פקקים, מזחלות ובובות שלג: אלפים באו לחרמון
עומסים כבדים בכבישי הצפון: כבר ב-7 בבוקר השתרך פקק של 5 ק"מ בכניסה לחרמון. הישראלים באו מצוידים בציוד סקי - וגם בגזרים לבובות השלג. משפחת שני יצאה מהבית באשקלון ב-2:30 בלילה: "הנסיעה היא חלק מהחוויה". צפו במפת הפקקים
בסוף השבוע של אחרי הסערה - חגיגה של לבן וטבע מצפון ועד דרום: עומסי תנועה נרשמו כצפוי מאז שעות הבוקר המוקדמות (שבת) בכבישי הצפון, שאליו נהרו המוני מטיילים כדי לחזות מקרוב בשלג שצבע השבוע את רמת הגולן ואת הגליל. בכניסה לאתר החרמון, שנפתח הבוקר למבקרים, השתרך פקק באורך של כחמישה קילומטרים עד למג'דל שמס כבר בשעה 7:00 בבוקר. ההמתנה בכניסה לאתר יכולה לארוך כשעה, אבל בצהריים כבר היו בתוכו כ-4,000 מבקרים. ynet העביר שידור חי מאתר החרמון.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
רוב הבאים לחרמון בשעות המוקדמות היו גולשי סקי וסנואובורד, וחלקם יצאו לדרך כבר באמצע הלילה, מה שמסביר את הפקקים המוקדמים. וובה ורוסלן יצאו מאשדוד ב-3:40 לפנות בוקר: "למרות שיצאנו לדרך כל-כך מוקדם הספקנו למצוא את עצמנו עומדים בפקק מהכיכר במג'דל שמס", סיפרו, "אז אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם היינו יוצאים מאוחר יותר. חוץ מזה סקי פס עולה 245 שקלים, אז אנחנו רוצים לנצל את הזמן כמה שיותר". המחירים הגבוהים גרמו לכך שאת לוח הסנואובורד שהיו צריכים לשכור, שכרו וובה ורוסלן בחנות במג'דל שמס ולא באתר החרמון עצמו. כך הם חסכו 20 שקלים וגם עמידה בתור.
בצפון הרמה נרשמים בצהריים עומסי תנועה כבדים, והמשטרה קראה למבקרים באזור שלא לחנות בצד הכביש. היא קראה לנהגים גם להגיע לאזורים שיש בהם חניונים מסודרים בלבד. בשעות הבוקר המוקדמות אזור הרכבל העליון בחרמון היה סגור עדיין לגולשים, עד להפשרת הקרח באזור, והגולשים נאלצו להסתפק בגלישה מתחנת הביניים. הטמפרטורה באזור הרכבל התחתון הגיעה ל-2-, ואילו ברכבל העליון "הסתפקו" ב-4- מעלות צלסיוס. בצהריים נפתח לגלישה גם מסלול שיאון, המסלול הארוך ביותר באתר. בשעות הבוקר פינו עובדי האתר את הקרח שהצטבר עליו והכשירו אותו לגלישה. אורכו 3.5 קילומטרים.
מי שבאו להשתעשע ולא לגלוש היו בני משפחת שני מאשקלון. גם הם יצאו בשעה מוקדמת, 02:30 בלילה, אבל הם מספרים שהנסיעה שהייתה חלק מהחוויה. מהבית הם הביאו איתם מזחלות שלג קטנות, ובהגיעם לאתר הם החליקו על השלג הכבוש בתחנת הרכבל התחתון. "אנחנו נהנים מהחוויה ומהבילוי המשפחתי", אמר האב שי, שהחליק עם הילדים עדי (בן 9) ועמרי (6), שהתלונן כי המזחלת נעה לאט מדי. "בתור חוויה שנתית חד-פעמית", הוסיף, "גם המחירים לא מאוד יקרים".
אתר החרמון כולו התמלא הבוקר בבובות שלג, והישראלים שבאו להשתעשע ולצחוק הגיעו מצוידים מראש עם גזרים לאף ואביזרים נוספים. מבקרים רבים הגיעו מהבית עם ציוד סנואבורד, מזחלות ומגלשי סקי. ניילונים דווקא לא נצפו ממש. אופיר ואביעד מקיבוץ כינרת הגיעו עם ציוד מקצועי, והתלוננו על כך שהמחיר שנגבה מהם הוא מחיר מלא אף שרק חלק מהמסלולים נפתחו. "השלג מעולה", הם אמרו בכל זאת, "רך כמו פאוּדר. חבל שלא פתחו את כל המסלולים". השניים סיפרו כי הם גלשו גם מחוץ למסלולים.
מרסלו, כרמית והילדים יצאו ממודיעין בסביבות 5 בבוקר. עד לחרמון הנסיעה הייתה מהירה, אבל בכניסה לאתר הם נאלצו לחכות כשעה. הילדים סיפרו שהם בנו איש שלג. "אנחנו מגיעים לאתר פעם בשנה, ובכלל - נופשים המון בצפון", סיפר האב מסרלו. "הבעיה היחידה כאן היא שהתור לרכבל עדיין ארוך".
גובה השלג ברכבל העליון שבאתר החרמון עומד על 120 סנטימטרים ואילו ברכבל התחתון עומד גובה השלג על מטר אחד. בהנהלת האתר הבהירו מראש כי לא כל המסלולים ייפתחו, וכי פתיחתם תיעשה בהתאם להתקדמות פינוי השלגים.
