מתגייסים לשירות האזרחי: מפחדים שבג"ץ יפסול
עשרות אברכים התגייסו היום לשירות האזרחי, כתחליף לצבא. במינהלת מבהירים כי מספר המבקשים להתנדב גבוה בהרבה, אך החרדים חוששים מביטול ההסדר הנוכחי בבג"ץ, וגיוסם לצבא. באכ"א מרגיעים, והצפי עד אוגוסט: 1,300 מתנדבים
חוזרים להתגייס, חרדים מבג"ץ: מאה צעירים חרדים - רובם הגדול נשואים והורים לילדים - הצטרפו היום (א') למערך השירות הלאומי-אזרחי, לאחר הפוגה של חמישה חודשים. במינהלת השירות מעריכים כי בגיוס ינואר כולו יצטרפו בסך הכל כ-150 מתנדבים כתחליף לשירות הצבאי, לאחר שמאז חודש אוגוסט, עם פקיעת חוק טל, השתחרו כבר כמה מאות מתנדבים מהשירות.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו
אף שהממשלה אישרה למינהלת השירות לחדש את הגיוס גם ללא חקיקה, על מנת לשמר את המערכת - רק כ-20% מהתקנים שהתפנו התמלאו היום. המינהלת טוענת כי כמות האברכים ותלמידי הישיבות המעוניינים להתגייס לשירות האזרחי גבוה בהרבה, אך במצב שהשתרר לאחר ביטול חוק טל, נמנע מרבים מהם להצטרף למערכת.
המינהלת: מעמד המתגייסים לא ישתנה
גורמים במינהלת טוענים כי מתנדבים רבים רוצים להצטרף, אך חוששים בשל חוסר הוודאות שנוצר כתוצאה מהחלטת הממשלה שזכתה לביקורת, ושתוקפה שנוי במחלוקת. "גורמים קיצוניים חרדיים המתנגדים לשירות, מפחידים את המתנדבים הפוטנציאליים שאם בג"ץ יפסול את ההסדר הנוכחי, יחייבו אותם להתגייס לצבא כי הם כבר עזבו את הישיבות", מסביר גורם במינהלת.
בכינוס היום ביקשו שר המדע והטכנולוגיה דניאל הרשקוביץ, הממונה על השירות האזרחי-לאומי, ומנכ"ל המנהלת המפעילה אותו, שר-שלום ג'רבי - להרגיע את המתגייסים, והבטיחו להם כי בכל מקרה מעמדם לא ייפגע, גם אם בג"ץ יפסול את ההסדר. גורם במנהלת העריך שבית המשפט יאפשר למי שהתחיל את השירות לסיים אותו, גם אם יאסור גיוס נוסף.
שר-שלום ג'רבי הביע סיפוק מחידוש הגיוס, הסביר את מספר המתנדבים הקטן יחסית בחוסר הוודאות לגבי עתיד השירות המשמר - והעריך שהגיוסים הבאים יהיו גדולים משמעותית. "יש מאות שממתינים. אין לי ספק שבסופו של דבר, על כל אחד שמשתחרר יהיה מי שייכנס, כמו שאישרה לנו הממשלה", אמר.
באכ"א התחייבו כי בכל מקרה לא ייאלצו את המתנדבים לשירות האזרחי להתגייס לצבא, כפי שנעשה עם מתנדבים שנפלטו מהמערכת. מנכ"ל העמותה המפעילה את השירות האזרחי המשמר בציבור החרדי, יחיאל אמויאל, העריך כי בחודשים הבאים צפוי זינוק במספר המתגייסים. לדבריו, צעירים רבים שמעוניינים להתנדב אכן חוששים בגלל חוסר הוודאות, אך לאחר שיראו כי גיוס ינואר עבר בשלום, הם ירגישו בטוחים יותר להצטרף.
"כמוני יש עוד חרדים רבים"
אליעזר (22), אברך חסידי מצפון הארץ, נשוי ואב לשניים, סיפר ל-ynet כי הצטרף היום לשירות האזרחי כדי
לתרום לעם ישראל ולאוכלוסיות חלשות הזקוקות לעזרה, ולא מתוך אילוץ. לדבריו, המתין תקופה ארוכה להצטרף לשירות, וכשהגיע לגיל המתאים, לא היה לו ספק כי הוא מצטרף. לדבריו, "הרבנים, בני המשפחה והקהילה תומכים במהלך, וכמוני יש עוד חרדים רבים".
המתגייסים הם צעירים בני 26 ומעלה ללא ילדים, או בני 22 עם ילד אחד או יותר, שיבחרו בין שירות של 40 שעות שבועיות למשך שנה, לבין 20 שעות (חצי משרה) לשנתיים. במהלך יום הגיוס מקבלים המצטרפים החדשים הכוונה לשירות בנושאי נהלים, מסלולי התנדבות, חובות וזכויות ועוד.
השר הרשקוביץ דחה את הביקורת הציבורית על החלטת הממשלה לאשר את הצעת משרד הביטחון ומשרד המדע והטכנולוגיה להפעיל "שירות לאומי משמר", שימנע פגיעה באמון החרדים במערכת או מחסור במתנדבים, תוך עקיפת החוק. הרשקוביץ אמר כי לא ייתכן שחרדים יתחננו להתנדב ולהתגייס, ולא יאפשרו להם".
בחוות הדעת המשפטית לקראת ההחלטה בממשלה, נכתב כי לשר הביטחון יש סמכות לפטור את המתנדבים משירות צבאי, על אף פקיעת חוק טל – כולל בתקופת בחירות, וכי מדובר ב"אינטרס ציבורי חשוב". במשרד הביטחון הדגישו כי הדבר נעשה במקביל לגיוס הולך וגדל בפרויקטים כמו שח"ר והנח"ל החרדי.