שתף קטע נבחר

 

37% ענו בסקר: לשלול הצבעה ממוגבלים שכלית

דו"ח המדד של אקים חושף תפיסות מדאיגות של הציבור כלפי המוגבלים. בין היתר, 37 אחוז ענו שאין להם זכות הצבעה, 40 אחוז לא מוכנים לגור בשכנות אליהם ומחצית לא רוצים לעבוד איתם. מנכ"ל אקים: "זה מעיד על חוסר ידע"

סקר שבדק את יחסם של אזרחי ישראל לאנשים עם מוגבלות שכלית חושף נתונים מדאיגים. 50 אחוזים מהנשאלים היו מעדיפים שלא להכיר אדם כזה, ו-40 אחוזים אפילו לא מוכנים שיהיה שכן שלהם. בדו"ח, שהוגש הבוקר (ד') לנשיא שמעון פרס, נטען כי מחצית מהנשאלים מאמינים שלמוגבלים אין זכות להביא לעולם ילדים.

 

 

דו"ח "מדד ההכללה (שילוב) של אנשים עם מוגבלות שכלית בחברה הישראלית", שערכה עמותת אקים באמצעות מכון ב.י לוסיל באוניברסיטת תל אביב, מסתמך על סקר שכלל 605 אנשים. תוצאותיו מראות ש-37 אחוזים מהנשאלים סבורים שלבעלי מוגבלויות לא צריכה להיות זכות הצבעה בבחירות. כ-15 אחוזים מאמינים שאין להם זכות להתחתן ו-28 אחוזים ענו שאין לתת להם לקיים יחסי מין.

 

"בישראל הסמכות לקבוע מיהו אדם עם מוגבלות שכלית נתונה בידי ועדת מומחים של משרד הרווחה. ההגדרה כוללת אנשים עם רמת IQ נמוכה מ-70", הסבירה סיגל פרץ יהלומי, מנכ"ל עמותת אקים. "המחקר מלמד שהציבור הרחב לא מכיר מספיק אנשים עם מוגבלות שכלית, והיא מבחינתם בגדר נעלם. הבעיה היא שלחוסר הידע מצטרפות תחושות של פחד, מתח, חוסר הבנה ורתיעה".

 

שליש מהישראלים: צריך מסגרת נפרדת 

הנתונים מאששים את דבריה של יהלומי בצורה מובהקת. הם מראים כי רבע מהאזרחים היו מעדיפים שלא לעבוד עם אדם עם מוגבלות שכלית באותו חדר ואפילו לא לקבל ממנו קפה. כמחצית מהנשאלים דיווחו שלא ישמחו להכיר אדם כזה, כרבע מהמשיבים סברו כי הוא עלול להיות מסוכן לאחרים ואגרסיבי כלפיהם. כ-31 אחוז סברו כי אדם עם מוגבלות שכלית חייב להיות במסגרת נפרדת.

 

"נולדתי עם תסמונת דאון אבל אני מרגיש שאני שווה לכולם", אומר בכעס גיל קטלוני. "זה כואב לי כי גם לנו יש קול, כמו לכל אחד אחר. אני הצבעתי ונשארתי בחיים אז אין בזה שום סכנה". קטלוני בן ה-43 הוא, בין

 היתר, שחקן תיאטרון, הוא הוכרז כאלוף אירופה בשחייה במסגרת משחקי הספיישל אולימפיקס והרצה לחיילי צה"ל במשך שלוש שנים. כבר שנים ארוכות שהוא מועסק בחברת תקשורת גדולה. "מי שמפחד מאתנו צריך לדעת שאנחנו אנשים עם לב ונשמה ומסוגלים להכול אם רק יתנו לנו הזדמנות. כשאנשים מכירים הם נפתחים", הוא אומר.

 

לגישה של קטלוני מצטרפת גם יהלומי. "מהניסיון שלנו, התחושות הללו מסתיימות ברגע שאנשים מכירים את המוגבל. זאת הדרך לפרוץ ולשבור את חומת הדעות הקדומות. חברה שמכלילה היא חברה שמרוויחה. הדרישה שלנו שהאנשים האלו יהיו חלק בלתי נפרד מהקהילה, בבתי הספר ובמקומות המגורים שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קטלוני. כמו כולם
צילום: אבי מספין
מומלצים