ביקורת ביפן: ראש הממשלה העז לשיר את ההמנון
בכל מדינה אחרת שירת ההמנון הלאומי בפי המנהיג ומפלגתו הייתה מתקבלת כדבר מובן מאליו. ביפן, שם רבים נמנעים עדיין מלזמר את ה"קימיגאיו" ולהתגאות בדגל ה"הינומורו", המזוהים עם האימפריאליזם והמיליטרזם, הצעד עורר ביקורת רבה
ראש ממשלת יפן הטרי שינזו אבה וחברי מפלגת השלטון שלו הוציאו היום (ב') לדרך את יום העבודה המלא הראשון שלהם בשנת 2013, תוך שהם שרים את ההמנון הלאומי. בכל מדינה אחרת הדבר היה נחשב ללגיטימי לגמרי, אולם ביפן נתקלו אבה וחברי מפלגתו בביקורת לא מעטה, מכיוון שההמנון נתפש כסמל לאימפריאליזם הישן ולמיליטריזם. אבה, שנבחר לראש הממשלה במהפך בבחירות בחודש שעבר, נחשב לנץ פוליטי.
עוד חדשות מהעולם :
- "אובמה ימנה את ג'ון ברנן לראש ה-CIA"
- צ' קוריאה: יום הולדת לרודן - קילו ממתקים לכל ילד
- סין: מחנות עבודת הכפייה ייסגרו השנה
- הודו: בצל המשפט, אונס קבוצתי נוסף נחשף
אבה, בן 58, הוביל את המפלגה הליברל-דמוקרטית לניצחון מוחץ בבחירות ועורר דאגה בעולם וביפן עצמה מפני האפשרות של סחף ימינה בפוליטיקה היפנית. "החזרנו את הממשלה לידי מפלגה היכולה לשיר בפה מלא 'קימיגאיו' ("שלטונך") ויכולה לעשות את הצעד הראשון כדי 'להחזיר את יפן'", אמר אבה לפי ציטוט בעיתון "סנקיי" אחרי שהוא וחברי מפלגתו שרו את ההמנון במהלך ישיבת המפלגה הליברל-דמוקרטית.
"להחזיר את יפן" היה אחד הסלוגנים של המפלגה הליברל-דמוקרטית לקראת הבחירות שנערכו ב-16 בדצמבר, ושהחזירו לשלטון את המפלגה ששלטה במדינה במשך כמעט 50 שנה. לפני שלוש שנים וחצי הודחה המפלגה מהשלטון במהפך היסטורי, בעקבות ניצחון "המפלגה הדמוקרטית של יפן".
הפזמון "קימיגאיו" הוא יצירה קצרה ומלנכולית שמילותיה משבחות את הקיסר, והוא נחשב להמנון דה-פקטו של יפן לפני תבוסתה במלחמת העולם השנייה. ההתנגדות הציבורית להמנון ולדגל הלאומי "הינומרו", שקיבלו מעמד חוקי רק ב-1999, פחתה בשנים האחרונות וההמנון מושר לעתים קרובות בבתי ספר ובאירועי ספורט. עם זאת, ההמנון והדגל עדיין יכולים להיות גורם למחלוקת, במיוחד כשפוליטיקאים נוגעים בדבר. מורים בבתי ספר ממלכתיים ביפן ניסו לתבוע - ללא הצלחה יתרה - את הרשויות על כך שאולצו לעמוד ולשיר את ההמנון באירועים רשמיים.
אבה הציב את החייאת הכלכלה התקועה של יפן בראש סדר העדיפויות שלו אחרי שהתמנה רשמית לראש הממשלה ב-26 בדצמבר. עם זאת,
הוא רוצה גם להפחית את ההגבלות על חוקת יפן מ-1947 בכל הקשור לצבא ולהציג את ההיסטוריה של יפן מתקופת המלחמה בנימה אפולוגטית פחות. זאת, אף שבצעד שנועד כנראה לגלות זהירות מול שכנותיה של יפן, ממשלתו הבהירה כי ההתנצלות ההיסטורית של יפן ב-1995 על תוקפנותה בימי מלחמת העולם השנייה תישאר בעינה.
במהלך כהונתו כראש ממשלת יפן בשנים 2007-2006, שינה אבה חוק חשוב הנוגע לחינוך, במטרה להשיב את הפטריוטיזם לתוכנית הלימודים בבתי הספר, והוא הציב את הרפורמה בחינוך בעדיפות גבוהה גם לקראת תקופת כהונתו הנוכחית.