השגרירים מחו על המדיניות. עמידרור: "תתפטרו"
לדיפלומטים נמאס להתנצל בפני העולם על צעדיהם של נתניהו וליברמן • "מה ההגיון בעיתוי הבנייה ב-E1?" שאל השגריר באו"ם רון פרושאור את היועץ לביטחון לאומי • השגרירים פרצו במחיאות כפיים - וננזפו בחומרה
עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
עמידרור נאם אמש בירושלים בפני 160 השגרירים וראשי הנציגויות של ישראל בחו"ל. בתום סקירה מלומדת על המצב המדיני שנגעה באיום האיראני, בסוגיה הפלסטינית ובהתפתחויות בזירה הבינלאומית הגיע שלב השאלות והתשובות. השגריר באו"ם פרושאור, אחד מבכירי הדיפלומטים הישראלים בעולם, שאל את עמידרור מה היה ההגיון בעיתוי ההחלטה לקדם בנייה באזור E1 (שבין ירושלים למעלה אדומים) לאחר ההצבעה באו"ם על שדרוג הרשות הפלסטינית למעמד מדינה משקיפה.
עמיתיו השגרירים של פרושאור, שמתקשים להסביר בעולם מה בדיוק עומד בבסיס מדיניות החוץ של ישראל בסוגיה, הגיבו במחיאות כפיים. עמידרור לא נותר חייב. "אני לא חושב שבמשרד החוץ הבריטי היו מחיאות כפיים לשאלה שמרמזת לביקורת על מדיניות הממשלה", נזף עמידרור בשגרירים, "לא היה מצב שבסטייט דיפרטמנט היו מוחאים כפיים לשאלה שמרמזת לביקורת על מדיניות הנשיא אובמה". לעצם השאלה השיב עמידרור כי היה צורך להבהיר לפלסטינים שיש מחיר לצעדים החד-צדדיים שלהם.
"אקורדים צורמים"
הנזיפה מיועצו של נתניהו גרמה לסערה באולם ושגרירים נעו באי נחת למשמע הדברים. המשנה למנכ"ל משרד החוץ, רן קוריאל, התערב וביקש להרגיע את הרוחות. "אני רוצה להגיד שמחיאות הכפיים לא היו נגד מדיניות הממשלה אלא היו על שאלה שמטרידה אותנו", אמר קוריאל. "יכול להיות שביטאו תסכול מסוים כי אנחנו רוצים להסביר את מדיניות הממשלה אבל לא תמיד נותנים לנו את הכלים".עמידרור לא התרצה: "רבותיי, לא להתבלבל. אתם הנציגים של הממשלה. אם לא מתאים לכם: או שתלכו לפוליטיקה או שתתפטרו. אני פקיד של מדינת ישראל, הרמטכ"ל הוא פקיד ואתם פקידים. התפקיד שלנו הוא לייעץ ובסוף המנהיגים מקבלים את ההחלטות. אם אתם חושבים שיש בעיות במדיניות אפשר להביע אותן בפורום סגור".
שגרירים יצאו מהמפגש בתחושות קשות. "זה נגמר באקורדים צורמים. פרושאור שאל שאלה לגיטימית לגמרי וזכה למקלחת של צוננים. אין ויכוח שחובתנו לייצג את המדינה, אבל מי שמייצג את המדינה חייב להבין את ההיגיון שעומד מאחורי החלטותיה".
יצוין כי משרד החוץ המליץ לממשלה לדחות את צעדי התגובה לפנייה הפלסטינית לאו"ם כדי שלא למקד את תשומת הלב הבינלאומית בישראל ולהציגה כנקמנית, ואולם ראש הממשלה בחר לפעול בניגוד להמלצה זו. התוצאה הייתה שישראל נקלעה למתקפת גינויים חסרת תקדים ושגריריה זומנו בזה אחרי זה לשיחות נזיפה.
גם הנשיא שמעון פרס נדרש אתמול, בפעם השנייה השבוע, לסוגיה הפלסטינית. יממה לאחר שהצהיר כי אבו מאזן הוא פרטנר לשלום ומתח ביקורת נוקבת על ההתנהלות המדינית של נתניהו וליברמן, אמר הנשיא "אין כל פסול בדיבורים עם חמאס, בתנאי שיקבל את תנאי הקוורטט", אמר אתמול פרס, "חמאס ועזה חייבים להחליט מה הם רוצים - שלום או מלחמה".
Read this article in English