סטרס זה משמין: 24 נזקים שגורם הלחץ
פגיעה בזיכרון, כאבי ראש, חוסר שינה והתקף לב, הם רק חלק מהתוצאות של לחץ, שעלול לגרום לנזק בלתי הפיך גם אם הוא אורך רק זמן קצר. כיצד עוד הוא עלול להזיק לבריאותכם ומה ניתן לעשות?
לחץ היא תופעה נפוצה - אבל ממש לא בריאה עבורנו. גם אם מדובר בתסכול קצר מועד או באירועי חיים מלחיצים מאוד כמו גירושין, בעיות כלכליות או עומס בעבודה, הלחץ עלול להשפיע על הבריאות שלנו.
אמנם יש חוקרים הטוענם כי כמות מועטה של לחץ דווקא מועילה לנו ותורמת לזיכרון ולמוטיבציה שלנו לפעול, אבל ממצאים משייכים כ-80% מהביקורים אצל רופאים ללחץ ברמה כלשהי.
קיראו עוד על התמודדות עם לחץ
- למה לחץ בחיים גורם לנו לאכול יותר ולהשמין?
זהו בעצמכם: 10 סימנים בגוף שמעידים כי אתם בסטרס
דקה להירגע: 15 דרכים להפיג מתחים ב-60 שניות
לפניכם 24 הדרכים שלחץ עשוי להשפיע על הבריאות שלנו. הבשורות הטובות: פעילות גופנית מכל סוג שהוא יכולה להפחית את השפעתו השלילית.
1. "לברוח או להילחם"
התגובה הכל כך אינסטינקטיבית של "הילחם או ברח" הקשורה להישרדות שלנו, ניזונה מלחץ וגורמת לגוף לפעול בעת סכנה. במקרה שצריך להימלט מסכנה, הורמונים כמו קורטיזול מעלים את לחץ הדם ואת רמת הסוכר בדם. כל אלה אולי היו נחוצים בעבר, כשאריה רעב רדף אחרינו, אבל מדובר במצב פחות ריאלי בימינו.
2. אכילה מוגזמת
מחקרים קשרו כאמור את הקורטיזול, ההורמון שמשתחרר בגוף בזמנים של לחץ, לחשק בלתי מוסבר לסוכר ולשומנים. חוקרים מאמינים כי ההורמון נקשר לרצפטורים במוח ששולטים על מרכז התאבון. הפתרון הוא להתכונן במצבי לחץ לחשקים האלה ולהכין מבעוד מועד טיפים בריאים כדי לא להתנפל על מזונות לא בריאים, בעיקר בעת הצורך באכילה רגשית ולגרום לכם לנזק נוסף.
3. השמנה
חוקרים טוענים כי ניתן לשייך כמעט באופן ישיר לחץ למשקל עודף. אחד ההסברים לקשר ההדוק הזה הוא כי לחץ מוביל לאכילה לא בריאה, אבל גם לעובדה כי קורטיזול עלול להגדיל את כמות תאי השומן בגוף. רמות גבוהות של קורטיזול נקשרו לשומן בטני.
4. נזק ללב
הקשר המדויק בין לחץ להתקפי לב הוא עדיין לא ברור, אם כיהעדויות על הקשר הזה הולכות ומתרבות. מחקר עדכני הנערך על 200 אלף עובדים באירופה שעבדו בעבודות מלחיצות והיו חסרי יכולת לקבל החלטות בעבודה שלהם, הראה כי 23% מהם נטו לסבול מהתקפי לב יותר מצאנשים שעבדו בעבודות פחות מלחיצות.
5. אינסומניה
לחץ עלול לגרום לערות מוגברת, מצב ביולוגי המוגדר בכך שאנשים לא מצליחים להרגיש מספיק עייפים כדי להירדם. בעוד שאירועים מלחיצים מאוד עלולים לגרום לאינסומניה שעוברת כשהמצב המלחיץ מסתיים, חשיפה ללחץ ארוך טווח עלולה להרוס את מנגנון השינה ולגרום להפרעות שינה באופן קבוע.
6. כאבי ראש
ההורמונים המשתחררים בעת לחץ עלולים לגרום לשינויים בכלי הדם שיכולים לגרום לכאבי ראש ואפילו למיגרנות. הכאבים יכולים להתרחש גם במהלך התקופה המלחיצה וגם לאחר שהלחץ מתפוגג. לחץ יכול לגרום גם למתח בשרירים שעלול להחמיר את המיגרנה וכאב הראש.
7. פגיעה בזיכרון
רמות גבוהות מדי של קורטיזול - ההורמון שמשתחרר בגוף בזמן לחץ, עלול לפגוע ביכולת לצבור זכרונות חדשים. בזמן של לחץ גדול מאוד, עלולה להיפגע גם היכולת בקבלת החלטות ולהיזכר בפרטים חשובים לסיטואציה בה אתם נמצאים.
8. נשירת שיער והתקרחות
לדברי חוקרים לחץ מתמשך עלול למהוע משיער לגדול בצורה סדירה ואף לגרום להתקרחות זמנית. בנוסף, טוענים החוקרים כי גם נשירת שיער היא תגובה ללחץ קצר או מתמשך.
9. פגיעה במהלך תקין של הריון
חוקרים מסבירים כי בעוד שלחץ רגיל לא פוגע בדרך כלל במהלך התקין של ההריון, לחץ מאסיבי כמו פיטורין, גירושין או מוות עלולים לגרום לנזק חמור בהתפתחות התקינה של ההריון עד כדי לידה מוקדמת. יש מחקרים שמצביעים על כך כי לחץ גדול מדי בזמן ההריון עלול להשפיע על התפתחות מוחו של העובר. לא רק זאת, לחץ עלול גם לגרום לקשיים להיכנס להריון.
10. רמות סוכר גבוהות
מחקרים רבים מצביעים על כך כי לחץ מעלה את רמת הסוכר בדם. אם בנוסף לכך, אתם סובלים מסוכרת סוג 2, מדובר בנזק אפילו גדול יותר. מחקר שנעשה על נשים שסבלו מעודף משקל מצא כי לחץ עלול לגרום לסיכויים שלכם ללכות בסוכרת בגלל הלחץ.
11. בעיות עיכול
צרבות, עוויתות בבטן ואפילו שלשולים, נגרמים או נעשים חריפים יותר בגלל מצבי לחץ. חוקרים מצביעים על כך כי תסמונת המעי הרגיז עלולה גם היא להיגרם על ידי הלחץ. אחד התחלואים שעד לפני זמן מה נחשב כמושפע מלחץ - האולקוס - דווקא נמצא כי הוא נגרם מחיידק וניתן לטיפול פשוט יחסית באמצעות אנטיביוטיקה.
12. לחץ דם גבוה
מצבי לחץ גורמים באופן ישיר לעלייה בלחץ הדם, על ידי הצרת כלי הדם והאצת קצב הלב. בדרך כלל כל התופעות הללו נעלמות כשהמצב המלחיץ נעלם. לא ברור עדיין האם לחץ כרוני יכול לגרום לשינוי קבוע בלחץ הדם אבל לדברי חוקרים, שיטות טבעיות להורדת הלחץ, משפיעות גם על לחץ הדם.
13. פעילות מוחית שונה
מחקרים מצביעים על כך כי לחץ מאסיבי עלול להפחית את הכמות של תאי המוח באיזורים האחראיים לוויסות הרגשות והשליטה העצמית. הבשורה החיובית במקרה הזה כי בטיפול מתאים ניתן להפוך את הקערה על פיה.
14. נזק לעור
מומחים רבים טוענים כי לחץ גורם לבעיות בעור כמו פצעונים, אקנה וכתמים. לחץ עלול לגרום גם להופעה של פסוריאזיס, גם כתופעה שמתרחשת בפעם הראשונה וגם כהחמרה של המצב לסובלים מהמחלה.