מנהל אתר החרמון, שאול אוחנה, אמר בשידור החי של ynet: "אנחנו שמחים לפתוח את האתר סוף כל סוף. היה קשה מאוד לפתוח אותו בגלל שרוב המשקעים שירדו פה הפכו לקרח. כל כיסא צבר בין 700-1,000 קילו של קרח והיינו צריכים לשבור אותו בידיים. היינו צריכים להיכנס עם שוברי קרח מיוחדים ולעבוד עבודה ידנית קשה בשביל לפתוח את האתר. אני מקווה שמחר נצליח לפתוח את הרכבל השני, במפלס העליון".
אוחנה אמר כי התנאים לגלישה פנטסטיים: "יש הרבה שטחים שהם עדיין פודרה גם עכשיו, ולפי כל מה ששמעתי עד עכשיו - חוץ מהעיכובים ברכבל בבוקר התנאים נהדרים". הוא סיפר שלו עצמו לא רק שלא היה זמן לגלוש היום - לא היה לו זמן אפילו לאכול: "התחלנו את העונה עם 50 עובדים, והיום ואתמול יש כאן כבר מערך של 300 איש. זו עבודה סיזיפית וקשה. יש לנו את חתולי השלג שעוברים על המסלולים, מהדקים אותם שוב ושוב, וכך נוצר מסלול מדהים לסקי". להערכתו, השלג ישרוד בטמפרטורות הקיימות מעל 20 יום.
החרמון הוא אמנם האטרקציה המרכזית של היום, אבל מטיילים רבים בחרו גם ביעדים אחרים בצפון. לנחל תנור שבשמורת נחל עיון שבגליל העליון הגיעו עד הצהריים מאות מטיילים כדי לצפות בזרימת הנחלים ובמפלים. משפחות שבאו למפל התנור בחרו בין המסלול הקצר, שאורכו כ-10 דקות, לבין המסלול הארוך שאורכו כשעה ושבסיומו מגיעים אל מפל התנור, עם מים הנופלים מגובה 30 מטר.
אריה ינוביץ'-ארד ואשתו כרמל הגיעו מכפר-סבא. "באנו כדי לראות את המפלים ואת היופי הנהדר הזה והשפע של המים. הנסיעה זרמה, לא היו פקקים להפתעתנו. ציפינו לפקקים נוראיים ולכן יצאנו מוקדם. הדרך עד לקריית-שמונה הייתה פנויה. אנחנו ממשיכים לחלק העליון של המפל. אנחנו מטיילים הרבה, כמעט כל שבוע, והפעם זו באמת יציאה מיוחדת מהבית, בגלל הסערה שהביאה אחריה שפע של מים".
מאיר כהן מאלפי מנשה סיפר: "רצינו לראות את היופי של האזור הזה. התכנון שלנו הוא לראות את המפל ואז לנסוע לאגמון החולה, לראות את הברווזים והעגורים". שוקי אסרף מחיפה ובנו יונתן רצו במקור לראות את השלג בחרמון, אבל הפקקים שלחו אותם במקום זאת אל מפל התנור. "שלג ראינו בדרך, כשבאנו מחיפה ועברנו במירון. שיחקנו שם קצת בשלג והמשכנו למרגליות. לפי הפקקים נדע לאן להמשיך".
משפחת דינור מירושלים לא הסתפקה בשלג של הבירה ועלתה גם היא לצפון: "באנו לכאן כדי לראות זרימות, זה מרשים. מי שלא היה כאן בשנים שחונות יותר לא מבין כמה גשם ירד ועד כמה הזרימה כאן מטורפת. גם הילד מבסוט. כשהיינו פה בפעם הקודמת היו זרימות פחות חזקות ובטח שלא היו מסלולים חסומים". ברשות הטבע והגנים מזהירים את המטיילים שלא לחצות נחלים זורמים ושלא להיכנס לאזורים מוצפים מים. כמה מסלולי טיול נסגרו בשל פגעי מזג האוויר וסכנה למטיילים, בהם נחל עובדה שבדרום, נחל חזורי, נחל עורבים, נחל ג'ילבון, נחל אלעל, נחל התנינים ונחל מיתר.
מרשות המים נמסר כי בשבוע האחרון התווספו למפלס הכנרת כ-78 ס"מ. עוד כ-50 ס"מ צפויים להתווסף לאגם עד סוף ינואר, ובכך ישלים המפלס עלייה של שני מטרים מתחילת עונת הגשמים, ויעמוד על שני מטרים מתחת לקו האדום העליון. ביום חמישי עלה מפלס
הכנרת בחמישה ס"מ, וכעת הוא עומד על 211.15- מטרים מתחת לפני הים. כמות המים שנוספה לכנרת במהלך חודש ינואר בלבד צפויה להסתכם ב-200 מיליון קוב, שמהווים כשני שליש מהכמות שנכנסת לכנרת בשנה שלמה. גובה המפלס הבא יפורסם ביום ראשון.
אלפי מטיילים הגיעו היום גם לדרום הארץ כדי לחזות במה שנותר מהשיטפונות שפקדו את הנגב והערבה. בצפון הנגב הגיעו מטיילים
רבים לגשר החבלים ולנחל רעים. אמיר ומור רובינשטיין העדיפו את המים על פני השלג, כדי לא להיתקע בפקקי הצפון. "אין פה בדרך כלל הרבה מטיילים, וזה מונע את הפקקים. נחמד ויפה פה", אמרה מור.
דורין ריין מניר-עוז באה עם בעלה ובתה התינוקת. "הדרום מדהים כל השנה, גם כשיבש וחם יש כאן בעלי חיים נהדרים. הצמחייה מדהימה בעיניי, ואזור הגשר יפה. השיטפונות הרבה יותר עוצמתיים ויפים בעיניי מאשר השלג".