מאמנים בשחור
הם אמורים לקבל החלטות מקצועיות, אבל מנצלים את כוחם כדי להעשיר את חשבון הבנק הפרטי. הם מנסים לחזק את הקבוצה בשחקני רכש, אבל גם נהנים מהכנסה צדדית נאה, מתחת לשולחן. עדויות שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet ספורט שוברות את קשר השתיקה וחושפות: מאמנים בכדורגל הישראלי גוזרים קופונים של אלפי דולרים על העברות שחקנים, בניגוד לחוק
לפני כמה שנים הגיע שחקן זר חדש לאחת הקבוצות בליגת העל. במועדון היו מרוצים, השקיעו שם מאמצים רבים בהחתמה. מספר ימים אחרי שבוצעה ההעברה, הגיע סוכנו של השחקן לבית מלון כדי לקבל את העמלה שלו. "קיבלתי מעטפה", הוא מספר. "על צדה החיצוני שלה נכתב הסכום שאני אמור לקבל, אבל בפנים היה אולי חצי מהסכום. שאלתי למה יש כאן פחות. התשובה הייתה שהמאמן לקח את ההפרש".
עוד ב-ynet ספורט:
- האם בנאדו מסוגל לקחת את חיפה לאליפות? / אבינעם פורת
- הטניסאית מספר 1 בעולם בדרך לישראל
- וכספי מכחיש את השמועות על טרייד
כסף שחור שמחליף ידיים מתחת לשולחן אינו דבר נדיר בכדורגל. כמעט כל מי שמכיר את העסק מבפנים, שהיה מעורב בעסקה בין קבוצות או שנמצא בקשר טוב עם הגורמים המניעים את גלגלי הכדורגל הישראלי, נחשף לתופעה הזו. חלק מהמאמנים, ובמקרים מסוימים גם בעלי תפקידים אחרים בקבוצות, גוזרים קופון מהחתמת שחקנים. יש אפילו מאמנים שמציבים תנאי לסוכני שחקנים: לא נעבוד איתכם ולא נחתים שחקנים שלכם אם לא תשלמו. במקרים אחרים יבחר מאמן בשחקן אחד על פני אחר, מאחר שלצד ההחתמה מגיע גם בונוס מפנק לחשבון הבנק הפרטי.
מאמנים שמקבלים כסף או טובות הנאה מסוכנים תמורת החתמת שחקנים היא תופעה בעייתית בכמה מובנים. בראש ובראשונה, מדובר בעבירה על הקוד האתי של פיפ"א, שחודד לפני שלוש שנים בעקבות מקרים כאלה. אחד מסעיפי הקוד קובע כי מאמנים, שחקנים וסוכני שחקנים "לא יציעו, יבטיחו, ייתנו או יקבלו כסף או שווה כסף בלתי הולם או יתרון אחר, בתמורה לקידום עסקה מגורם הקשור או שאינו קשור לפיפ"א". נוסף על כך, בחוק נאמר כי על בעלי תפקיד "חל איסור לקבל עמלה או הבטחה לעמלה, לעצמם או דרך מתווכים, במו"מ על עסקאות מכל סוג שהוא".
התקצירים של ynet ספורט:
- חיפה חוגגת, ערן לוי בתפקיד מאסטר שף / תקצירי ליגת העל
- צפו בהפסד הדרמטי של מכבי ת"א לקאחה / תקצירי היורוליג
- מנצ'סטר ללא הפסקה, צ'לסי נעצרה / תקצירי אנגליה
- כדורסל: פניני חזר למלחה - וניצח / תקצירי ליגת ווינר
חוקי פיפ"א אינם הבעיה היחידה. מאחר שברוב המקרים הכסף הזה עובר מתחת לשולחן, מדובר ב"כסף שחור" שאינו מדווח למס הכנסה. מי שפועל באופן הזה מעלים הכנסות מהמדינה. מעבר לכך, יש כאן פגיעה באמון שמקבל המאמן מהבעלים ומהאוהדים. האינטרס הכספי שלו בעסקה מסוימת עלול להעיב על שיקול דעתו המקצועי של המאמן ולהוביל להחתמת שחקן שאינו ראוי או לחילופין לוויתור על שחקן טוב יותר שאין תמורה לצדו.
