שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, AP, AFP

מורים לחיים: מלמדים בחשאי בזמן שאסד טובח

מי שמחפש נקודת אור בין עיי החרבות בחלב יכול למצוא אותה ביוזמה של מורים אמיצים לחדש את הלימודים בכיתות שהוכשרו במיוחד - בארמון נטוש או במסגד. הם אולי לא מקבלים שכר, אך חיוך התלמידים מפצה על הכול. סיפור על תקווה בימי חושך

בין תקווה לייאוש: חלב היא העיר הגדולה ביותר בסוריה ואחת החשובות בה אחרי דמשק. אולם, עובדה זאת לא מנעה מהעיר הצפונית, שהייתה במוקד המאבק בין נאמני הנשיא בשאר אסד לבין מתנגדיו, להפוך לעיר רפאים, עיר ששכונות מגורים רבות בה הרוסות מהפגזות הצבא.

 

כתבות לעומק המשבר הסורי:

הצפות ותור לאוכל. הגיהנום של הפליטים הסורים

הקברנים בסוריה מתקשים: "שני ילדים בקבר"

צעירים חסרי מנוח. הצצה ליום בחיי מורדים סורים

מחליף בית כל יום. מפקד המורדים בסוריה מדבר

 

לא רק בתי המגורים קרסו בלחימה אלא גם בתי הספר בעיר. אולם בצל המציאות הטרגית, החליטה לאחרונה קבוצה אמיצה של מורים לחדש את הלימודים בכיתות שהוכשרו במהירות כדי לסייע לילדי חלב לשכוח מהפחד היום יומי שהם חווים כתוצאה מהקרבות הקשים שהם עדים להם. מבין המורים שלקחו את היוזמה לידיהם, ניתן למצוא את אבו סאלם מוסטפה, בן 29, שפתח בעיר העתיקה של חלב בית ספר חדש כתחליף לאלה שנהרסו.

 

הורי התלמידים חוששים לשלוח את ילדיהם לבית הספר. חלב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הורי התלמידים חוששים לשלוח את ילדיהם לבית הספר. חלב(צילום: AFP)

 

מוסטפה הסביר בימים האחרונים כי "הורי התלמידים חוששים מהרעיון לשלוח את בניהם לבית הספר. אנחנו קרובים לקו העימות, אבל צריך לחדש את חיינו הרגילים כדי שלא נאפשר לפחד להשתלט עלינו". מוסטפה, מרצה לשעבר בתחום הדת, פתח את בית הספר לפני יותר משבוע וטען כי "המורדים השתמשו בבתי הספר הרגילים כבסיסים ללוחמים שלהם ומשטר אסד הפגיז אותם בתגובה ולכן הם כבר לא בטוחים שם". כך קרה שמוסטפה יושב עם תלמידיו בארמון נטוש מתקופת האימפריה העותמנית. לדבריו, "החלטנו לעשות משהו כדי שהתלמידים לא יעבירו את הזמן ברחובות".

 

מתחילים ללמוד בשמונה בבוקר

אחד מהתלמידים שפוקדים את בית הספר המאולתר הוא סטודנט לכימיה בן 23, ש"מרגיש שם בטוח מאוד כי בקומה הראשונה יש לנו מקלט אם יש הפגזה".

חלק מהאולמות בתוך הארמון הנטוש הפכו לכיתות לימוד עם כיסאות ולוחות וכמאה תלמידים מגיעים מדי יום בשעה שמונה בבוקר ונשארים בבית הספר עד שעות הצהריים, למעט יום שישי שהוא יום חופש מלימודים. מנהל המקום מספר כי "קו העימות רחוק שני רחובות מכאן. אולם מדובר במבנה גבוה מאוד וחומותיו עבות מאוד, דבר שמגן על הילדים מהטילים".


ברחבת בית הספר שומעים קול פיצוצים. חלב (צילום: AP) (צילום: AP)
ברחבת בית הספר שומעים קול פיצוצים. חלב(צילום: AP)

 

לאחרונה נהרגו שלושה בני אדם בהפגזה באזור וכתוצאה מכך נסגרו מיידית שלושה בתי ספר חשאיים, לאחר שההורים לא שבו לשלוח את ילדיהם ללמוד בהם. ברחבת הכניסה של בית הספר המאולתר שומעים את קול הפיצוצים והתלמידים שולחים מבט מהחלון ואז חוזרים להקשיב למרצה. המורה ומנהל בית הספר החשאי סיפר כי "אחת מהמטרות שלנו היא לסייע לתלמידים להתגבר על מה שהם חוו בחודשים האחרונים. רבים מהם איבדו את קרוביהם וראו אנשים מתים. רבים מהם סובלים מבעיות נפשיות ופורצים פתאום בבכי".

 

"רוצה להיות מהנדס בניין"

אולם חלק מהם דווקא מסתכנים ועולים לגג של המבנה כדי לנופף למסוקים שעוברים מעל. אחד מהתלמידים הצעירים, אחמד סמאן בן ה-13, אמר כי "אנחנו חשים בפחד, אולם דברים יכולים לקרות לי גם בבית". מוחמד אסוון, בן 16, הסביר כי הוא בסך הכול "רוצה לחזור לשגרה בלי פחד". הוא ממשיך את לימודיו למרות המשך הקרבות בחלב כדי "להגשים את חלומו ולהפוך למהנדס בניין". בהקשר זה הסביר המורה מוסטפה כי "אסור לנו לתת למלחמה להרוס את העתיד של הילדים האלה".

