50 אלף עובדים לא אוכלים בשר ביום שני
פרויקט "שני צמחוני" נכנס ל-15 חברות גדולות במשק שמעתה בימי שני מתרפקות על עדשים וקציצות סויה. מיקי חיימוביץ', מובילת הפרויקט: "השוק המוסדי הוא צעד חשוב עבורנו". אחד העובדים: "אני קרניבור, אבל בינתיים טעים לי"
- ממורמרים עם קופסאות: מה אתם אוכלים בעבודה?
- מי אוכל בעבודה ומי נותר רעב?
- פלאפון: הקטנת סבסוד ארוחות העובדים
- באשדוד רבו על סינטה - בצים זה על כריכים
הצמצום בנתחי הבשר והעוף בעגלות הבופה, אינו חלק מגזרות התייעלות של החברות, אלא מדובר בפרויקט "ימי שני ללא בשר", או "שני צמחוני" שמטרתו היא להפחית צריכת בשר במטרה לצמצמם נזקים בריאותיים וסביבתיים.
חברת הקייטרינג ISS Catering Services נרתמה למשימה. לפני מספר שבועות, והחלה להציע לארגונים וחברות להן היא מספקת את השרות חוויה בדמות ארוחת צהריים צמחונית מידי יום שני. עד כה 15 חברות הצטרפו לחגיגה הירוקה.
שוטר לא אמור לאכול בשר?
בין החברות שהחליטו לאמץ את המודל: HP, מגדל, פלאפון, מוטורולה, פארק אזורים, micron, פלקסטרוניקס וכן מוסדות כמו משטרת ישראל, אסותא, תעשיה אווירית ועוד. בסך הכול כ-50 אלף עובדים במשק הפכו לצמחוניים, לפחות ליום אחד בשבוע.
בני רחימי, מנהל אחזקה רפואית באסותא, שמגדיר את עצמו כקרניבור, מספר: "הצמחוניים נתפסו בעיניי תמיד כאוכלי עלים ועשבים. הייתי מאד חשדן לגבי הפרויקט הזה, אבל סיקרן אותי מה מסתתר שם במקום הבשר".
"נחשפתי לדברים שלא הכרתי", הוא מוסיף. "יש שם דברים כמו קציצות סויה ולזניה ללא בשר – דברים שלא נתקלתי בהם קודם ויש גם דברים שאני מכיר כמו פלאפל. בסך הכל אפשר לומר שמאד נהנתי והופתעתי לגלות שגם ארוחה צמחונית יכולה להיות ארוחה שלמה"
.
"גילתי עולם חדש. ואני מחכה לימי שני לראות איזה הפתעה נקבל בחדר האוכל. אם זה טוב לי, אולי אהפוך את ההרגל גם לילדים".
רלי ורמוס, מחלקת תיירות מרפא באסותא, אמרה שהיא עדיין לא חושבת להפוך לצמחונית או להנהיג אורח חיים כזה בבית, אך בכל זאת מדובר מבחינתה בחוויה מוצלחת. "זה מקסים להיחשף לטעמים חדשים ולראות מאכלים שנראים טוב בעין. אני חושבת שזה גם טוב שמקום עבודה מוביל שינוי שכזה ואין לי ספק שאם משהו טעים לי אני גם אנסה להכין אותו בבית. בכל מקרה יש לי 4 גברים בבית, כך שאין מצב להפוך לצמחוניים".
יום אחד בלי בשר שקול לפחות חצי מיליון מכוניות בכביש
MEATLESS MONDAY (ימי שני ללא בשר) היא יוזמה בינלאומית, אותה מובילה בארץ מיקי חיימוביץ', שנועדה להפחית את צריכת הבשר במטרה לצמצם נזקים סביבתיים וכן נזקים בריאותיים הנגרמים מצריכה מוגברת של מזון מן החי.
היוזמה פועלת בחסות ארגון "חיים וסביבה", ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל. במסגרת היוזמה מקדמת חיימוביץ', הטמעת ימי שני ללא בשר בקרב הציבור הישראלי: במשקי הבית, מקומות העבודה, מסעדות, רשויות מקומיות, בתי ספר, בתי חולים ואוניברסיטאות . בסקר שנערך לקראת השקת היוזמה אמרו 43% מהנשאלים שהם מעוניינים להפחית את צריכת הבשר שלהם יום אחד בשבוע.
כיום משק החי אחראי ל-18% מכלל פליטות גזי החממה בעולם, יותר מפליטות גזי החממה של תחבורה. לצורך השוואה, יום ללא בשר בישראל שווה ערך להורדת יותר מחצי מיליון מכוניות פרטיות מהכביש לצמיתות. בהבט הבריאותי, מחלות לב הן גורם התמותה השני בישראל אחרי סרטן , כאשר אחד הגורמים למחלות אלה הוא כולסטרול גבוה, השמנת יתר כתוצאה מצריכה מוגברת של חלבון ושומן מן החי והעדפתו על פני סיבים תזונתיים.
"השוק המוסדי מייצג את אחד מהיעדים של יוזמת " מיטלס מאנדיי" , וזהו צעד חשוב עבורנו .אני שמחה שפגשנו שותף שהתגייס בצורה כזו לנסיון להביא לשינוי , גם בבריאות וגם בסביבה. " אמרה חיימוביץ' השבוע.
רן כצמן, מנכ"ל חברת ISS Catering Services מקבוצת ISS ישראל: "כמי שמשתייכים לקבוצת ISS הבינלאומית, אנו שמחים להצטרף ולהוביל אצלנו את היוזמה הברוכה, שתציע ללקוחותינו חלופה בריאה, קלה וחווייתית מחומרי גלם טריים בעלי כל הערכים התזונתיים, וכמובן לקחת חלק בשמירה על הסביבה".