מדוע התאבד ההאקטיביסט ארון שוורץ?
שוורץ, שהיה ממייסדי אתר החדשות הקהילתי Reddit נמצא מת בביתו ביום שישי האחרון. בשנה וחצי האחרונות התנהל נגד שוורץ משפט לאחר שהואשם בגניבה וכוונה להפיץ של למעלה מארבע מיליון מאמרים אקדמאים. המשפחה מאשימה את מערכת המשפט
ארון שוורץ, האקר-אקטיביסיט (או האקטיביסט), אחד ממייסדי אתר Reddit, קהילת גולשים גדולה בה מתפרסמים חדשות וקישורים מרחבי הרשת, וממפתחי טכנולוגית ה-RSS נמצא מת בדירתו שבברוקלין, ניו-יורק. "בננו, אחינו וחברנו האהוב תלה את עצמו ביום שישי", נכתב בהצהרה מטעם המשפחה ששוחררה לתקשורת. "אנחנו בהלם ועדיין לא השלמנו עם מותו".
בהצהרה, שהתפרסמה במלואה באתר PCMAG, נכתב עוד כי מחויבותו של שוורץ לצדק חברתי היתה מוחלטת והגדירה את מסלול חייו. "הוא השתמש ביכולות שלו כמתכנת וכאיש טכנולוגיה לא כדי להתעשר אלא כדי להפוך את האינטרנט והעולם למקום הוגן וטוב יותר".
מתח את גבולות החוק
לאחר שסייע בהקמת רדיט (שהסיפור הבולט שמתפרסם בו כעת הוא מותו) ואף הצליח למזג לתוכו חברה נוספת שהקים, Infogami, שוורץ ייסד גם את Demand Progress, קבוצה פוליטית שפעלה נגד צנזורה ברשת. אך במאבק למען רשת פתוחה והוגנת יותר, הוא החל גם למתוח את גבולות החוק.
ב-2011 שוורץ הואשם בפריצה למאגר של המכון הטכנולוגי במסצ'וסטס (MIT) ולמאגר האקדמי JSTOR, שהגישה אליהם היתה מוגבלת. שוורץ הואשם בגניבה של יותר מארבעה מיליון וחצי מאמרים אקדמאיים מהמאגר המקוון. בעקבות כך, הוא ניצב מול 13 אישומים שונים בהם הונאה מקוונת. לפי טענת התובע, שוורץ תכנן להפיץ באופן לא חוקי את המאמרים באתרי שיתוף קבצים, אבל לא הספיק לעשות זאת לפני שנתפס.
בתגובה לאישומים אלו, שוורץ טען כי הוא חף מפשע, והמשפט בעניינו היה אמור להתחיל בחודשים הקרובים. בדיווח של הלוס אנג'לס טיימס מספרים כי אילו היה מורשע, הוא יכול היה להישלח לחמישים שנים בכלא והיו מוטלים עליו קנסות כבדים.
בהצהרה ששחררה, משפחתו של שוורץ הגיבה לאירועים ולמשפט הקרב: "מותו של ארון הוא לא טרגדיה פרטית. הוא תוצאה של מערכת משפט וצדק שסובלת מעודף הפחדות (...) החלטות שנעשו על ידי התובע במסצ'וסטס וב-MIT תרמו למותו. התובע הציג רשימה ארוכה במיוחד של אישומים שעליהם אפשר לשבת שלושים שנה בכלא, כדי להעניש פושע, לכאורה, ללא קורבנות".
אמש, מאגר המידע JSTOR פרסמו הצהרה משלהם: "מאוד הצטערנו לשמוע את החדשות לגבי מותו של שוורץ", נכתב בהודעה. "הוא היה אדם מוכשר שתרם רבות להתפתחותה של הרשת באופן שכולנו הרווחנו ממנו (...) אנו מתחרטים שנגררנו לאירועים הללו, הרי המטרה של JSTOR היא לאפשר גישה נרחבת לידע מדעי. בו בזמן, בתור מאגר המידע האקדמאי הגדול ביותר, עלינו להיות זהירים לגבי העברת מידע שאנו מקבלים מהיוצרים המקוריים של התכנים"
.
בניו-יורק טיימס מוסיפים בהקשר זה כי שוורץ החזיר את הכונן שעליו נשמרו 4.8 מיליון מסמכים, מה שהוביל את JSTOR לשקול להפסיק עם התביעה. אך תובע מטעם המדינה התעקש ולחץ להמשיך בתואנה ש"גניבה זו גניבה, ואין זה משנה אם אתה משתמש בפקודות מחשב או במוט ברזל, בין אתה לוקח מסמכים, מידע או דולרים".
חברים ובני משפחה של שוורץ פתחו לזכרו טאמבלר בלוג בו ניתן לקרוא הספדים וסיפורים מעברו.