נאמנות האחים עובדיה: "עשרות מיליונים נעלמו"
כל 2,400 עובדי חברת האחים עובדיה פוטרו בסוף השבוע. דורשים לחקור האם זלגו כספים לחברה קשורה
שילה אישר את הסיכום שהושג למכירת פעילות החברה לחברת השירותים ISS תמורת 600-300 אלף שקל בלבד. ISS התחייבה להעסיק כ־1,500 מעובדי החברה המפוטרים ולשמור על הוותק שלהם לצורך קבלת הזכויות המגיעות להם.
גורלם התעסוקתי של יתר 900 עובדי החברה אינו ברור בשלב זה. מדובר בעובדים שהועסקו ברשות שדות התעופה, חברת חשמל ובקופת חולים מאוחדת. ISS המיוצגת על ידי עו"ד איתן אפשטיין לא רצתה לקלוט אותם, היות שטענה כי הם מועסקים בחוזים הפסדיים.
500 עובדים שלא הועסקו באחים עובדיה בהעסקה ישירה, אלא דרך קבלן כוח אדם חיצוני, נמצאים כעת בחוסר ודאות ובשלב זה לא ברור האם וכיצד תימשך העסקתם. ככל הנראה, משכורות דצמבר ישולמו במועד לכל העובדים.
לפני הדיון שהתקיים ביום חמישי בבית המשפט הגישו הנאמנות שמונו לאחים עובדיה, רו"ח עליזה שרון ועו"ד קרן רייכבך־סגל , הודעה לבית המשפט ובה הצביעו על ממצאים שעלו מאז כניסתן לתפקידן "ואינם עולים בקנה אחד עם החוק". בין היתר, ציינו כי קיימות "התחייבויות בעשרות מיליוני שקלים שאינן רשומות בספרי החברה". השתיים קבעו כי "בביאורים לדו"חות הכספיים לא נכללו יתרות חוב של החברה כלפי צדדים שלישיים שהיו ידועים לחברה בעת עריכת הדו"חות".
כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, רו"ח שרון הצביעה על ההתחייבויות החסרות כחודשיים לפני שמונתה כנאמנה, כשחיברה חוות דעת מטעם קופ"ח מאוחדת, שבה טענה כי החברה אינה יציבה מספיק מבחינה כלכלית.
מפרוטוקול ישיבת ועדת מכרזים שבה השתתפה שרון עלה כי כבר לפני חודשיים היא הציגה ליקויים שונים שעלו מתוך הדו"חות הכספיים של החברה והעידו לכאורה על אי סדרים בדו"חות הכספיים של האחים עובדיה.
בדיון השתתף עו"ד לירן זילברמן שמייצג בתביעה ייצוגית שאושרה נגד החברה עובדי שמירה שהועסקו בה בשבע השנים שקדמו להגשתה. זילברמן אמר כי כ־1,000 עובדים בחברה לא קיבלו הפרשות לפנסיה לפי החוק, וחשף כי החברה מתנהלת גם באמצעות חברה נוספת בשם E.S.C, שלדבריו בעליה הם בן ציון עובדיה ושני בניו, רן ואדם עובדיה.
"יש לנו הוכחות שהלוגו של חברה זו מתנוסס על חולצות העובדים. אנחנו מבקשים שתיעשה חקירה אם זלגו כספים ונכסים מהאחים עובדיה לחברה זו", אמר.
גם עו"ד רמי קוגן, המייצג כ־400 עובדים של החברה אמר בדיון כי יש לערוך חקירה שתבדוק לאן נעלמו "עשרות מיליוני שקלים בחברה".
באופן חריג, המליץ במהלך הדיון כונס הנכסים הרשמי כי להליך הפירוק של החברה יתמנה בעל תפקיד מטעם העובדים עצמם, במקום אחת משתי הנאמנות.
נציגת הכונס, עו"ד נטע כצמן, אמרה בדיון כי למרות שאין בדבריה להטיל דופי או חשש ביושרן האישי של הנאמנות, הרי שהן מונו מטעם החברה וכעת בעת מעבר לפירוק, "הכנ"ר רואה בעייתיות במינוי מפרקות זמניות מטעם החברה. אנו יודעים את הסעדים שנמצאים גם במסגרת פירוק זמני, כולל אותן חקירות שנרמזו או נאמרו באולם בית המשפט".
"מבחינתנו אין התנגדות שמי מבין הנאמנות יישארו בתפקיד, אך אנו סבורים שיש לשקול לצרף לאחת מבין הנאמנות נציג של הנושים הרגילים, על מנת שיהיה ייצוג הולם גם לאינטרסים של אותם נושים רגילים", אמרה. מדובר במקרה יוצא דופן שבו מבקש הכונס הרשמי כי מפרקי החברה ייצגו את הנושים הלא מובטחים.