דו"ח: מובארק צפה במהפכה בשידור חי ומוצפן
בניגוד לטענתו של נשיא מצרים המודח, כאילו לא היה מודע לחומרת ההפגנות נגדו ולשימוש הקטלני בכוח, דו"ח של ועדה שמינה מורסי קובע כי התמונות הועברו אליו ישירות מתחריר. הדבר עשוי להוביל למשפט חוזר, וגם לסבך את מורסי פוליטית
ועדת חקירה במצרים שמונה על ידי הנשיא קבע שחוסני מובארק צפה במהפכה נגדו בטלוויזיה בזמן שהתחוללה. זאת, בניגוד להכחשתו כי לא היה מודע להיקף ההפגנות ולעוצמת דיכוין על ידי כוחותיו. כך אמר היום (יום ד') חבר בצוות החקירה. הדבר מגביר את הלחץ לערוך משפט חוזר לנשיא המודח בן ה-84, שכבר מרצה מאסר עולם על כך שלא מנע את מותם של 900 מפגינים.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
הנשיא המכהן מוחמד מורסי מינה את הוועדה זמן קצר לאחר שעלה לשלטון בבחירות ביוני. בזמן מסע הבחירות הוא הבטיח להעמיד לדין אישים במשטר, אם ייחשפו ראיות חדשות נגדם. הוועדה הורכבה משופטים, עורכי דין, נציגים ממשרד הפנים ומהמודיעין הפנימי ונציגי משפחות הקורבנות. היא הגישה לו היום דו"ח בן 700 עמודים.
דו"ח הוועדה טומן בחובו פוטנציאל להישג פוליטי עבור מורסי, אולם גם סיכונים. רבים בציבור יהיו נלהבים לשפוט מחדש את הנשיא לשעבר, שלא הועמד לדין על מתן הוראה לדכא בכוח קטלני את ההפגנות. מנגד, הדו"ח מדגיש גם את מעורבותם של אנשי צבא וכוחות הביטחון במות המפגינים. כל צעד משפטי נגדם עלול לעורר תגובה נזעמת מצד אלה שעדיין מחזיקים בעמדות כוח.
מורסי ביקש מהוועדה לשלוח את הדו"ח לתובע הכללי טלעת עבדאללה, שאותו מינה במקום התובע שכיהן בתקופת מובארק. כמה פעילים מתחו ביקורת על כך שלא העניק לוועדה עצמה כוח לפעול משפטית על סמך ממצאיה.
אחד הממצאים המרכזיים של הוועדה נגע להרגלי הצפייה של מובארק. חבר הוועדה, עורך הדין אחמד ראגב, אמר כי הטלוויזיה הממלכתית הפעילה ערוץ שידור לוויני מוצפן שהעביר שידור חי ממצלמות שהוצבו בכיכר תחריר לארמון הנשיאות בקהיר. החומרים כללו עימותים בין המפגינים לכוחות הביטחון.
"מובארק ידע ישירות על כל הפשעים שהתרחשו", טען ראגב, "התמונות הועברו אליו בשידור חי, הוא אפילו לא נזקק לדו"חות של כוחות הביטחון. מכאן נובעת אחריות משפטית". במהלך משפטו טען מובארק כי יועציו הבכירים
לא חשפו אותו למלוא חומרת המצב וכי לא ידע על השימוש הקטלני בכוח. חאלד אבו בכר, עורך דין אחר שייצג כמה מהמשפחות, אמר שבמשפט חוזר ייתכן שעונשו של מובארק יוחמר לעונש מוות.
הדו"ח גם מתח ביקורת קשה על השלטון הצבאי ששלט במצרים במהלך 17 החודשים שלאחר המהפכה. בעימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון באותה תקופה נהרגו לפחות 100 מפגינים. הדו"ח קבע והוכיח לכאורה שאנשי הביטחון והצבא השתמשו באש חיה נגד המוחים, טענה שהצבא הכחיש בעבר.