שתף קטע נבחר
 

מחקר מצא: מה גורם לנו להפסיק טיפול תרופתי?

חוקרים אמריקנים שבדקו מעל 60 אלף חולים מגלים: כמחצית מהחולים שמקבלים תרופה גנרית שצבעה שונה מזה של התרופה המקורית - נוטים להפסיק את הטיפול, רק בגלל שהם חוששים מתופעות הלוואי. מומחה: אי נטילת התרופה מסוכנת ועלולה אף לגרום למוות

צבע התרופה חשוב לא פחות מתכולתה: מחקר חדש מגלה כי חולים רבים מפסיקים ליטול את התרופות הגנריות שנרשמו להם, פשוט משום שצבע הכדורים שונה מזה של התרופה המקורית. החוקרים הזהירו כי הדבר עלול להביא להחמרה במצבם הרפואי של המטופלים. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת Archives of Internal Medicin.

  

החוקרים, מהמחלקה לפרמקולוגיה בבית החולים בריקהם שבבוסטון, מצאו כי החלפת התרופה המקורית בתרופה גנרית, תרופה מקבילה בעלת יצרן שונה, מעלה את הסיכון ב-50% לכך שהחולה יפסיק ליטול את התרופה. 

 

החוקרים הסבירו כי רבים מהמטופלים טוענים כי צבע התרופה או צורתה השונה מרתיע אותם, והם חוששים מפני תופעות לוואי של התרופה החדשה, הגנרית.

 

קראו עוד על תרופות גנריות :

 

במחקר נבדקו מעל 60 אלף מטופלים הסובלים מאפילפסיה או ממחלות אחרות, שנטלו תרופות נוגדות פרכוסים בין השנים 2006-2001. בסיוע המרשם הלאומי האמריקני, נבדק אם הפסיקו ליטול את התרופות בשלב כלשהו. בהמשך בדקו החוקרים אם קיבלו המטופלים תרופות גנריות השונות בצבען מהתרופה המקורית שבה השתמשו בתחילת הטיפול.

  

מהממצאים עלה כי 11,472 מטופלים הפסיקו ליטול את התרופות בעוד שהיתר, 50,050, המשיכו בטיפול.

 

מניתוח סטטיסטי של התוצאות עלה כי 53% מהמטופלים הסובלים מאפילפסיה ו-27% מאלה שנוטלים תרופות אחרות – הפסיקו ליטול אותן בשל שינוי צבע הכדורים.

  

"כבר זמן רב ידוע כי צורת התרופה קשורה לדבקות בנטילתה", כתב ד"ר אהרון קסלהיים, ראש צוות החוקרים. "מצאנו כי שינוי בצבע התרופה מעלה משמעותית את הסיכוי שאדם יפסיק את נטילתה".

  

תרופות גנריות מהוות מעל ל-70% מכלל המרשמים הניתנים למטופלים. מדובר בתרופה זהה לתרופה המקורית, המיוצרת בתום שבע שנים מתחילת שיווקה של התרופה המקורית, כאשר זכויות הבלעדיות שלה פגות.

 

"המחקר בהחלט מעורר מחשבה", אומר ל-ynet ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית במרכז הרפואי שיבא. "בעבר היו בארץ חולים רבים שסירבו ליטול את התרופה 'לוסרטן' לטיפול ביתר לחץ דם, כי חששו שיש לה קשר למחלת הסרטן, למשל.

 

"הפסקת הטיפול התרופתי מסכנת את החולה ועלולה לגרום גם למוות, לכן חשוב להמשיך ולחקור בנושא, לגלות את הסיבות להפסקת הטיפול, ובמידת האפשר לתת לחולה את התרופות שהן לא רק הכי יעילות למצבו - אלא גם הכי נוחות לו לנטילה".





פורסם לראשונה 05/01/2013 19:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ידוע כי צורת התרופה קשורה לדבקות בנטילתה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים