לאסוף את שברי הסערה: כללים לאיטום הבית
הסערה שפקדה אותנו בשבוע החולף שככה, ועכשיו זה בדיוק הזמן לנצל את ההפוגה בגשמים כדי לטפל בבעיות הרטיבות בבית, לאטום את הגגות ולתקן ליקויים. בדקנו עם מומחים לאיטום מהי הדרך הטובה ביותר להכין את הבית לסופה הבאה
בשבוע החולף הטלפון בחברות האיטום לא הפסיק לצלצל. "ימים של הצפות העירו את כל אלה שלא נערכו לפני החורף - והתעוררו לרטיבות בקירות, תקרות מטפטפות ובעיות במערכות החשמל עקב חדירת מים ונזקים גדולים", מספר אבי סבג מחברת איטום טל.
מדריכי חורף נוספים בערוץ הנדל"ן :
- הפרגולה עפה? הטלוויזיה נהרסה? כך תתבעו
- זמן הסערה: כך תמגנו את ביתכם בחורף
- זה זמן האיטום: הכינו את ביתכם לחורף
"בכל יום ענינו ל-30-40 קריאות בכל הארץ, נתנו חוות דעת, עצות לעזרה ראשונה, הצעות מחיר", מוסיף דוד אהרון מחברת איטום עדן. השניים מתייחסים לסופה הגדולה שפקדה אותנו בשבוע שעבר, במסגרתה הוצפו עשרות בתים ברחבי הארץ.
"הבעיות הן בעיקר בבניינים ישנים, שבתוך הקירות שלהם לא מובנית שכבת איטום - כפי שנעשה בבניינים החדשים יותר", מסביר סבג. כעת, משמזג האוויר חזר לחייך אלינו, מומחים לאיטום מסבירים כיצד תוכלו למזער נזקים לפני ובמהלך הסערה הבאה.
- לכתבות נוספות של מדריכי המקצוענים
- לכתבות נוספות במדור בית ישראלי
לפתוח מרזבים
במקרים רבים נגרמת חדירה של רטיבות לתוך קירות ותקרות עקב מרזבים סתומים. "כשהמרזב סתום, גם בבתים משותפים וגם בבתים פרטיים מי הגשם עולים על גדותיהם, אין להם לאן ללכת ואם הגג לא אטום ומבודד - הם מחלחלים דרך התקרה", אומר סבג. לכל אלה שמזהים רטיבות הוא ממליץ לעלות לגג, גם אם מדובר בגגות שטוחים וגם בגגות רעפים, ולבדוק שהמרזבים פתוחים.
"גם אם דאגתם לניקוי המרזבים עוד לפני החורף, ייתכן שתופתעו לגלות שהם בכל זאת סתומים", מוסיף אהרון. "הרוח מעיפה לגגות עלים, שקיות וכל מיני חפצים שעלולים לגרום לסתימות במרזבים, ולכן מומלץ לעלות ולראות אם המרזב סתום - ולשחרר את המים לפני שיגרמו לנזקים קשים". לדברי אהרון, חדירת מים למבנה עקב מרזב סתום עלולה להיות מסוכנת גם למערכות החשמל, ולכן מדובר בבעיה שחייבים לטפל בה ללא דיחוי.
הסרת מפגעים
בזמן הסערה עלול כל חפץ שאינו מחובר היטב להפוך למפגע ולגרום נזק לגג ולאיטום. "אנטנות הטלוויזיה, למשל, הן אחד הדברים שגורמים הכי הרבה נזקים לגגות בחורף", מספר אהרון.
לדבריו, אנטנות רבות בישראל לא מאובטחות במידה הראויה, נוטות ליפול וגורמות לחורים בשכבות האיטום של הגגות או לנזקים לקולטים של דודי השמש. "בזמן סערה אני ממליץ לאנשים להסיר את האנטנות האלה וכל חפץ שעלול ליפול ולגרום נזק", הוא אומר.
עוד על איטום באתר המקצוענים:
• מה חשוב לדעת על איטום גגות
• איטום שלילי לחדרים תת-קרקעיים
לנצל את ההפוגה
באופן אידיאלי, ממליצים מומחי האיטום להקדים תרופה למכה ולדאוג לאיטום גגות הבית לפני החורף. אולם מי שרק עכשיו הבין שיש לו בעיה של רטיבות במבנה יכול לנצל כעת את ההפוגה בגשמים כדי להספיק למנוע את הישנותה בסופה הבאה.
עוד על איטום באתר המקצוענים:
"גג בדרך כלל מתייבש בתוך יומיים, ועבודת האיטום אורכת 3-4 שעות בממוצע, כך שבהחלט ניתן לנצל את ההפוגה כדי להתכונן לסערה הבאה", אומר אהרון. הוא ממליץ למי שיחליט לאטום בזמן החורף להשתמש בחומרי איטום על בסיס מים, למשל חומרים אקריליים, שיכולים להיות יעילים גם כשהתשתית לחה.
חומר האיטום היעיל ביותר הקיים בשוק, לדעת האוטמים, הן היריעות הביטומניות, שגם הן ניתנות ליישום בזמן החורף. בשוק קיימות יריעות ביטומניות בעובי 4 ו-5 מ"מ. מחיר יישום היריעות נע בין 65-100 שקלים למטר, תלוי בגודל הגג.
"ככל שהגג קטן יותר, כך המחיר למ"ר גבוה יותר", מסביר סבג. כמו כן, משפיעה על המחיר עבודת ההכנה הנדרשת לפני האיטום. "המחיר משתנה לפי תשתית הגג, ועולה ככל שיש על הגג יותר אלמנטים שמקשים על העבודה, כמו קולטי שמש ומזגנים", מוסיף אהרון.
חומרי איטום אחרים, כמו זפת, אמנם זולים יותר (כ-25 שקלים למטר), אך לא מומלצים ליישום בזמן החורף. "יריעות ביטומניות יותר חזקות מהזפת ולא דורשות תחזוקה, ולכן גם יותר מתאימות לחורף כזה", מסביר סבג. "אם בוחרים בזפת יש לעשות זאת רק אחרי החורף ולא להקשיב לחאפרים שיציעו לכם לעשות את זה עכשיו - כי ב-90% האיטום לא יהיה יעיל", הוא מזהיר, "בנוסף, חשוב לזכור שזפת צריך לתחזק בכל שנה".
אם אפשר - להמתין
במקרים בהם לא מדובר בנזילות חמורות, אהרון ממליץ להמתין עם האיטום לסוף החורף. "חשוב שהלקוחות יבינו שבתקופת החורף יש יותר ביקוש ויותר לחץ עבודה, ובשל כך המחירים גבוהים יותר. לכן, מי שאצלו הנזילות פחות חמורות ויכול לחכות, אני ממליץ להמתין ולבצע את האיטום בצורה אחראית בעוד חודשיים - כשיפחת הלחץ ירדו גם המחירים".
הכתבה נכתבה בשיתוף המקצוענים. למחירון מעודכן של חברות איטום , מתוך אתר המקצוענים