לפני ההתקף הבא: אילו מזונות מעוררים מיגרנה?
קפאין, חומרים משמרים, אלכוהול ובשרים מעובדים עלולים להוביל למיגרנות ולהשבית אותנו מתפקוד. דיאטנית קלינית מגלה אילו הרגלי תזונה כדאי לשנות כדי להימנע ממיגרנה קשה
אלו שסובלים ממיגרנות יודעים שלא מדובר בכאב ראש קל, אלא בחוסר יכולת לתפקד. מיגרנות פוגעות בכ-18% מהנשים, ב-6% מהגברים וב-4% מהילדים. המיגרנות מובילות להיעדרויות רבות מהעבודה וכאמור להפרעות קשות בתפקוד.
שלושת המאפיינים העיקריים של מיגרנה, המבדילים אותה מכאבי ראש אחרים, הם חוסר תפקוד, בחילות ורגישות לאור.
קראו עוד על מיגרנה:
מיגרנה נובעת מכיווץ והרחבה של כלי דם באזור המוח כתוצאה מחוסר חמצן, דלקת או שינויים הורמונליים ועצביים. היא מופיעה אצל נשים רבות לפני מחזור, בזמן סטרס ולחץ וכתוצאה מצריכה של משקאות ומזונות מסוימים העלולים לעורר אותה.
כשבדקו את הקשר בין השמנה לכאבי ראש, נמצא כי אצל בעלי BMI השווה ל-20 קיים הסיכון הנמוך ביותר לפתח כאבי ראש, אצל בעלי BMI השווה ל-30 ישנה עלייה של 35% בסיכון, ואילו ב-BMI מעל 40 ישנה עלייה של 80% בסיכון לפתח כאבי ראש.
אילו מזונות עלולים לעורר מיגרנה?
1. קפאין. צריכה של מעל 200 מ"ג קפאין ביום מביאה לבעיות ספיגה, דפיקות לב מואצות, רעד וכאבי ראש. כאב הראש מתחיל בדרך כלל גם בטווח של 48-24 שעות מהפסקת הצריכה, כיוון שכיווץ כלי הדם במוח במהלך צריכת הקפאין מלווה בהרחבה חוזרת של כלי הדם ועלייה בזרימת הדם בעורקים.
נוסף על כך, משככי כאבים המכילים 50-30 מ"ג קפאין מביאים להתמכרות לקפאין ולעתים למיגרנות, כך שכדאי להתייעץ בנושא עם הרופא המטפל.
גם אצל ילדים נמצאה התמכרות לקפאין וכאבי ראש בעת הפסקת הצריכה, בעיקר בשל צריכת שוקולד ומשקאות קלים המכילים קפאין. במחקר שנעשה בילדים מצאו החוקרים כי ניתן להפסיק את השימוש בקפאין גם ללא כאבי הראש הנלווים להפסקה, באמצעות הפחתה הדרגתית של הכמויות, למשל פחות כוס קולה בכל יום.
2. אלכוהול. כאן לא מדובר בכאבי ראש הקשורים להנגאובר: אלכוהול בפני עצמו עלול להוות טריגר להתחלת מיגרנה אצל אנשים הרגישים למיגרנות, ובייחוד יין אדום. משקאות אלכוהוליים מכילים סולפיטים, היסטמין, פנילאתילאמין, תיראמין ופלבנואידים המעוררים מיגרנה, אך נמצא כי גם לאתנול בפני עצמו יש תפקיד במנגנון המיגרנה.
אין ודאות לגבי כמות האלכוהול הנדרשת כדי לעורר התקף מיגרנה, וגם אין המלצה להימנע לחלוטין מצריכת אלכוהול מאחר שצריכה מתונה של אלכוהול תורמת להגנה מפני מחלות לב.
3. צום. הימנעות מאכילה לאורך שעות נמצאה כמעוררת מיגרנות על ידי הפרשת הורמונים ונוירוטרנסמיטורים המקושרים למצבי סטרס. סטרס גורם להפרשה של מתווכי דלקת מאזור יותרת הכליה ומעלה את רמת הדלקת בגוף. דלקת בעצבים סביב כלי הדם באזור הפנים והראש מעוררת כאבי ראש ומיגרנות.
מומלץ לסובלים ממיגרנה לאכול בצורה מסודרת, ארוחות קטנות ולעתים תכופות.
4. מונוסודיום גלוטמט. חומר זה, אשר נמצא באבקות מרק למיניהן ורטבים שונים, מעורר מיגרנות ב-1.8% מהאוכלוסייה כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות ועל בטן ריקה.
5. גבינות שמנות ונקניקים מעובדים. חומרים אלו מכילים ניטריטים וניטרטים אשר עלולים לעורר מיגרנה באנשים הרגישים לכך. גם מזונות כמו שוקולד, בשרים מעובדים, חומרים משמרים וכדומה עלולים לגרום למיגרנות, לכן ההמלצה היא לנהל "יומן תזונה" שבו תוכלו לעקוב אחרי הופעת המיגרנה ולאתר את הקשר שלה למזון מסוים.
הפחתה כללית של כל המזונות החשודים בגרימת מיגרנה במקום בדיקה עצמית מעמיקה עלולה לגרום לחוסרים תזונתיים ולהפרעות בריאותיות נוספות.
דרכים נוספות למניעת מיגרנה
1. שותים הרבה. יש להקפיד על שתייה מספקת של מים במהלך היום, בייחוד בחודשי הקיץ. התייבשות גורמת לכיווץ כלי הדם ומפעילה קולטני כאב באזור הראש.
2. מתייעצים עם רופא לגבי תרופות. שימוש ממושך במשככי כאבים לטיפול במיגרנה אינו מועיל בטווח הארוך ואף גורם לרעילות ולכאבי ראש חוזרים ונשנים. לכן, קיימת חשיבות להרחקת טריגרים תזונתיים, להפחתת סטרס ולטיפולים אלטרנטיביים לפני התחלת טיפול תרופתי.
3. נרגעים. כאמור, סטרס מעורר דלקת הגורמת למיגרנה. מצאו זמן לנוח במהלך היום, הירשמו לחוג או למדו מדיטציה. כל שיטה שתסייע לכם להירגע ולשכוח מלחץ היום תפחית את תדירות המיגרנות.
4. מנהלים "יומן כאב". מומלץ למלא יומנים מדויקים של הרגלי האכילה וכאבי הראש כדי שנוכל לאתר טריגרים ספציפיים במזון ולהורידם מהתפריט.
5. נוטלים מגנזיום וויטמין B2. מחקרים מראים כי צריכת השניים במשך שלושה חודשים לפחות מפחיתה משמעותית את תדירות המיגרנות ואת צריכת משככי הכאבים.
6. מנסים דיקור סיני. מחקרים רבים מוכיחים את היעילות של דיקור סיני במניעת מיגרנות וכאבים.
7. מדברים עם המיגרנה. בטיפול בפסיכודרמה מטפלים במיגרנה באמצעות שיחה עם המיגרנה. המיגרנה באה לעצור אותנו מהלחץ שנשאבנו לתוכו ומאלצת אותנו שלא לעשות דבר, ובעצם עוזרת לנו להירגע. נסו לעשות עצירות בחיים ולנוח מדי פעם, כדי שלא תצטרכו שהמיגרנה תזכיר לכם ש"מותר לכם לעשות כלום".
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת סטודיו C