שתף קטע נבחר
 

מחקר: 3 שעות הליכה בשבוע מונעות שבץ בנשים

במחקר שכלל 33 אלף גברים ונשים נמצא כי הליכה של שלוש שעות וחצי בשבוע מפחיתה בעשרות אחוזים את הסיכון לשבץ מוחי אצל נשים. אצל גברים, מנגד, לא נמצא הבדל בסיכון. הליכה משפרת מדדים בריאותיים הקשורים במחלות לב וכלי דם

רבות כבר דובר על יתרונות ההליכה במניעת מחלות כלי דם, ועכשיו מגיעה הוכחה נוספת: מחקר רחב היקף שכלל עשרות אלפי גברים ונשים מצא שהליכה של כשלוש שעות וחצי בשבוע מקטינה בעשרות אחוזים את הסיכון ללקות בשבץ מוחי - אצל נשים בלבד. המחקר פורסם בגיליון האחרון של כתב העת הרפואי stroke.

 

קראו עוד על שבץ מוחי:

לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי

שבץ מוחי: התסמינים הראשונים והטיפול המיידי הנדרש

מה לאכול כדי להפחית את הסיכון לשבץ מוחי?

 

מחקרים קודמים כבר קשרו בין פעילות גופנית לסיכון מופחת ללקות בשבץ מוחי, הנגרם בשל רובד הקרוי פלאק המצטבר בכלי הדם המוחיים, חוסם אותם ומוביל לפגיעה בלתי הפיכה במוח.

 

הליכה מפחיתה מחלות לב

המחקר הנוכחי כלל קרוב ל-33 אלף גברים ונשים, שמילאו שאלונים שעסקו בשגרת הפעילות הגופנית שלהם. הנבדקים חולקו על פי מינם, סוג הפעילות הגופנית שביצעו והזמן הכולל שהקדישו לפעילות בכל שבוע.

 

במהלך המחקר, שהחל באמצע שנות התשעים של המאה הקודמת ונמשך 12 שנים, נרשמו 442 מקרי שבץ מוחי.

 

עיבוד הנתונים הראה כי נשים שצעדו 210 דקות או יותר מדי שבוע היו בסיכון מופחת של 43% ללקות בשבץ מוחי.

 

אצל גברים לא נמצא הבדל בסיכון לשבץ, בין שהלכו ובין שלא. לחוקרים לא ברור עדיין מה הסיבה לכך, ואחת ההשערות היא שהגברים שהשתתפו במחקר היו בכושר גופני גבוה מזה של הנשים, לכן לא נמצא אצלם שינוי משמעותי במהלך תקופת המחקר.

 

"הליכה, כמו פעילות גופנית אחרת, מפחיתה את שכיחותן של מחלות לב ואירועים מוחיים במספר מנגנונים", אומרת ל-ynet פרופ' נעמה קונסטיני, מנהלת היחידה לרפואת ספורט בהדסה ורופאת המשלחות האולימפיות. "המחקר להבנת הנושא עדיין בחיתוליו.

 

"בין המנגנונים המוכרים מדובר על שיפור בזרימת הדם, הפחתת היווצרות הרובד הטרשתי החוסם את כלי הדם ופעילות נוגדת חמצון.

 

"בנוסף, ההליכה מורידה לחץ דם, מפחיתה שומנים בדם, מורידה את רמת הסוכר בדם ומסייעת בשמירה על משקל - כל אלו כידוע גורמים למחלות הקשורות בחסימות כלי דם בלב ובמוח".

 

תתחילי ללכת: סיכון מופחת של 43% ללקות בשבץ מוחי (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
תתחילי ללכת: סיכון מופחת של 43% ללקות בשבץ מוחי(צילום: shutterstock )

 

שבץ מוחי: משיתוק ועד מוות

כ-130 אלף אנשים בישראל לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בארץ עם כ-3,000 מקרי מוות בשנה. הסיכון ללקות בשבץ מוחי מכפיל עצמו בכל עשור מגיל 35 והלאה.

 

חסימה באחד מכלי הדם המובילים חמצן למוח למשך מספר שניות גורמת לנזק בלתי הפיך לרקמת המוח. נזק זה הוא השבץ המוחי (הקרוי גם "אירוע מוחי"), המתבטא במגוון רחב של תסמינים, משיתוק בחצי גוף ועד מוות במקרה של חסימה באזורים האחראים על פעילות הלב והנשימה.

 

רוב מקרי השבץ מתרחשים בשל קריש דם החוסם את זרימת הדם, ודימום תוך-מוחי מתרחש גם בשל קריש דם שנוצר במקום אחר בגוף ונסחף אל העורק המוחי. שבץ ייתכן גם במקרים של קריעת כלי הדם או נזק אחר מקומי.

 

נראה כי הסיבה השכיחה ביותר לשבץ מוחי היא טרשת העורקים, אתרוסקלרוזיס, כאשר מרבצי שומן מתבייתים על דפנות כלי הדם החלקים, גורמים להיתקעות של טסיות דם וליצירת פלאק.

 

אם החסימה שיצר הפלאק מלאה, נחסמת כאמור גם זרימת הדם לאותו אזור ובתוך מספר שניות מתרחשים תהליכי מוות של תאי המוח. מערכת העצבים אינה מסוגלת ליצור מחדש תאי מוח, ולפיכך הנזק הוא כמעט תמיד בלתי הפיך.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
הליכה למען הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים