסבר: גרים בו - בית. קוראים בו - ספר. לומדים בו - בית ספר.

 

בדיוק כמו במתמטיקה, גם כאן ישנם מספר חוקים וכמו בשאלות במתמטיקה צריך להפעיל את המוח ולמצוא את התשובה בעזרת אוצר מילים וידע בתחומים שונים. החשיבה המיוחדת הזו תעזור לילד בפתרון בעיות במתמטיקה. כך, למשל, אם נדרש מהתלמיד לפתור בעיה מסויימת בגאומטריה,

שבה נתון ריבוע ונתונים נוספים, אז כדי למצוא את התשובה הוא חייב לסרוק במוחו את הגדרת הריבוע ואת תכונותיו העיקריות: צלעותיו שוות זו לזו, צלעותיו מקבילות זו לזו, זוויותיו ישרות, אלכסוניו חוצים זה את זה ושווים זה לזה, האלכסון חוצה את זוויות הריבוע. לאחר שסרק במוחו את כל התכונות, יבחר התלמיד את התכונה הרלוונטית שתעזור לו לפתור את הבעיה, לאחר ש"יחבר" אותה עם הנתונים הנוספים שסיפקו לו.

 

5. פתירת חידות "שחור-פתור"

תיזהרו - זה ממכר! מדובר בחידות לפיתוח חשיבה אנליטית שניתן למצוא בכל עיתון. המספרים מסמנים את מספר המשבצות הצמודות שצריך להשחיר בשורה או בטור. כאשר מופיע משמאל לשורה 3,1 (כמו בשורה השנייה בדוגמה) הכוונה היא שיש להשחיר בתחילה (משמאל לימין) שלוש משבצות צמודות ואז להשאיר לפחות משבצת אחת ריקה (בה נסמן נקודה) ואחר כך להשחיר משבצת אחת. בסוף המילוי של המשבצות יתקבל ציור נחמד.

 

אורה שיינרמן, מתמטיקאית ואשת חינוך ותיקה, הוציאה לאחרונה את הספר "מילון מתמטי לילדים", מילון מקיף, ראשון מסוגו בארץ, המכיל למעלה מ-200 מושגים במתמטיקה, ההופך אותם לקלים להבנה לכל הגילאים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  shutterstock
ההתחלה בגיל צעיר מקלה על הפחד מאוחר יותר
צילום: shutterstock
באדיבות הוצאת אגם
כריכת הספר "מילון מתמטי לילדים"
באדיבות הוצאת אגם
מומלצים