בין חיים למוות: איך לחגור נכון ילדים ברכב?
למרות שידוע כי הוא מציל חיים, למעלה מ-50% מההורים בישראל לא מקפידים לחגור נכון את ילדיהם ברכב. מאיזה גיל ניתן לעבור לבוסטר ומה צריך לבדוק לפני שרוכשים מושב בטיחות?
למעלה מ-50% מההורים בישראל אינם עוגנים כהלכה את ילדיהם בכיסאות הבטיחות, כך עלה מסקר תצפיות שימוש באמצעי בטיחות לילדים בכלי רכב פרטיים שערכה בשנה שעברה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים. עוד עולה מהנתונים ששיעור התינוקות עד גיל שנה שחגורים כהלכה עומד על 60%. שיעור דומה נמצא גם בקרב ילדים עד גיל ארבע.
חשוב לדעת כי חגירת חגורות בטיחות יוצרת את ההבדל בין פציעה קשה לפציעה קלה ואף בין חיים למוות. מושבי בטיחות תקניים לילדים מונעים כ-50% ממקרי המוות בקרב ילדים בגילאים שנה עד ארבע. מושבים מגביהים (בוסטרים) מפחיתים את הסיכוי לפציעה חמורה של ילדים בתאונות ב-59%, בהשוואה לשימוש בחגורות בטיחות בלבד.
הכתבות האחרונות בערוץ הורים :
עדיף קשה או רך? כך תבחרו נכון מזרן לתינוק
בלי פחד: כך תגרמו לילד שלכם לאהוב מתמטיקה
לא מה שחשבנו: למה כ"כ הרבה הורים מאוכזבים?
דני שחם, מנהל תחום תינוקות ברשת "שילב" מסביר כי עוד לפני בחירת מושב הבטיחות המתאים ביותר מומלץ לעיין בספר הרכב, בפרק העוסק בבטיחות הנוסעים (יש הקוראים לפרק זה "הגנה על ילדים", בספרי רכב אחרים מדובר על "מושבי בטיחות לילדים").
"המטרה היא לאתר ברכב את נקודות העגינה העומדות לרשותנו כדי שנוכל לדעת איזה מושב בטיחות נוכל להתקין", הוא מסביר. "למעשה קיימות שתי אפשרויות: עגינת מושבי הבטיחות באמצעות חגורות הבטיחות של הרכב או התקני ISOFIX - התקן המאפשר עגינה שלמושבי בטיחות שלא באמצעות חגורות הבטיחות של הרכב, אלא כחיבור של בסיס לשילדת הרכב. התקנים מסוג זה נמצאים ברכבים חדשים מהשנים האחרונות".
כיצד נתאים את המושב הנכון לילד? שימוש נכון במושבי בטיחות יעשה על ידי הקפדה על שלושה שלבים: התאמה של מושב הבטיחות למימדי גופו, גילו ומשקלו של הילד, עיגון מושב הבטיחות למושב הרכב בהתאם לחוברת הוראות היצרן, חגירה נכונה של הילד בתוך מושב הבטיחות.
המושב המתאים לתינוק: סלקל
התאמה לגיל: מתאים לתינוק מיום הלידה ולפחות עד גיל שנה ומשקל 9 ק"ג (שני התנאים חייבים להתקיים).
המלצת בטיחות לחיים: עד גיל שנתיים.
התקנת מושב הבטיחות ברכב: יש להסיע את התינוק במושב בטיחות לתינוקות המותקן נגד כיוון הנסיעה, במושב האחורי (אסור להתקין מושב בטיחות במושב שליד הנהג אם מותקנת מולו כרית אויר פעילה). על מושב הבטיחות להיות מרותק לרכב על ידי חגורת הבטיחות שברכב, לפי הוראות יצרן מושב הבטיחות ויצרן הרכב. מושב הבטיחות מונח בזוית של 45 מעלות.
חגירת התינוק: על התינוק להיות חגור ברצועות מושב הבטיחות היוצאות מהחריץ שמתחת לכתפי התינוק. יש להדק את הרצועות לגוף התינוק, אך לא באופן שלוחצות עליו.
המושב המתאים לפעוט: כיסא בטיחות
התאמה לגיל: מגיל שנה ומשקל 9 ק"ג ועד גיל שלוש
המלצת בטיחות לחיים: עד למשקל 18 ק"ג לפחות.
התקנת מושב הבטיחות ברכב: המקום המיטבי להושבת פעוט ברכב הוא במרכז המושב האחורי של הרכב, כשפניו עם כיוון הנסיעה, בתנאי שיש במושב המרכזי חגורת מותן וחגורה אלכסונית. על כיסא הבטיחות להיות מרותק לרכב על ידי חגורת הבטיחות של הרכב, לפי הוראת יצרן מושב הבטיחות ויצרן הרכב.
חגירת הפעוט: על הפעוט להיות חגור ברצועות מושב הבטיחות היוצאות מהחריץ שמתחת לכתפי הפעוט. רצוי שהפעוט ישב בצורה זקופה במושב הבטיחות. יש לשים לב לפעוט ולהקפיד שלא ישתחרר מחגורת הבטיחות.
המושב המתאים לילדים: מושב מגביה (בוסטר)
התאמה לגיל: לילד ממשקל 15 ק"ג (גיל שלוש-ארבע בערך) ועד גיל שמונה
המלצת בטיחות לחיים: עד לגובה 145 ס"מ לפחות
התקנת מושב הבטיחות ברכב: המקום הנכון להושבת הילד הוא מאחור,
במושב האמצעי. אם אין משענת ראש במושב הרכב בו הילד יושב רצוי להשתמש במושב מגביה עם משענת גב.
חגירת הילד: הילד חגור בחגורת הבטיחות של הרכב, באמצעות רצועת אגן-כתף (חגורת שלוש נקודות). חגורת האגן תמוקם על עצמות אגן הירכיים של הילד, ולא על הבטן. חגורת הכתף תגיע מעל כתפו של הילד ותעבור במרכז בית החזה שלו, ולא מאחורי גבו או מתחת לבית שחיו.
בזמן הרכישה: בודקים את המושב ברכב
במעמד הרכישה מומלץ להגיע עם הילד לחנות ולנסות את המושב ברכב. יש לבדוק האם הילד יושב בנוח ויציב במושב ברכב, האם הגובה שלו מתאים לסוג המושב, האם יש ברכב מקום למושב הבטיחות שאנו רוצים והאם חיבורי המושב מתאימים לרכב שלנו. במידה ויש שני כלי רכב במשפחה, חשוב לוודא כי מושב הבטיחות מתאים לשניהם.