אף שמדובר בתופעה רחבה בישראל, החומה סביבה לא נפרצה עד היום. כולם יודעים, כולם שותקים. סוכני שחקנים, מאמנים ומנהלים בקבוצות
חשוב להדגיש: אין כאן כוונה להוציא שם רע לציבור המאמנים בישראל. רבים מהם לא לקחו מעולם אגורה לכיסם במסגרת העברת שחקן. מעבר לכך, כמו בכל עסקה - יש מי שמקבל כסף, ויש מי שנותן. חלק מסוכני השחקנים שמנסים לשדך כדורגלנים לקבוצות ישראליות הם אלו שמשמנים את המערכת הזאת: לעתים מבחירה, לעתים מחוסר ברירה.
העדויות שנחשפות כאן מדהימות. לראשונה, גורמים מבפנים - סוכנים, מאמנים, מנהלים - מתארים תעשייה של העברת כספים מתחת לשולחן, שכוללת גם מאמנים בעלי שם ומוניטין בכדורגל הישראלי.
"לא יקרה שום דבר, אף אחד לא יחקור"
"לפני מספר שנים מאמן בליגת העל (השם שמור במערכת) אמר לי במפורש שהוא מצפה לתגמול בעקבות עסקה שעשינו – החתמת שחקן זר שהבאנו לארץ", מספר סוכן שחקנים צעיר יחסית, שביצע בשנים האחרונות לא מעט עסקאות בשתי הליגות הבכירות. "מאוד הופתעתי מהישירות שלו. זה לא היה ברמז או בגישושים, אלא מילים ברורות. הוא רוצה כסף".
עמוד הטורים של אורי קופר:
- יחי הפליימייקר החדש / הקאמבק של הקשר המרכזי
- באו קטנים, יצאו פצפונים
- יש היגיון בשיגעון / על שיטת המשחק של גרסיה
מה הוא אמר בדיוק?
"שהוא רואה עצמו שותף עסקי שלי ורוצה חצי מהכסף שאני מקבל בעסקה. זה אחד שממש לא ציפיתי ממנו לדבר כזה. הוא גר בעיר די מרוחקת ממני והגיע במיוחד לקבל את החלק שלו".
ונתת?
"נתתי לו משהו סמלי. הוא מיד אמר שהוא לא מרוצה, ושאם אמשיך ככה הוא לא יעבוד איתי יותר. המאמן אמר לי שהוא רואה בכל העניין הזה דבר לגיטימי. כשעדיין היססתי, הוא אמר שזו הדרך לעבוד איתו, ושאחרת לא תהיה עבודה. הוא הוסיף שמצד שני זה יכול להיות פתח ליחסים לטווח ארוך".
"יחסים לטווח ארוך" הוא ביטוי המפתח בעבודה בין מאמנים לבין סוכני שחקנים. מאמנים רבים בישראל עובדים רק עם קבוצה מצומצמת של סוכנים
תרשים הזרימה קל להבנה. מאמן בוחר שחקן, הקבוצה מחתימה אותו, הסוכן מקבל כסף (אחוזים מהשכר וממענק החתימה של השחקן) – ומעביר למאמן חלק ממנו. במזומן, כמובן. פשוט, קל, מהיר, נחבא מרשויות המס. "יותר קל לעשות את זה עם שחקנים זרים", מסביר סוכן שחקנים. "פשוט עובדים עליהם. לא יקרה שום דבר, אף אחד לא יחקור. לשחקן כתוב בחוזה שהוא מקבל מענק חתימה, אבל בפועל חלק מזה מתחלק בין כל הגורמים. זאת השיטה, ומדובר בכסף מזומן".
למה הכסף נלקח ממענק החתימה?
"אפשר להציע למאמן חלק מעמלת הסוכן, אבל זה דורש עבודה. לעמלה יש רישום, הכל מתועד. במענק חתימה אף אחד לא יודע לאן הולך הכסף. אומרים לשחקן שמכניסים לו כך וכך מענק חתימה בחוזה, אבל שיידע שזה לא הסכום שיקבל באמת".
אז השחקנים נפגעים?
"הזרים נפגעים הכי הרבה. הם מקבלים פחות כסף. לפעמים השחקן יכול לקבל מענק חתימה של 70 אלף דולר, אבל הוא יקבל רק 20 אלף דולר, ו־50 אלף יילכו לסוכן כדי לחלק את הכסף. מועלים כאן באמון של אנשים אחרים במועדון, וגם של אוהדים, שסומכים על כך שההחלטה להביא את השחקן הזה מתקבלת ביושר".
"הסבירו לי שגם אני יכול לקבל מזוודה עם כסף"
לפני שמתחילים לרחם על שחקנים זרים שמגיעים לכאן, חשוב להבין שלפעמים הם דווקא בצד המרוויח. שחקן ברמה נמוכה יכול לנחות בקבוצה ישראלית רק בגלל העובדה שלסוכן שמייצג אותו יש סידור כספי עם המאמן. "כשאני רואה את הזרים שמגיעים לארץ אני יכול לומר בוודאות שהעניין הזה קורה הרבה", קובע מאמן ותיק ומפורסם. "מדובר בשחקנים לא מתאימים בעליל, שלא צריכים להיות כאן".
גם לך הציעו כסף כדי לקחת שחקן?
"היה מקרה שהגיע אליי אחד הבכירים בקבוצה שבה עבדתי ואמר לי: 'תשמע, אנחנו יכולים להחתים קשר משהו לא נורמלי'. עניתי שאני לא לוקח שחקן בלי לראות אותו בעיניים. הוא אמר לי: 'בסדר, נשלח אותך לראות את השחקן'. זה התפתח לסיפור גדול מהחיים".
מה היה?
"טסנו למזרח אירופה כדי לראות אותו במשחק אימון. הסוכן לקח אותי לנסיעה של עשר שעות ברכבת לאיזה חור. הגענו יום לפני המשחק והזמינו אותנו לארוחת ערב. יושבים בארוחה מנהל הקבוצה, נציגים של המועדון, הסוכן. כולם מלהיבים אותי על זה שמחר אראה את השחקן. על השולחן, בצד, יש מזוודת ג'יימס בונד. מגיע בן אדם, שאלתי מי זה, ואמרו לי מדובר בחבר. אחרי שסיים לאכול הוא לקח את המזוודה והלך. לא הבנתי מה קורה, אבל אמרו לי שזה עסקים שלהם.
"למחרת מגיעים למשחק, וכבר בחימום אני רואה שהשחקן זקן, שמן, עם מגן ברך שמראה שהוא פצוע. שאלתי את הסוכן והוא אמר לי: 'חכה, מיד תראה איזה חתיכת שחקן הוא'. מתחיל המשחק, וכולם מוסרים לו. הקבוצה השנייה לא מנסה להפריע לו בכלל. הוא לוקח קרנות, בעיטות חופשיות, אפילו הוצאות חוץ. עושה הכל. אף אחד מהקבוצה היריבה לא מפריע, נותנים לו. הבלם נופל, והוא עובר אותו. השוער נופל, והוא מבקיע. הסוכן אומר לי 'שחקן, אה?'. אמרתי לו שאנחנו יכולים ללכת. הוא מנסה לשכנע אותי: 'לא, בוא נישאר, אפשר להרוויח מזה, אתה ואני'. מסתבר שהמזוודה הייתה מיועדת לקבוצה השנייה, כדי שייתנו לו להבקיע. כשהבינו שקלטתי את זה, הסבירו לי שגם אני יכול לקבל מזוודה כזאת. לא לקחתי שום דבר".
אבל יש מאמנים שלוקחים?
"או המאמן או היו"ר, או שהם מתחלקים. אבל לא הבעלים. הבעלים של אותן קבוצות נותנים את הכסף, לא לוקחים אותו. הרבה פעמים סוכנים מנסים לרמוז לך שזה אפשרי. אם הייתי ידוע כמאמן שלוקח כסף, בטח היו אומרים לי את זה בפרצוף. פעם הגיעו לקבוצה בישראל שני שחקנים ממזרח אירופה, עלו סכום רציני. שילמו עליהם המון כסף, ואחרי שלושה חודשים אמרו שהם לא מתאימים וזרקו אותם. הייתי בעניין אחר במדינה שלהם ובמקרה פגשתי את האנשים מהקבוצות שמכרו אותם. אמרתי להם 'עשיתם עסק טוב', אבל הם לא הבינו על מה אני מדבר. מתברר שהם קיבלו הרבה פחות כסף, משהו כמו חמישית מסכום ההעברה. לאן אתה חושב שהכסף נעלם?".
"אם כבר מביאים שחקן בלי לראות, למה לא להרוויח מזה?"
"איפה הכסף?", זו שאלה שנשאלת בהרבה מאוד מקומות בכדורגל העולמי, לא רק בישראל. מאמנים שלוקחים כסף, שגוזרים קופון מהעברות שחקנים לקבוצותיהם, אפשר למצוא בכל מדינה. יש ליגות שבהן התופעה נפוצה יותר, יש מדינות נקיות יותר. בישראל נדמה שהעסק צובר תאוצה.
