כשהדלת נטרקת: כל הטעויות שנועלות אותנו בחוץ
המפתח אבד, המנעול התקלקל, הדלת נסגרה ואתם חסרי ישע - כלואים בתוך הבית או נעולים בחוץ. מה עושים, איזה בריח יגן על הבית וגם יקל על חילוץ בעת הצורך ומה ירחיק מהדלת שלכם גנבים? מנעולנים ותיקים משיבים על השאלות
"ערב אחד קיבלתי קריאה מבחורה מתל-אביב. הדלת נטרקה כשיצאה מהבית וצרור המפתחות נותר בפנים. כשהגעתי הבחנתי שלדלת שלושה מנעולים, וכדי לפתוח אותה היה צורך לפרוץ את שלושתם", מספר בחיוך ברוך בביליאן מחברת מפתח הקסם, אשר עוסק בפריצת מנעולים למטרות חילוץ והצלה מעל 23 שנים.
- לכתבות נוספות של מדריכי המקצוענים
- למחירון מעודכן של מנעולנים, מתוך אתר המקצוענים
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
"פריצה של מנעול אחד עולה כ-500 שקל וניסיתי למצוא דרך אחרת להיכנס לבית ובכך לחסוך לה את ההוצאה. כך, בשעת ערב מאוחרת מצאתי את עצמי במרומי הקומה השלישית עובר מהמרפסת של השכן למרפסת שלה, נכנס לדירה ופותח את הדלת מבפנים" הוא נזכר ואומר בחיוך: "סבא שלי תמיד אמר שאבחון נכון הוא 90% מהטיפול. זה נכון גם אצל הרופא וגם כשמדובר במנעולן".
עבור פורצי המנעולים, אותו אירוע דרמטי שלא תשכחו לעולם (ככל הנראה) הוא רק עוד יום עבודה שיגרתי "במשרד".
"אני מגיע לאנשים כשהם נמצאים בלחץ נוראי ובמצוקה", מוסיף מוריס כהן מחברת המנעול והדלת, "ואחרי 22 שנים במקצוע אני יכול לומר שעם קצת יותר מודעות חלק גדול מהמקרים היה נמנע".
כדי לעסוק בפריצות (באופן חוקי, כמובן) נדרשים תעודת יושר מהמשטרה וקורס הסמכה מיוחד. אולם המנעולנים הוותיקים תמימי דעים בכך, שבמקצוע הזה בית הספר הטוב ביותר הוא הניסיון. אז מה הן הטעויות שנועלות אותנו, וכיצד ניתן להתנהל נכון בכדי למנוע אותן?
עוד על מנעולנים – באתר המקצוענים:
מפתח נשבר
"יום אחד בצהריים קיבלתי קריאה בהולה. מפתח נשבר בתוך המנעול", מספר כהן, "הילדים שהיו לבד בבית ננעלו בפנים ומאוד נבהלו".
הוא מסביר, שמקרה כזה היה נמנע אם על הדלת היה מותקן מנעול צילינדר עם פרפר כלפי פנים, כך שלמי שנמצא בפנים לא יהיה כלל צורך במפתח, ולכן גם לא תהיה סכנה שהמפתח ישבר. "פיתרון כזה מומלץ לכולם אך במיוחד לאנשים עם ילדים, שנוטים לשבור מפתחות", הוא אומר.
"בנוסף, פרפר הרבה יותר בטיחותי במקרה של שריפה או אירוע אחר המחייב הימלטות מהירה מהדירה. כבר שמעתי על מקרים שאנשים לא הצליחו לצאת מהבית בזמן בגלל שלא מצאו את המפתח וזה יכול להיות מאוד מסוכן".
מפתח נשכח
מקרה שכיח אף יותר הוא כזה שבו המפתח פשוט נשכח בתוך הבית. "ליל שישי אחד הוזעקתי לפרוץ דלת של זוג, בעל ואשה, ברמת גן. הם התווכחו מי מהם ירד לזרוק את הזבל, ולמען שלום בית החליטו לרדת ביחד, אך שכחו את המפתח וננעלו בחוץ", מספר בביליאן וצוחק, "זה מה שנקרא 'זבל יקר'".
