שתף קטע נבחר

 
צילום: עטא עוויסאת, דנה קופל, ירון ברנר

הרפז והבלגן באמ"ן: "ליקוי ערכי ברמה הלאומית"

בכירי אגף המודיעין נהגו להתייעץ עם בועז הרפז מבלי לבדוק את ההכשר הביטחוני שלו, לאחר שפשט מדים. דו"ח המבקר מתאר כיצד נחשף מידע רגיש ומסווג באמ"ן של שנות ה-2000. ועדה של משרד הביטחון קבעה: היכרותו עם בכירים תרמה לעיוורון של המעורבים ולנטרול מנגנון הבקרה הקיים במערכת

סא"ל במיל' בועז הרפז נחשף לאחר שחרורו מצה"ל למידע מעודכן, בחלקו מסווג כרגיש מבחינה ביטחונית, שלא היה אמור להיחשף אליו לאחר שהכשרו הביטחוני פג. כך כתב מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא, בדו"ח העוסק במסמך הרפז שהתפרסם אחר הצהריים (יום א'). המבקר העיר בחומרה כי חשיפת מידע, ובמיוחד כזה המסווג כרגיש לגורמים בלתי מורשים, עלולה לסכן את ביטחון המדינה ואת ביטחון הפועלים בשירותה, ואינה עולה בקנה אחד עם פקודות הצבא. עוד ציין כי "חריגות אלו הן בבחינת ליקוי המתעצם" נוכח ההוראות האמורות של ראש אמ"ן דאז האלוף במיל' עמוס ידלין, להימנע מלשתף את פורשי אמ"ן בעדכונים.

 

התגובות של המעורבים במסמך הרפז

לקריאת דו"ח המבקר - פורמט PDF

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

  

הרפז שירת בצה"ל בין 1990 ל-2002 בתפקידים שונים במודיעין, ובהמשך יצא לחופשה ללא תשלום. מתוקף תפקידו הפך להיות דמות מוכרת בקרב קצינים ופקידים בכירים בחיל, בצה"ל ובמשרד הביטחון, וזכה להערכה רבה מצד רבים ממפקדיו. בסוף 2003 נתגלה מסמך מסווג שמקורו באחד המחשבים של הרפז, ונוכח זאת החליט ראש אמ"ן דאז, האלוף אהרון (זאבי) פרקש בינואר 2004 לשחרר את הרפז מצה"ל בנוהל המקובל. הוא פנה לנציב קבילות חיילים, אך בקשתו נדחתה. רק ביוני 2008 פרש הרפז סופית מהצבא.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

לאחר פרישתו המשיך הרפז לעמוד בקשר עם קצינים באמ"ן. הוא הותיר רושם של מי שנותר מקושר היטב לבכירים במערכת הביטחון, ורושם זה גבר מאז מינויו של אשכנזי לרמטכ"ל. המבקר הביא דוגמאות לפגישות שערך הרפז עם בכירים באמ"ן כשהיה אזרח: הוא נפגש עם קצין בדרגת תת-אלוף שבע פעמים, בנוגע לתהליכים שניסה הקצין להנהיג ביחידה. המבקר ציין כי לא בדק מהו הכשרו הביטחוני של הרפז.

 

הרפז. נורמה באמ"ן: להתייעץ ולהסתייע במפקדים לשעבר (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הרפז. נורמה באמ"ן: להתייעץ ולהסתייע במפקדים לשעבר(צילום: אוהד צויגנברג)
 

הרפז גם נפגש עם קצין בדרגת אלוף-משנה לפני כניסתו של זה לתפקיד ראש מחלקה, כדי ללמוד על המצב במערך מסווג באמ"ן. קצין נוסף בדרגת אלוף-משנה נפגש עם הרפז מכיוון שסבר שיש לו הכשר ביטחוני מתאים. הוא נועץ בו בתחומים של תהליכים ארגוניים, תהליכי עבודת מטה והובלת שינוי ארגוני. הקצין אמר כי מכיוון שהרפז עמד בקשר טוב עם אשכנזי, הוא ביקש לשמוע ממנו עצה כיצד להציג דברים בפני הרמטכ"ל דאז. אותו קצין אמר למבקר כי ההתייעצות עם הרפז נבעה מנורמה להתייעץ ולהסתייע במפקדים לשעבר במערך מסווג.

 

קצין שלישי בדרגת אלוף-משנה הסתייע בהרפז ביצירת קשר עם לשכת הרמטכ"ל, כדי שזה יברך אדם לרגל אירוע כלשהו. קצין בדרגת סגן אלוף הזמין את הרפז כמה פעמים כדי להתייעץ עמו על תהליכי עבודת מטה, גיבוש תוכנית עבודה, אופן דרישת משאבים מול גורמים חיצוניים, והתנהלות מול לשכות ובעיקר לשכת הרמטכ"ל. אותו קצין הסביר כי התייעצות עם מפקדים לשעבר נתפסה בעיניו ובעיני אחרים כנורמה מקובלת. על הרפז אמר: "מצאתי עובדה נתונה של איש מילואים של המערך, דמות מוכרת, מוערכת, מעודכנת ומייעצת באמ"ן ובלשכת הרמטכ"ל, דמות שנמצאת בבסיסים ובטקסים של בכירי אמ"ן והמערך". קצינים סיפרו כי השתמע שהרפז הוא "חלק מהמערכת". אחד הקצינים אמר: "כולם ידעו שגבי חבר של בועז ומתייעץ עם בועז. התייחסתי אל הרפז כאל עוזר הרמטכ"ל".

 

 (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן) (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן)
(צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, אוהד צויגנברג, יובל חן)

 

מבקר המדינה העיר כי בכך שלא בדקו את ההכשר הביטחוני של הרפז לפני שנועצו בו, היה משום חשש לסיכון מערך מסווג באמ"ן. המבקר ביקש להדגיש את ההכרח לבצע בדיקה של הכשר ביטחוני תקף לפורש בטרם קיום השיתוף או ההתייעצות עמו בנושאים מסווגים. בנוסף, כתב המבקר, ראוי כי צה"ל יבדוק מבעוד מועד גם את החשש לניגוד עניינים.

 

"איש לשכות, דלתות פתוחות, יחס מועדף"

אבל לא רק בצה"ל היו להרפז קשרים, אלא גם עם בעלי תפקידים במשרד הביטחון. ועדה במשרד שבדקה את התנהלות גורמי המשרד מול הרפז קבעה כי "בועז שהוגדר 'איש לשכות' מקבל במשרד הביטחון יחס מועדף, עם דלתות פתוחות לכל ראשי האגפים וללשכת המנהל הכללי. התנהלות משרד הביטחון מול הרפז היא בעייתית, תמוהה ומוזרה לאור העובדה שבכל אגפי המשרד שבהם היה פעיל... זכה לחיסיון ולקיצור תהליכים".

 

עוד קבעה הוועדה של המשרד, שבראשה עמד תא"ל (מיל') שמואל צוקר, כי "ההחלטה סביב הרפז, יוצא מערך מסווג באמ"ן, והיכרותו עם גורמי משרד בכירים, תרמו לעיוורון של המעורבים ולנטרול מנגנון הבקרה הקיים במערכת". מנכ"ל משרד הביטחון אודי שני אמר למבקר כי נוכח ממצאי הביקורת על הרפז "שהיו קשים וחמורים", הוא הנחה לתקן את הליקויים. המבקר מצא כי הרפז נחשף למידע עדכני שבחלקו סווג כרגיש מבחינה ביטחונית.

 

הוועדה קבעה כי מאז שהרפז הורחק מפעילות ועיסוק במערך אמ"ן, "המשיך בועז להיחשף באופן רציני למידע מסווג", הוא "ליקט ואסף מידע מגורמים רבים באמ"ן באופן עקבי ומתמשך". יחד עם זאת ציינו כי "לא ניתן להצביע על גורם אחד שחשף את בועז למידע מסווג באופן משמעותי".

 

לסיכום הפרק כתב המבקר כי הוא חוזר ומדגיש שמסירת מידע שלא כדין בנושאים ביטחוניים רגישים הייתה לתופעה חוזרת ונשנית. "הדלפת סודות רגישים מתחומים מסווגים באמ"ן, שחשיפתם עלולה לסכן את ביטחון המדינה, היא ליקוי ערכי ומעשי ברמה הלאומית הכוללת". המבקר הוסיף כי ראוי שראש הממשלה ושר הביטחון יפעלו נמרצות "כדי לשרש תופעה נפסדת זאת, תוך הפעלת כל הכלים שבידי גופי הביטחון במסגרת קהילת המודיעין למניעה ולסיכול של זליגת מידע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפז. נותר מקושר
צילום: גיל יוחנן
צילום: אפי שריר, "ידיעות אחרונות"
אשכנזי. קשר טוב
צילום: אפי שריר, "ידיעות אחרונות"
מומלצים