נשיא צרפת: פתחנו במבצע נגד אל-קאעידה במאלי
התקדמות המורדים האיסלאמים במדינה האפריקנית לכיוון דרום הגיעה לשיאה, וצרפת החליטה לסייע צבאית למושבה לשעבר. לפי הערכות, מדובר בעיקר בסיוע אווירי. פרנסואה הולנד: מאלי מתמודדת מול "תוקפנות טרוריסטית"
נשיא צרפת פרנסואה הולנד הודיע הערב (יום ו') כי הצבא הצרפתי החל במבצע צבאי במאלי שמטרתו לסייע לכוחות הממשלה במלחמתם נגד המורדים האיסלאמים המזוהים עם אל-קאעידה, שהשתלטו על מרבית צפון המדינה. הולנד אמר לכתבים כי הכוחות הצרפתיים כבר הגיעו אחר הצהריים למאלי כדי לסייע ליחידות הצבא המקומי. לפי גורם דיפלומטי בכיר בפריז, מדובר בעיקר בהפעלת כוח אווירי נגד החמושים האיסלאמים.
הולנד הוסיף בדבריו בפריז כי המבצע הצבאי "יימשך ככל הנדרש", והדגיש כי צרפת פועלת בהתאם להחלטות מועצת הביטחון, ולכן בהתאם לחוק הבינלאומי. לדברי הנשיא הצרפתי, מאלי מתמודדת מול "תוקפנות טרוריסטית" וכי הוא נענה לבקשת עמיתו ממאלי. "הצבא הצרפתי תומך ביחידות של מאלי בלחימה נגד גורמי הטרור". שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, אמר כי הצבא הצרפתי כבר החל בתקיפות אוויריות נגד המורדים.
העדכונים האחרונים ממאלי:
- היכונו למלחמת 2013: אל-קאעידה מחכה במאלי
חלק מהעניין הצרפתי הוא הגנה על 6,000 אזרחים צרפתים במאלי, שהייתה בעבר מושבה צרפתית. פריז עמדה בראש המאמץ הדיפלומטי לגיוס פעולה בינלאומית נגד אנשי אל-קאעידה. ההכרזה הערב באה בנקודה שבה המורדים האיסלאמים נמצאים בשיא התקדמותם דרומה לעבר האזור שעדיין בשליטת הממשלה.
הלחימה בין הצבא לבין המורדים גרם "לאובדן חיים" בשני הצדדים, סיפר קולונל עומר דאו מצבא מאלי, העומד בראש מחלקת המבצעים במטה הכללי. "כמו בכל מלחמה, הצבא ספג אבידות, והאויב גם כן".
למרות זאת, הדיווחים מהמדינה מהיום מצביעים על תמונה אחרת - הצבא ניסה לתפוס את קוֹנֵה, עיר במרכז המדינה, אך נהדף תוך שהוא סופג אבידות. מאוחר יותר הודיע צבא מאלי כי הצליח לכבוש מחדש את העיר. לפני ההצלחה של צבא מאלי, נראה כי המורדים מכוונים עוד דרומה לעבר העיר מוֹפְּתי, שם לצבא מאלי יש בסיס גדול.
תושבים המתגוררים כ-50 קילומטר מקונה דיווחו כי שמעו מטוסים מגיעים לאורך הלילה. הם לא ידעו להגיד של מי המטוסים ומה הם נשאו בתוכם. דיפלומט צרפתי בכיר, שסירב להזדהות, אמר כי ארצו יכולה לפרוש משאבים צרפתיים, בעיקר של חיל האוויר, במאלי "מהר מאוד".
מועצת הביטחון הספיקה כבר לגנות את כיבוש העיר, וקראו למדינות החברות לסייע למאלי "כדי להקטין את האיום שנשקף מצד ארגוני הטרור והקבוצות הקשורות אליהם". הגורם הדיפלומטי הצרפתי הוסיף כי נאומו של הולנד "אינו רק מילים" והוסיף: "כשאתה אומר שאתה מוכן להתערב, אתה חייב להיות מוכן".
יחד עם זאת, הוא סירב לספק פרטים כיצד תתפתח התגובה הצבאית הצרפתית. העמדה של ארמון האליזה מורכבת משום שחוטפים בצפון מאלי מחזיקים בשבעה בני ערובה צרפתים. במשך כמה חודשים אמר הולנד שארצו לא תכניס כוחות קרקע, ולדברי הדיפלומט הבכיר – היא נותרה נאמנה לתוכנית הללו.