לדבריו, צילינדר הפרפר מבפנים מהווה פיתרון נפלא גם למניעת מקרים כאלה, משום שמרגיל אנשים לצאת מהבית עם מפתח. בנוסף, הוא ממליץ להשאיר מפתח אצל קרוב משפחה או שכן, אך מדגיש: "להשאיר מפתח רק אצל אנשים שאתם באמת מכירים, כי כבר נתקלתי במקרים בהם 'שומרי המפתחות' נמצאו לא הכי אמינים".
ומה בנוגע לטריק הבינלאומי להחביא מפתח בארון החשמל? "אנשים שמחביאים מפתח מתחת לשטיחון הכניסה, בתיבת הדואר, בעציץ או בארון החשמל עושים מעשה טיפשי במיוחד", הוא אומר, "כי יש גנבים שמחפשים את המפתחות בדיוק במקומות האלה".
נעולים מבפנים
המקרים המלחיצים יותר קורים דווקא בתוך הבית, במיוחד כשאנשים נמצאים בבית לבד.
"יום אחד התקשרה אליי בהיסטריה אמא של בחורה ואמרה שלא שמעה מהבת שלה כבר 12 שעות. הסתבר שהבחורה לא עונה לטלפון מאז הלילה ושלא הגיעה לעבודה. כשהתחלתי לפרוץ את הדלת הבחנתי שהמפתח נמצא בתוך המנעול מבפנים. בדרך כלל, דבר כזה מעיד שקרה משהו נורא, שהאדם שבתוך הבית לא מסוגל לקרוא לעזרה. מיד הזמנו אמבולנס ומשטרה וציפינו לגרוע מכל. הדלת הייתה נעולה מבפנים גם בעזרת סוגר הביטחון שמותקן עליה, כך שהיה מאוד קשה לפרוץ מבלי לגרום לה נזק", מספר בביליאן.
"כשלבסוף נכנסנו פנימה הסתבר שהבחורה האומללה נכנסה לשירותים באמצע הלילה, מנעול הדלת נתקע ולא הייתה לה יכולת לצאת או לקרוא לעזרה. מצאנו אותה בסביבות 16:00 אחר הצהרים מפוחדת ומאוד רעבה".
גם כהן נתקל במקרה דומה. "אשה מבוגרת נכנסה למקלחת וסגרה את הדלת. לשונית הדלת נתפסה במשקוף והיא לא יכלה לצאת. במזל היה איתה טלפון בפנים, היא התקשרה לבת שלה, שהזעיקה אותי וחילצנו אותה דרך הדלת הראשית".
במקרה אחר, הוא מספר, אשה מבוגרת נפלה במקלחת עת שסוגר הביטחון בדלת הבית סגור והמפתח במנעול מבפנים. "מאוד קשה לפרוץ דלת כשסוגר הביטחון סגור בלי לגרום נזק כבד לדלת, אז חיפשתי אלטרנטיבות. הדירה הייתה בקומה רביעית, ולבסוף הצלחתי לרדת דרך גג הבניין למרפסת המטבח וכך להיכנס לדירה מבלי לפרוץ".
בעקבות סיפורים כאלה, המנעולנים ממליצים לאנשים שנמצאים לבד בבית שלא להשתמש בסוגר הביטחון בדלת הראשית, או שיהיה מאוד קשה לפתוח את הדלת מבחוץ במקרה הצורך. "סוגר הביטחון נועד שלא לאפשר כניסה חופשית למי שיש לו מפתח", מדגיש בביליאן, "ולא מומלץ לסגור אותו כשאתה לבד. כמו כן, מומלץ שלא להשאיר את המפתח בחור המנעול".
הוא מוסיף, שמומלץ גם לא לסגור את דלתות החדרים הפנימיים בבית או לפחות להקפיד שלא ייטרקו. "כדי שהדלת לא תיטרק כדאי לשים מגבת בין הדלת והמשקוף, ואם לא – אז לפחות לקחת אתכם טלפון נייד או אלחוטי לשירותים ולמקלחת כדי שתוכלו לקרוא לעזרה".
מה לגבי גנבים?
אך איך מסתדרות ההמלצות שלא לעשות שימוש בעזרי הביטחון שלרשותנו עם המטרה המקורית שלשמה התקנו אותם – מניעת כניסה של גנבים ופורצים בלתי רצויים? "בניגוד למה שחושבים, רוב הגנבים מחפשים הזדמנויות פשוטות וקלות", אומר בביליאן, "ולכן כדי למנוע כניסה של גנבים אין צורך ביותר ממעט מודעות ועירנות".
לדבריו, במרבית המקרים הגנבים יוודאו שאין איש בבית לפני שינסו להיכנס, ולכן כשנמצאים בבית הסבירות שינסו לפרוץ נמוכה. בעניין זה ממליצים המנעולנים להתקין בדלת ידית קבועה שלא מאפשרת פתיחה מבחוץ. "שמעתי על מקרים של גנבים שעוברים דלת-דלת ומנסים לפתוח, מתוך מחשבה שלא כולם נועלים את הבית במשך היום", מספר בביליאן, "הם רוצים להיכנס לרגע ולחטוף תיק או כסף שימצאו, ואם ייתפסו יאמרו שנכנסו בטעות. לכן ידית קבועה מקנה יותר ביטחון".
כמו כן, הם ממליצים על התקנת מנעול נוסף בדלת. "גנב שרואה שני מנעולים יעדיף לפרוץ לדלת השכנה שיש בה מנעול אחד", אומר בביליאן, "התקנת מנעול נוסף היא בעצם הביטוח הכי זול שאפשר להשיג לדירה". גם כהן חושב כך, אך מסייג ואומר שזה נכון רק במידה ולאותו גנב אין מידע מוקדם לגבי הדירה הספציפית. "אם גנב מעוניין לפרוץ לבית מסוים לא יעזרו גם עשרה בריחים", הוא אומר.
שיטת פריצה מתוחכמת יותר, שתופסת תאוצה בשנים האחרונות היא שיטת "פורצי הפסטלינה", אשר מנצלים הזדמנויות להטביע את מפתח הכניסה לדירה על גבי פלסטלינה, לשכפל עותק ולפרוץ לדירה בעזרתו. נגד סוג זה של פורצים ממליצים המנעולנים להתקין מנעול צילינדר בעל כרטיס בקרת שכפול. "מדובר במפתח שלא ניתן לשכפול ללא כרטיס המשמש כתעודת זהות", מסביר בביליאן, "אך חשוב להקפיד להרחיק את הכרטיס מהמפתח ולהסתיר אותו במקום בטוח".
תינוק באוטו
לתשומת לב תקשורתית רבה זכו בשנים האחרונות אותם מקרים נוראים בהם תינוק או פעוט נשכחו בתוך רכב בצהרי יום חם במיוחד ונפגעו, או גרוע מכך.
"כשמזמינים אותי לחלץ ילד שננעל ברכב כל דקה יכולה להיות קריטית ולכן אני מנסה לתת טיפים בטלפון", אומר בביליאן. עד הגעת המנעולן הוא ממליץ לנסות להחדיר מוט ברזל לרווח שבין הדלת והמשקוף במטרה שיכנס לרכב חמצן. "בשום אופן לא לשבור את זכוכית החלון", הוא מזהיר, "כבר ראיתי מקרים שנגרם מכך נזק בלתי הפיך לילד".
"חשוב להרגיע את הילד במהלך החילוץ", מוסיף כהן. לאנשים ש"רק קופצים לרגע" ומשאירים את התינוק באוטו בכוונה הוא ממליץ לא לנעול את דלתות הרכב, כך שניתן יהיה לפתוח בקלות במקרה שהילד ייקלע למצוקה.
לשמור על איזון
דלת נעולה שלא לצורך היא בהחלט מטרד וחוויה לא נעימה. נראה כי איזון בין נקיטה באמצעי ביטחון לבין הקפדה על כללי בטיחות, שיאפשרו גם חילוץ במקרה הצורך הוא הנוסחה הנכונה.
הכתבה נכתבה בשיתוף המקצוענים