שתף קטע נבחר

 

יפעת והתאומים פונו מהבית בקטמונים: 'לאן נלך?'

שתי משפחות נותרו בבניין שהוגדר בסכנת התמוטטות מיידית. הן מתנגדות לצווי הפינוי כיוון שאין פתרון חלופי ראוי עבורן. "אנחנו חוסכים כל שקל. איך נשלם גם משכנתה וגם שכר דירה?"

"בסוף אתה לגמרי לבד מול כל המכות שיורדות עליך. אין עירייה. אין משרדי ממשלה. אנחנו מתים מפחד ורוצים לעזוב, אבל לאן נלך?" כך מתארת את מצבה יפעת יששכר (42) בעודה חנוקה מדמעות, לאחר שלדירתה הקטנה בת שני החדרים הגיעו צוותים של עיריית ירושלים עם צווי פינוי ועם כוח משטרתי קטן שליווה אותם. כמה דקות קודם לכן נעצר בעלה קובי בחשד שתקף את אחד מעובדי העירייה. אלה הגיעו לפנות את בני המשפחה מהבית שרכשו כחוק, לאחר שחסכו שקל לשקל ובעזרת משכנתה גדולה.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

  

בחודש אוגוסט האחרון הכריז מהנדס עיריית ירושלים על הבניין בן עשרות השנים בשכונת הקטמונים, שבו מתגוררים בני הזוג ושלושת ילדיהם "מבנה מסוכן ברמת סכנת התמוטטות מיידית". מחודש ספטמבר עזבו כמה משפחות את הבניין תחת לחץ כבד של העירייה מחשש לקריסת המבנה.

 

משפחת יששכר. "לאן נלך"? ()
משפחת יששכר. "לאן נלך"?

יפעת יששכר. "לגמרי לבד מול המכות שנוחתות עליך" ()
יפעת יששכר. "לגמרי לבד מול המכות שנוחתות עליך"

 

כל דיירי הבניין הם אנשים קשי יום, חלקם במצוקה כלכלית קשה הנעזרים בלשכת הרווחה ובעמותות סיוע. בניגוד לאחרים סירבו יפעת ובני משפחתה להתפנות מדירתם עד שיוצע להם פתרון דיור חלופי. יחד עם אמו הקשישה והנכה של בעלה, נצחיה, המתגוררת עם בן אחר בדירת עמידר בקומה שמתחתם, הן נותרו המשפחות האחרונות בבניין. בחלק מקירות הבתים אפשר להבחין בקלות בסדקים מאיימים.

 

לקראת שובם של שלושת הילדים מבית הספר, יפעת מודה שאינה יודעת מה לומר להם. הם סובלים ממחלות בדרכי הנשימה ולדבריה הטיפול בהם הביא לפיטורים חוזרים ונשנים שלה ממשרות זמניות שבהן החזיקה. כל הכנסותיה של המשפחה מסתכמות בכ-8,000 שקל מעבודתו של קובי. בני הזוג מחויבים לתשלום משכנתה בגובה של כ-3,500 שקל, ולפיכך "הוא עובד מהבוקר עד הלילה, אבל אנחנו בקושי שורדים", סיפרה יפעת.

 

היא מתארת מצוקה כלכלית חריפה שניבטת מכל פינה בדירה. חלק מהילדים נאלצים לישון בסלון, ולדבריה "חוסכים שקל לשקל. אין מספיק כסף לאוכל או לבגדים לילדים, אז מקבלים לפעמים משכנים או מעמותות. אני הולכת ברגל קילומטרים כי אפילו אין לי כסף לאוטובוס".


הבית בשכונת הקטמונים ()
הבית בשכונת הקטמונים
 

עיריית ירושלים הציעה לבני המשפחה להתפנות למלון למשך כמה ימים ובהמשך לקבל סיוע בשכר דירה בגובה של 2,000 שקל לחודשיים או שלושה. המהנדסים מאגף מבנים מסוכנים בעירייה הסבירו כי החזרת המבנה למצב בטוח למגורים תארך חודשים ואולי אף שנים. לכן חוששת יפעת ותוהה כיצד תשרוד המשפחה כשיסתיים הסיוע. "בעצם אנחנו ניזרק לרחוב. אין לנו משפחות שיתמכו בנו, אין סיכוי שנצליח לשלם שכר דירה בנוסף למשכנתה". זו הסיבה שסירבו להתפנות מביתם. "אנחנו רוצים לעזוב, אבל לא בכל מחיר ובלי שנדע לאן אנחנו הולכים", הבהירה. היא תיארה "מלחמה מול הרשויות, אנחנו דופקים את הראש בקיר כבר חודשים".