15. כאבי גב
לחץ יכול לגרום לכאבי גב חמורים, ולתרום להחמרה של כאבים קיימים. הסיבה לכך, היא כי תגובת "ברח או הילחם" גורמת לשרירים להיות מתוחים, מה שגורם לכאבים. מחקר שנעשה באירופה בשנה האחרונה, תרם לממצאים בשח כשגילה כי חרדה ומחשבות שליליות עלולים לגרום לכאבי גב.
16. משיכה מינית
מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי נשים לא נמשכו לגברים שהיו בעלי רמות גבוהות של קורטיזל, בהשוואה לגברים שרמות הקורטיזול היו נמוכות. ההסבר לכך הוא כי רמות ההורמון משדרות כוח ובריאות, תכונות שנחשבות לחשובות בחיפוש אחר בן זוג.
17. שבץ
מחקר שנערך על 20 אלף איש בריאים מצא כי היה קשר הדוק בין לחץ לבין סיכוי מוגבר לשבץ. מחקר נוסף הראה כי אנשים בריאים שחוו חיים לחוצים היו בסיכון לשבץ פי 4 מחבריהם שחייהם עברו עליהם ברגיעה.
18. הזדקנות מוקדמת
אירועים טראומטיים ולחץ כרוני מקצרים את הטלומרים - הקצוות המגנים של הכרומוזומים, מה שגורם לתאים להזדקן במהירות. הבשורות הטובות - פעילות גופנית קבועה, לפחות 3 פעמים בשבוע יכולה להפוך את היוצרות.
19. הצטננות
אנשים שהמערכת החיסונית שלהם בריאה יכולים להילחם ביעילות בווירוסיםובחיידקים. אבל לתפקוד המערכת החיסונית יש קשר הדוק לחוסן הנפשי שקשור לסטרס. מחקרים מצביעים כי המערכת החיסונית של אנשים לחוצים פחות חזקה במלחמתה נגד מחלות.20. אסתמה
לחץ, כך מתברר, עלול לעורר אסתמה. מחקר אמריקני שבדק ילדים שחוו טראומה כמו מוות של בן משפחה היו בסיכו גבוה יותר לאסתמה מאשר חבריהם שלא חוו אסתמה. בנוסף, נמצא כי לחץ מעורר גם תגובות אלרגיות נגד אבק, נוצות ופרוות חיות.
21. ביצועים בעבודה
מחקרים עדכניים מצביעים על כך כי לחץ גורם לירידה בתפוקה ובשביעות הרצון מעבודה ויכול לגרום אפילו לדיכאון במקרים קיצוניים.
22. פרכוסים
למרות שמדובר בתופעה נדירה יחסית, חוקרים באוניברסיטת ג'ון הופקינס מצאו כי אנשים בלחץ עלולים לסבול מפרכוסים ועוויתות. לא רק זאת, לעתים הם אף לא מגיבים לתרופות הניתנות לטיפול בתופעות הללו, בגלל הלחץ בו הם נתונים.
23. דחף מיני
מחקרים מצביעים על עובדות שזוגות כבר מודעים אליהן: אנשים בלחץ גם מתפקדים פחות טוב במיטה, וגם פחות נהנים מסקס. הפתרון: כמו בסיטואציות אחרות, לנסות לפתור את מקור הלחץ.
24. דיכאון
הקשר בין דיכאון ללחץ וסטרס הם ידועים, אבל לעתים עלול להתפתח דיכאון קליני של ממש בעקבות סטרס כרוני. הפתרון הוא משולב בין שתי הבעיות. גם לפתור את מקור הלחץ וגם לטפל בדיכאון.
יש מה לעשות?
הפתרון לכל בעיות הבריאות הללו הוא משולב. מצד אחד, כדאי לטפל במקור הלחץ כדי להיפטר ממנו. בנוס לכך, כדאי להשקיע בפעילות גופנית מגוונת כמו יוגה, מדיטציה ואפילו הליכה בחוף הים כמה פעמים בשבוע. בנוסף, הקפדה עך תזונ נכונה וסדר יום קבוע, יכולים לסייע להתגבר.