שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

דוקטור שאלה: למה בעצם חולים יותר בחורף?

הקור והגשם כבר כאן, ואיתם מגיעים גם השפעת והצינון. מדוע דווקא כשקר אנחנו חולים, האם החיסון באמת עוזר ואיך נמנע הידבקות? הדוקטור שלנו מסביר

גנרל חורף כבר כאן, ואף שבארצות הברית, אירופה ואפילו ברשות הפלסטינית הסמוכה מגיפת השפעת כבר גבתה קורבנות, אצלנו היא עדיין לא הגיעה לשיא. אז איך זה שכשצונחות הטמפרטורות והחורף דופק בחלון חולים יותר ומה הקשר לתחזית מזג האוויר?

 

עוד על מחלות החורף:

דבש באמת עוזר? כל הדרכים להקל על שיעול לילי

האם ההצטננות שלכם היא שפעת? מדריך מחלה

מי צריך חיסון: איזו פעילות גופנית מונעת שפעת?

 

רגע לפני, כמה מילים על שפעת והצטננות. שפעת שונה לחלוטין מהצטננות מבחינת תגובת הגוף, אם כי לעתים התסמינים עשויים להיות דומים. הצטננות היא המחלה השכיחה ביותר בעולם, ונקראת בשפה הרפואית רינופארינגיטיס נגיפי. זוהי מחלה הנגרמת על ידי וירוסים הקרויים רינו-וירוס. ההדבקה נעשית באמצעות רסיסי רוק ונזלת, שאחריה מתחיל הנגיף להשתכפל בתוך 12 שעות. אז מתחילה המחלה לתת את אותותיה בהדרגה, במהלך חמישה ימים מההדבקה הראשונית.

 


ההבדל בין הצטננות לשפעת

ההבדלים בין הצטננות לשפעת
  הצטננות שפעת
הופעת התסמינים בהדרגה ביום אחד
חום נמוך או תקין גבוה
נזלת תמיד לעתים
עיטוש שכיח לעתים
שיעול נדיר שכיח
כאב ראש נדיר שכיח מאוד
כאבי שרירים נדיר שכיח מאוד
כאב גרון שכיח לעתים
חולשה נדיר שכיח מאוד

 

התסמינים הללו הם לרוב קלים וכוללים בעיקר נזלת צלולה, עיטוש וגרון כואב. במקרים יותר קשים של הצטננות עשויים להופיע גם סימני עייפות, חולשה, כאב ראש, איבוד תיאבון וכאבי שרירים. בניגוד לשפעת, הצטננות אינה מלווה בחום. אין כל מרפא להצטננות מלבד מנוחה, תרופות להקלה על נזלת ואף סתום, שתייה מרובה ושמירה על היגיינה.

 

מנגד, מחלת השפעת קשה הרבה יותר. השפעת היא מחלה הנגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה B, A ו-C. מרגע ההדבקה בווירוס השפעת משתכפל הנגיף בתוך שבוע, אז פורצים הסימפטומים ביום אחד. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש עז, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון, או תחושה של לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת.

 

מדוע מופיעות השפעת והצטננות דווקא בחורף, כשקר?

למרבה הפלא, אין ממש קשר בין הנגיפים לבין מזג האוויר. למעשה, לפני מספר שנים התפרצה מגיפת שפעת החזירים, הנגרמת על ידי נגיף ממשפחת השפעת, דווקא בקיץ. גם באוגוסט האחרון, בשיא הקיץ, פרצה מגיפה של זן נוסף של שפעת החזירים בארצות הברית, שפגעה ב-145 אנשים. יתרה מזאת, בארצות קרות מאוד אין דיווחים על שכיחויות גבוהות יותר של מגיפות שפעת או הצטננויות.

 

הסיבה להתפשטות הנגיפים הללו דווקא בחורף היא אנחנו, בני האדם. ההתכנסות בחדרים סגורים, לא מאווררים, תוך כדי עיטוש, שיעול, ואף מגע עם נזלת בחלל האוויר ובמגע ישיר, הם הגורמים להתפשטות השפעת דווקא בימים קרים. נגיפי השפעת וההצטננות נפוצים גם בקיץ, אולם האוורור והשהות בחוץ הם המונעים מהם להתפשט בצורה מטאורית לכל עבר.

 

איך אפשר להפחית את הסיכון להדבקה?

הקפדה על היגיינה היא המפתח לכך. מומלץ להתרחק מאנשים שאובחנו כנשאי הנגיף. במקרה של התעטשות או שיעול יש להפנות את הראש אל המרפק ולא לכסות את הפה או האף עם כף היד. יש לקנח את האף באמצעות טישיו, ולאחר מכן מומלץ לחטא את היד באמצעות ג'ל אלכוהול, אותו ניתן לרכוש בכל רשתות הפארם ובתי המרקחת.

 

מתי יש צורך בבדיקה רופא דחופה?

חום של יותר מ-38.5 מעל יומיים, שינוי במצב ההכרה, קוצר נשימה המתבטא בנשימה מהירה (במבוגרים - מעל 20 נשימות בדקה, בילדים - מעל 40 נשימות בדקה).

 

האם החיסון באמת יעיל?

החיסון הביא לירידה ניכרת בתחלואה בשפעת. החיסון ניתן השנה חינם בזריקה אצל האחות, ללא צורך במרשם רופא, או בעלות של כ-12 שקלים בתרסיס לאף באמצעות מרשם רופא. גם מי שחוסן בשנה שעברה כנגד שפעת צריך להתחסן השנה שוב, משום שהשפעת החיסון פגה לאחר שנה. ילדים מחסנים בזריקה מגיל חצי שנה ובתרסיס לאף מגיל שנתיים.

 

האם יש תרופות לשפעת?

בשנים האחרונות פותחו תרופות בעלות יעילות חלקית כנגד נגיפי השפעת. הדרך הטובה ביותר היא, כמובן, המניעה באמצעות החיסון לשפעת, המפחית את שיעור ההדבקה בצורה יעילה ביותר.

 

התרופות הקיימות, טמיפלו ורלנזה נגד נגיפי שפעת A ו-B, מעכבות את שכפול הנגיף בגוף ומפחיתות את חומרת המחלה, אולם לא ניתן לדעת מראש אצל מי תפעל התרופה בצורה מיטבית. מי אם כן צריך להיות מטופל בתרופות? הנחיות משרד הבריאות האחרונות, שנערכו בהתאם להמלצות המרכז האמריקני לבקרת מחלות וארגון הבריאות העולמי, מתייחסות לחשד אפשרי להדבקה בשפעת או בשפעת החזירים.

 

החשד מבוסס על כמה תנאים עליהם להימצא אצל החולה שלא חוסן, כלומר הופעת חום מעל 38 מעלות יחד עם אחד מתסמיני השפעת: נזלת, כאבי גרון, שיעול, כאבי שרירים או קוצר נשימה. ההמלצה הגורפת היא לחסן את אלה בעלי פגיעה במערכת החיסון (לאחר השתלת איברים, חולי HIV, חולים בטיפול כימותרפי או חולים במחלות אוטואימוניות), אלה הסובלים מהשמנת יתר, סוכרת, מחלות לב וריאה או טיפול סטרואידלי מעל שבועיים.

 

כאמור, לפי המידע הקיים כעת, טמיפלו יעילה כנגד שפעת אם כי באחרונה נתגלו זנים העמידים לה. על פי הנהלים חולה החשוד כנגוע בנגיף על פי תסמיני המחלה, מתחיל טיפול בטמיפלו למשך חמישה ימים, אלא אם הבדיקה העלתה כי אינו נגוע בנגיף. טמיפלו מיועד לטיפול רק אצל אלה שלקו בשפעת או שפעת החזירים בחשד סביר. התרופה איננה חיסון, לא מיועדת לטיפול בהצטננות אלא רק לטיפול מיידי בנגיף, שכן היא אינה מונעת הידבקות באופן מוחלט. פרט לכך, כבכל תרופה, גם במקרה של טמיפלו ישנם דיווחים על תופעות לוואי ולפיכך נטילת התרופה צריכה להיעשות רק לאחר בדיקת רופא.

 

מדוע השפעת גורמת למוות?

ברוב המכריע של המקרים מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. ללא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך

עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים הדורשים לא רק טיפול בתרופה טמיפלו, אלא גם טיפול אנטיביוטי, הניתן לעתים באמצעות עירוי.

 

אצל חלק ממי שמתו כתוצאה מסיבוכי השפעת נמצאה תופעה בה הגוף מגיב "הפוך" לנוכחות הנגיף: התהליך הדלקתי שנוצר ונועד להילחם בנגיף השפעת, מתחיל לתקוף את גוף החולה עצמו, עד לקריסת מערכות. קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב-מערכתית בכל רקמות הגוף.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים, כתב הבריאות של ynet ומחבר הספר "דוקטור, אני רק שאלה" בהוצאת ידיעות אחרונות

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זה לא הקור - זה אנחנו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים