עוד לחץ על טהרן: "מגזר שלם תחת סנקציות"
ארה"ב הידקה את העיצומים נגד איראן בשבוע שעבר, ומבעד לשורת האיסורים הרבים מבצבצת תמונה כוללת עם כיוון ברור. ראש ארגון העוקב אחר הסנקציות אמר: "לראשונה תוקפים באמת את הבכירים הסוחטים את כלכלת איראן"
בעוד איראן מאותתת על כוונתה לחדש את השיחות עם שש המעצמות על פרויקט הגרעין, ארה"ב החריפה בימים האחרונים את העיצומים נגד התשתית התעשייתית של איראן. ניסיון העבר לימד את ממשל אובמה ש"הנכונות האיראנית" להידבר הייתה עד כה אמצעי לגרירת רגליים, ולכן המדיניות היא להידבר, אבל להמשיך בהחרפת הסנקציות.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
הקונגרס אישר והנשיא חתם על החרפת הסנקציות בשבוע שעבר. הצעדים החדשים צפויים לפגוע קשות במגזר הספנות האיראנית, בנמלים ובתקשורת הנשלטת על ידי המדינה. עד כה עשו האיראנים כל מאמץ למצוא פרצות במשטר העיצומים האמריקני והאירופי. הגל החדש של הענישה נועד להקשות עוד יותר על טהרן לחמוק מעונש באמצעות חברות קש.
מרק דובוביץ, העומד בראש "הקרן להגנת הדמוקרטיה" המנהל מעקב אחרי מידת יעילות הסנקציות, סבור כי המהלכים האחרונים של ארצות הברית הצליחו להכניס לרשימה השחורה מגזר שלם בכלכלה האיראנית. הארגון טוען כי ייצוא הנפט מאיראן ירד ל-50 אחוז, ואילו הצעדים החדשים מכניסים ל"רשימה השחורה" את כל מגזר האנרגיה, הנמלים, הספנות ובניית האוניות. כמו כן, הם מקשים עוד יותר על איראן לממן את פרויקט הגרעין, הטילים הבליסטיים והטרור העולמי.
הסנקציות על הכלכלה האיראנית:
- טורקיה הודתה: מסייעת לאיראן לעקוף הסנקציות
דודוביץ קובע במאמר כי "זו הפעם הראשונה שממשלת ארה"ב תוקפת באמת את משמרות המהפכה ואת בכירי המשטר, הסוחטים את הכלכלה האיראנית". לדבריו, לצעדים החדשים תהיה "השפעה מבהילה" על המסחר עם איראן, ובמקביל הנשיא אובמה והקונגרס שוקלים החרפה גדולה עוד יותר של עניבת החנק במהלך חודש ינואר.
הסנקציות החדשות אוסרות מכירה, אספקה והעברה של אלומיניום, פלדת אל-חלד, פחם ומתכות המשמשות לתעשיית רכב. החקיקה נועדה למנוע מאיראן לקיים מסחר בשיטת סחר חליפין (בארטר) כדי להתגבר על בעיית המחזור במטבע זר. כמו כן, יש בהן איסור להעניק ביטוח או ביטוח משני לחברות המצויות בסנקציות על פי החוק האמריקני. החוק החדש מעניש כל אדם העושה עסקים עם ישות הבאה בקשר עסקי עם גופים הקשורים למשרד האוצר האיראני.
כל זאת, על רקע ההודאה של גורמים איראניים רשמיים כי הסנקציות של ארה"ב והאיחוד האירופי עד כה מטילות עליהם נטל כבד ביותר. ערכו של המטבע האיראני, הריאל, פחת ב-40 אחוז מאז אוגוסט, וייצוא הנפט ירד בחצי.