"זה קורה בכל מקום, אבל ישראל זו אחת מהמדינות שבהן קל יותר לעשות את זה", קובע סוכן שחקנים מאחת ממדינות יוגוסלביה לשעבר, שהעביר במשך שנים מספר שחקנים לליגה הישראלית. "סליחה, אני אנסח מחדש", הוא מתקן, "ישראל זה אחד מהמקומות שבהם פחות מופתעים כשהנושא הזה עולה. יש סוכנים ישראלים שלא מפחדים לומר לך 'יהיה בסדר, אני מכיר את המאמן'". ובמילה "מכיר" הוא לא מתכוון לשלום ברחוב.
איך זה עובד?
"הסוכן לא צריך להוציא כסף מהכיס שלו. זה מגיע מהחוזה של השחקן. תחשוב על שחקן מבוסניה, סרביה או סלובניה, שמרוויח 10,000 דולר לעונה בליגה המקומית. בישראל הוא מקבל 40־50 אלף דולר. זה הבדל ענק. אז הסוכן אומר לשחקן: 'תשמע, אצלך בחוזה כתוב 50, אבל בפועל תקבל פחות'. לפעמים חותמים על שני הסכמים. השחקן עדיין מרוויח, זה שווה לו, כי הוא משדרג את השכר שלו".
ולא חוששים שהשחקן יציג פתאום את החוזה שקובע שמגיע לו יותר?
"מה פתאום. בהרבה מקרים השחקן כבר נזרק מהקבוצה שלו בישראל וחוזר הביתה אחרי שלושה־ארבעה חודשים. הוא עשה את הכסף שלו. כך גם המאמן, או מישהו אחר בקבוצה שדאג לעסקה. לפעמים יש מצב שהשחקן בכלל לא משחק".
למה שמאמנים יביאו שחקן לא טוב? רק בשביל כסף?
"לא בדיוק. הרבה פעמים עסקאות כאלה מתרחשות ברגע האחרון של חלון ההעברות. הקבוצה גם ככה תביא שחקן בלי לבדוק אותו יותר מדי. אין לה זמן או יכולת לעשות את זה. אז אם כבר מביאים מישהו בלי לראות, למה לא להרוויח מזה?".
כמעט כולם מסכימים שבדרך כלל מאמן לא יסתכן בכישלון מקצועי שיפגע בקריירה שלו רק כדי להעשיר את חשבון הבנק. אבל אין ספק שיש מאמנים שמפספסים שחקנים טובים כי הם מעדיפים לעבוד עם סוכנים שיועילו להם גם מבחינה פיננסית.
"מאמן לא רוצה להיכשל", מסביר מנהל באחת הקבוצות הגדולות בארץ. "מתוך השחקנים שהוא מביא, הוא יכול ליפול במקסימום 20־30 אחוז. אבל אם אתה מאמן שצריך לבחור בין שני שחקנים באותה רמה בערך, אז זה (הכסף – א"ק) מהווה משקל משמעותי".
כמה זה פופולרי?
"איפה שיש כסף חייבים להיות דברים כאלה. בטח איפה שיש כסף גדול. יש המון מקרים של סוכנים שאומרים לך 'קח שחקן שלי, תעזור לי פה, תעזור לי שם'".
"המאמן בא ואמר 'תביא את מה שמגיע לי'"
התמורה, אגב, אינה תמיד כספית. לפעמים מדובר בפינוקים או במתנות. מאמנים גדולים ומפורסמים בעולם מבקשים לפעמים תכשיטים מיוחדים לאישה, ובמקרים אחרים – לא בישראל, כמובן – חפצי אמנות. גם כאן, מדובר בעבירה על חוקי פיפ"א.
"פעם אחת אפילו ביקשו ממני חופשה במקום כסף", מספר סוכן שחקנים ישראלי. "העברתי שחקן זר לקבוצה בליגת העל. אחרי ההעברה, המאמן (השם שמור במערכת) בא אליי ואמר 'תביא את מה שמגיע לי'. שאלתי אותו מה הוא רוצה. הוא ביקש שאשלח אותו לחופשה בחו"ל עם אשתו. צחקתי לו בפנים. איזה מאמן מטומטם, זה מה שהוא מבקש? יש מאמנים שמעדיפים שחקנים מסוימים כי הם מקבלים טובות הנאה. לפעמים אתה יודע מראש שלא ייקחו שחקן שלך, כי אין טובת הנאה".
