נאום ביבי הפיקטיבי: "מבקש סליחה מהפלסטינים"
בקליפ שהופץ ברשת, מגלם ראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב גד קינר את בנימין נתניהו, ומושיט יד לשלום לשכנים הפלסטינים. "זו האמירה הציונית ביותר שיכולה להיות", הוא אומר ל-ynet, "אסור לשתוק בעת הזו"
ראש הממשלה בנימין נתניהו פונה לפלסטינים, מושיט להם יד לשלום, ומבקש סליחה על עוולות העבר שנעשו להם? זו היתה יכולה להיות התבטאות היסטורי בעלת משמעויות מרחיקות לכת, לולא היה מדובר במיצג פיקטיבי, מעט אירוני - סרטון שהופץ ב-youtube, שמדמה תשדיר בחירות ובו נראה ראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב, גד קינר, כשהוא מחופש לראש הממשלה, בנימין נתניהו ומאחוריו מתנפנף, כדרכם של תשדירים, דגל ישראל.
צפו בקליפ של גד קינר ונאום בנימין נתניהו הפיקטיבי שלו
בקליפ בו צפו עד כה מאות, קינר פונה כראש הממשלה לאזרחי ישראל, ומבקש להשתמש במנדט שניתן לו על מנת לפנות אל העם הפלסטיני. "שכניי הפלסטינים, אני עומד היום מולכם ומבקש סליחה. במשך 65 שנים ביצעה מדינת ישראל עוולות רבות לעם הפלסטיני. חלקם תוך כדי מלחמה בהגנה עצמית וחלקם בשגרה. מעולם לא הושמעו כלפיכם דברי חרטה והראשון לעשות זאת מדבר אליכם כעת", הוא אומר.
"ניסיוני הרב בפעילות ציבורית למדני שעוצמה יכולה להיות מושגת בדרכים רבות אבל עבור העם היהודי אין דומה לעצמה שבעשיית חשבון נפש במטרה ליצור עתיד טוב יותר, שנאמר: 'אור לגויים'. כולי תקווה שהעם הפלסטיני יבחר ללחוץ את ידי המוגשת". כשברקע, השיר "אתה תותח" בביצוע שרית חדד, מסתיים הקליפ עם הסלוגן: "ראש ממשלה חזק, עושה חשבון נפש".
"לא מדובר בטקסט מהפכני או אנטי ציוני"
קינר, שמשמש גם כראש הנציגות הישראלית מטעם האיגוד הבינלאומי לתיאטרון, (I.T.I), אינו חושש לתת פומבי לעמדותיו ערב הבחירות ואומר היום ל-ynet: "אני חושב שהמשכיל בעת ההיא, אסור לו לדום. אני עומד מאחורי הדברים ומאמין בנאמר בסרטון בכל לבי ובכל מאודי. על פי מיטב הבנתי אין כאן פגיעה בביטחון המדינה, ולא מדובר בטקסט מהפכני או אנטי ציוני, ההיפך, זו האמירה הציונית ביותר שיכולה להיות. עם שמחשיב עצמו 'אור לגויים', חייב להיות הראשון לעשות חשבון נפש ולהושיט יד".
מתן פומבי לעמדות אופוזיציוניות, גם אם מתונות, הפך לאקט יוצא דופן ומזה שנים מתרחקים מנהלי מוסדות התרבות ובכירים בתחום כמו מאש מפולמוסים פוליטיים. מאז נחשף ב-ynet לפני כשלוש שנים מכתב האמנים שסירבו להופיע באריאל, נוטים ראשי המוסדות להוריד פרופיל מול קובעי המדיניות בניסיון להימנע מעימותים ומאיומים כמו זה שהופנה אליהם מצד שרת התרבות, לימור לבנת, שהזהירה מפגיעה בתקציב הגופים שלא ישתפו פעולה עם הוראות הממשלה.
כראש החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב, אתה לא חושש מריקושטים?
"לא. באיזה מקום בחוקת האוניברסיטה נכתב שאסור לי לומר את דעתי? אני לא מכיר סעיף שכזה. מה שמטריד אותי יותר וצריך להישאל הוא מדוע ראשי המוסדות שותקים? איפה הם בסיפור הזה? כולנו יודעים באיזה מצב קשה נמצאים המוסדות אבל לשתוק זה מסוכן. מטריד אותי שרבים מהאנשים שצפו בסרטון חשבו שזה מצחיק, ואני שואל איך לשבת למשא ומתן עם הפלסטינים הפך לכל כך בלתי סביר ואבסורדי? איך קרה שהמחווה הצנועה הזו, שנדרשת מראש ממשלת ישראל במציאות הקיימת, כל כך בלתי מתקבלת על הדעת עד כדי שהיא מצחיקה? הבדיחה היא עלינו".
קינר מודה כי הקליפ נותן בין השארר ביטוי לכך שלא כל אזרחי ישראל, עומדים מאחורי החזית המדינית הנוכחית. "נדמה לי שהסקרים מעידים על כך שלא כולם מיישרים פה קו עם מדיניות הממשלה",
הוא מדגיש, "הקליפ הזה אומר שצריך לשים לב לכך שאנחנו נמצאים על ספו של עידן מאד מסוכן. היינו עדים להרבה מאד אקטים של סתימת פיות עוד לפני הבחירות, אז השד יודע מה מצפה לנו אחריהן. אני לא רוצה לעשות השוואות אבל הן מתבקשות. אנחנו מתגלגלים במדרון חלקלק".
יהיו כאלו שיגידו שאתם מנותקים מהעם, אליטיסטים?
"תרבות בכל מקום צריכה להיות אליטיסטית, להראות כוון, להתרומם מעל לנורמה הממוצעת שמוכתבת לנו על ידי הטלוויזיה. זה נכון לתל אביב, כמו שזה נכון לפריפריה. נעשים דברים יוצאים מהכלל בתחום התיאטרון במקומות שונים כמו עכו, שלומי, דימונה. צריך להחליף דיסקט בעניין הזה ויעשה רק טוב גם לראשי המפלגות, אם יציבו בחזית את נושא המסד התרבותי שגם בלעדיו אין לנו קיום".