 

מתברר כי לחשש של יפעת יש על מה להסתמך. כמה ימים לפני ראש השנה פונתה רונית לוי מהדירה הסמוכה בצו פינוי שהוציאה העירייה. גם היא הייתה חסרת אונים אך לבסוף עזבה תחת לחץ. "אם הייתי יודעת מה שאני יודעת היום, הייתי מתבצרת ולא עוזבת את הדירה", אמרה לוי, שמתגוררת היום בדירת חדר וחצי עם שני ילדיה, תאומים בני שלוש. "זה לא ראוי למגורים", הדגישה. ממשכורתה כמוכרת בחנות היא צריכה לשלם משכנתה ולהשלים את שכר הדירה, כך שמבחינתה "בעצם זרקו אותנו לכלבים. אני והילדים שלי עוברים גיהנום. אפילו כסף לאכול אין מספיק".

 

שתי הנשים מפנות טענות קשות גם לחברת עמידר שהחזיקה בעבר בבעלות על המבנה. "תוספות שהחברה הוסיפה למבנה לפני שנים ולא על פי התקן הן שגרמו לנזק", לדברי לוי. יפעת הוסיפה ש"במשך שנים התלוננו דיירי הדירות של עמידר על בעיות והחברה הסתפקה בשיפוצים קלים". עוד אמרה: "עמידר, עיריית ירושלים ומשרד השיכון זורקים אותנו מיד ליד ומתנערים, אך בינתיים אנחנו נשארים תלויים באוויר. בסך הכול אנחנו אנשים קטנים מול כל המשרדים האלה. איפה כל הפוליטיקאים שמדברים על צדק לפני הבחירות? יש כאן משפחות שמתחננות לעזרה".

 

ביתה הזמני של רונית לוי. חדר וחצי עם תאומים ()
ביתה הזמני של רונית לוי. חדר וחצי עם תאומים

 

מעמידר נמסר: "עיריית ירושלים הוציאה צו מבנים מסוכנים לבניין, לאחר שעמידר דיווחה לעירייה כי תוספת בנייה מתחילת שנות ה-70 מתחילה להינתק מהבניין המקורי. חשוב להדגיש כי בבדיקה בארכיב העירייה לא נמצא היתר בנייה של התוספת ולא ברור מי בנה אותה". בעמידר הסבירו כי "הדירות היו בעבר בניהול עמידר, אך נמכרו בין השנים 1995-1969. חלק מבעלי הדירות הנוכחיים רכשו את דירותיהם מהרוכשים הראשונים.

 

"שתי משפחות המתגוררות כיום בדירות בניהול עמידר הועברו לדירות חלופיות. לארבעת הרוכשים הוצע להגיש בקשה למשרד הבינוי והשיכון באמצעות חברת עמידר או חברות אחרות על מנת לקבל סיוע בשכר דירה לתקופת הבדיקה והחיזוק. יש לציין כי משרד הבינוי והשיכון הכיר בבניין כמבנה פגום, והוא יממן את עלויות הבדיקה והחיזוק".

 

מעיריית ירושלים נמסר כי כבר בחודש אוגוסט הוגדר המבנה בסכנת התמוטטות מיידית. "כל דיירי המבנה התפנו בכוחות עצמם, למעט שניים אשר סירבו להתפנות ופונו היום בצו בית משפט". עוד נמסר כי העירייה מסייעת לכל המשפחות לפנים משורת הדין, "שכן האחריות בכל נושא הדיור הינה של משרד השיכון. המשפחות שהתפנו קיבלו סיוע באמצעות השתתפות בשכר דירה לשלושה חודשים וכן סיוע כספי בהובלת תכולת הדירות". עוד הוסיפו באשר לדיירים שפונו היום: "נציגי אגף הרווחה עומדים בקשר רציף איתם, הוצעו להם פתרונות דיור חלופיים, אולם הם סירבו להתפנות. משפחה אחת קיבלה היום

סיוע במימון קורת גג זמנית לכמה ימים והעירייה ממתינה לתשובת משרד השיכון באשר לסיוע בשכר דירה. למשפחה השנייה ניתן סיוע בהובלת תכולת הדירה". בעירייה ציינו עוד כי "פינוי הדיירים נעשה במטרה להציל חיים. גורמי המקצוע בעירייה ימשיכו ללוות את המשפחות ולסייע להם מול משרד השיכון".

 

ממשטרת ירושלים נמסר כי יששכר נעצר בחשד שתקף עובד עירייה בעת הפינוי, ושוחרר בתום חקירתו.

 

תגובת משרד השיכון טרם התקבלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפעת יששכר. "מתים מפחד"
דירתה החדשה של רונית לוי
הסדק בקיר הבניין
מומלצים