מה אומרים כשאתה מציע שחקן?
"מספרים סיפורי סבתא כמו 'הוא טוב, אבל לא בדיוק מה שאני מחפש'. אומרים לך 'תביא את השחקן לבדיקה', אבל זה רק למראית עין. אתה יודע שהסיכוי שהמאמן ייקח ממך שחקן, ולא מהסוכן הרגיל שאיתו הוא עובד, עומד על אפס. וזה לא מסיבות מקצועיות. מאמנים למדו לא לצאת מטומטמים. הם לא אומרים מיד שהשחקן לא טוב, אלא 'זה לא מה שאני צריך'. אם פתאום השחקן ייתן עונה גדולה בקבוצה אחרת בישראל, אז הוא יוכל להגיד 'לא אמרתי שהוא לא טוב, רק שהוא לא מתאים'. היו לי הרבה מקרים כאלה".
כשהצעת שחקנים, היו מאמנים שביקשו ממך כסף?
"מאמן בליגת העל אמר לי 'תדע לך, אצלי כל שחקן זה 10,000 דולר'".
מדובר תמיד באותם מאמנים?
"זה רחב, אבל אין ספק שיש שמות חוזרים על עצמם. בגלל זה יש קבוצות מסוימות שאני לא יכול להכניס אליהן שחקנים. אין לי ספק שהם לא פונים אליי כי אני לא מפורסם כמחלק כספים. למאמנים יש את הסיבות שלהם לעבוד עם סוכנים מסוימים, והמבין יבין. זה מסריח".
אם כולם יודעים מי המאמנים האלה, למה בעלי הקבוצות לא עושים כלום?
"הם עושים. בגלל שהיום זה קיים יותר מתמיד, כבר יש בעלי בית בכדורגל הישראלי שחושדים שהמאמן שלהם גוזר קופונים בעבודה עם סוכן מסוים, ולכן אוסרים עליו לעבוד עם אותו סוכן".
עוד כותרות באתר:
- רביד גזל במו"מ עם הפועל ת"א
- מה יש לדייויד בקהאם לחפש בקטאר?
- תחת אבטחה כבדה. בית"ר ירושלים בצ'צ'ניה: "נייצג בכבוד את ישראל"
זה כולל גם מאמנים בכירים?
"כל הזמן יש שמועות וכל הזמן יש דיבורים על מאמנים מאוד בכירים בכדורגל הישראלי".
השחקנים מודעים לתופעה?
"לפעמים כן, לפעמים לא. שחקן תמיד יגיד שקבוצה לא החתימה אותו בגלל משהו לא מקצועי. בעיקר השחקנים הזרים. המאמן בוחן את השחקנים בדרך כלל לפי הקשר האישי עם הסוכן – גם אם לא מדובר בכסף. אסור לשכוח שלפעמים הסוכן גם מייצג את המאמן, והוא חייב לו. ולפעמים, אם אין תמורה, המאמן פשוט לא ייקח את השחקן".
"אין שום פיקוח, זה הפך לביזנס מטורף"
הבשורה הרעה היא שלמרות שכולם יודעים – הסוכנים, המאמנים, חלק מבעלי הקבוצות, מנהלים בכירים בכדורגל – עדיין אין מה לעשות. פשוט אי אפשר להוכיח. העובדה שהעסק הזה מתנהל מתחת לשולחן, במעטפות מזומנים, בלי ניירת ובלי קבלות, הופכת את המשימה לבלתי אפשרית.
"לא ברור מה אפשר לעשות חוץ מלחקור", אומר סוכן שחקנים. "זה קורה בכל העולם, ובישראל המצב היום חמור. הבעיה שאין שום פיקוח. למאכער אין ממה לחשוש. זה עובד טוב בישראל בזכות הקשר היהודי שיש בכל מקום בעולם, זה הפך לביזנס מטורף".
מה הכוונה אין פיקוח?
"הייתה פה בזמנו פרשת 'שופטים באדום'. חקרו, עשו הרבה כותרות. אם רוצים להיות רציניים, צריך לחקור מאמנים, בעלי קבוצות. הרי הסכומים הרבה יותר גדולים מ'שופטים באדום'. לא מדובר ב־10,000 שקל לשופט או באבא שמשלם 1,000 שקל כדי שהבן שלו ישחק. זו תופעה שמגלגלת מיליונים".
ori–c@yedioth.co.il