 

"רוצה לשוב לשגרה בלי פחד" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"רוצה לשוב לשגרה בלי פחד"(צילום: רויטרס)

 

בשכונה אחרת בחלב ניתן למצוא בית ספר חשאי נוסף - הפעם במסגד שרק ביוני האחרון הופגז על ידי המשטר הסורי. זה חודש שבמקום לומדים 50 תלמידים בני 6 עד 12. הם לומדים כל יום בשלוש כיתות שהוכנו בחופזה בשכונת "מסאכן הנאנו" שבמזרח חלב. מנהלת המקום, פאטמה בת ה-23, אמרה כי "אף אחד לא משלם לנו כסף על זה כי אנחנו לא רוצים כסף. השכר הגדול ביותר הוא החיוך של אותם ילדים שהמלחמה צרה עליהם".

 

לחולי הנפש, הייאוש לא נעשה יותר נוח

אולם, בעוד הילדים עוד מצליחים להעלות חיוך על פניהם, יש כאלה שבשבילם מדובר במשימה בלתי אפשרית. מדובר בחולי הנפש שחלק מהם נעים ונדים בעיר חלב לאחר שברחו מבית החולים למחלות נפש לפני יותר משבוע. אנשים אלה יכולים בכל רגע להיפגע מירי צלפים ומאש הקרבות בעיר שמתחוללים זה כמה חודשים. שניים מחולי הנפש המשוטטים נהרגו בשבוע שעבר לאחר שהתקרבו יתר על המידה לאחד מאזורי הקרבות בין הצדדים.

 

עיר רפאים. חלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עיר רפאים. חלב(צילום: רויטרס)

 

רופא שעובד בבית החולים "איבן חלדון", המתמחה בבריאות הנפש במזרח העיר, סיפר כי הקרבות שהתחוללו לאחרונה באזור הקרוב לנמל התעופה הבינלאומי של חלב ובעיר א-ספירה אילצו את הנהלת בית החולים לקרוא לכל מי שיש לו קרוב משפחה בבית החולים לקחת אותו תחת חסותו משום שהרופאים ואנשי הצוות במקום לא מצליחים בכלל להגיע לבית החולים. בפועל, חלק מהחולים נמסרו למשפחותיהם, וחלק הועברו לאגודת צדקה בשכונת "מסאכן הנאנו" במזרח חלב.

 

החולים שהופקרו

הרופא ציין גם את העובדה כי "לאגודת הצדקה אין את המוכנות לקבל את חולי הנפש ולספק להם את מה שהם צריכים, בין היתר תוכניות מיוחדות וחדרים מיוחדים". הוא ציין גם בהקשר זה את מספר העובדים הקטן שקיים באגודת הצדקה שאמור לשמור על החולים ולטפל בהם. כך הוא הצדיק למעשה את העובדה שבזמן האחרון חולי נפש מצליחים להימלט לרחובות ולזירת הקרבות.


שכונות רבות נהרסו בעיר הגדולה בסוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שכונות רבות נהרסו בעיר הגדולה בסוריה(צילום: EPA)

ילדי חלב מתחממים על רקע הקור המקפיא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ילדי חלב מתחממים על רקע הקור המקפיא(צילום: רויטרס)

המורדים הפכו בתי ספר לבסיסיהם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המורדים הפכו בתי ספר לבסיסיהם(צילום: רויטרס)

   

לאחרונה אירעו קרבות ממש בפתחו של בית החולים שנמצא בסביבות שדה התעופה הצבאי א-ניירב ולמבנה המוסד הרפואי נגרמו נזקים גדולים. בסרטון שהועלה לרשת ב-25 בדצמבר ניתן לראות מסדרון בבית החולים שחלונות הזכוכית בו נהרסו. החדרים והמשרדים של בית החולים נראו ריקים מאדם.

כמו כן, ניכר ההרס הרב בכניסה של בית החולים, ובחדרים ובמשרדים יש חורים גדולים וקטנים בקירות כתוצאה מההפגזות.

 

באשר לחולי הנפש, אחד מתושבי שכונת "מסאכן הנאנו" שבמזרח חלב, העיד גם כן על כך שחלק מחולי הנפש שהועברו מבית החולים "איבן חלדון" לאגודת הצדקה בשכונתו, אכן ברחו והם כעת משוטטים ברחובות השכונה ללא בית. הוא הוסיף כי רבים מבני משפחותיהם של חולי הנפש מחפשים אחריהם וחלקם מחזיר אותם למקום שבו נמצאת אגודת הצדקה מחשש שהם יתעו בדרך או ימותו מכיוון שהם חוצים כבישים מסוכנים בתוך צירי הקרבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לומדים בתת-תנאים. תלמידי בית ספר בחלב
צילום: AFP
צילום: AFP
מתעקש להישאר בכיסאו. אסד
צילום: AFP
המורדים לא מוותרים לרודן הסורי וממשיכים בקרבות
צילום: AP
מומלצים