חוסך צלקת בצוואר: רובוט מנתח בבלוטת התריס
בבילינסון הוכנס לשימוש רובוט מתוחכם לניתוחי בלוטת התריס. היתרון הגדול: הצלקת בבית השחי ולא בצוואר. "הרובוט לא מושפע מתנועות נשימה, מעייפות ומרעד ביד", מתפעלים המומחים ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
רובוטים עדיין לא מחליפים רופאים, אבל העתיד כבר דופק על הדלת של מחלקת אף-אוזן-גרון בבית החולים בילינסון. הרופאים שם מסתייעים ברובוט מתוחכם שמאפשר הסרה של בלוטת התריס דרך בית השחי, מה שמונע צלקת גדולה ולא אסתטית במרכז הצוואר.
קראו עוד על בלוטת התריס:
- דלקת או בעיה בפעילות? מדריך לבלוטת התריס
"ניתוחי בלוטת התריס נעשים דרך חתך באורך של כחמישה ס"מ בצוואר התחתון", מסביר ד"ר גדעון בכר, מומחה לאף-אוזן-גרון וכירורגיית ראש וצוואר בבילינסון וסגן מנהל המחלקה. "מדובר במקום בולט מאוד, שלא מאפשר את הסתרת הצלקת, ולמנותחים נגרמת אי נעימות גדולה.
"ישנה טכניקה נוספת להסרת גידול - באמצעות חתך אנדוסקופי באורך שני ס"מ והחדרת סיבים אופטיים קשיחים עם תאורה לחתך הצר. משתמשים בהליך הזה בעת שכורתים בלוטת מגן קטנה או גידול זעיר, וזה מתאים בעיקר למחלות שאינן גידוליות.
"האופציה הזו לא ישימה כשמדובר בגידולים או בבלוטת תריס גדולה: במקרים כאלה נהוג לבצע חתך בצוואר באופן שיחשוף את הגידול בצורה רחבה, ויאפשר להסיר אותו בשלמותו מבלי לפגוע ברקמות."
זרועות דקיקות
בעידן שבו המראה חשוב כמעט יותר מכל, חתך בבית השחי נשמע אטרקטיבי הרבה יותר מחתך בולט בצוואר.
"הרובוט מאפשר לנו להוציא את הבלוטה לא דרך הצוואר," מסביר ד"ר בכר. "אנו מבצעים חתך של חמישה ס"מ בקו בית השחי, במקום נסתר מהעין, ודרכו יוצרים תעלה מתחת לעור עד לצוואר. דרך התעלה הזו רואים את הבלוטה שנמצאת במרכז הצוואר, ואפשר להגיע אליה בלי חשש לפגיעה ברקמות".
איך מתבצעת כריתת הבלוטה?
"הרובוט הוא מכשיר מתוחכם, בעל זרועות דקיקות, והשליטה עליהן נמצאת כולה בידי המנתח. הרובוט לא פועל על דעת עצמו, אלא באמצעותנו. יש לא מעט יתרונות בניתוח כזה. מדובר בזרועות ניתוחיות דקות מידו של המנתח, שבקצה שלהן יש מכשור מתקדם מאוד, שמאפשר לבצע את הניתוח בצורה מדויקת וזהירה מאוד.
"בנוסף, חופש התנועה של זרועות הרובוט בתוך הגוף גבוה מיכולת התנועה בכף ידו של המנתח. המנתח יושב בחדר בצורה נוחה במקום לעמוד כפוף מעל המנותח, וכל תנועת יד או רגל של הרופא מניעה את זרועות הרובוט. המכשיר הזה מצויד במצלמה תלת ממדית שמגדילה פי עשרה את שדה הניתוח. זו הגדלה עצומה, שלא קיימת באופן רגיל.
"הרזולוציה הגבוהה מאפשרת לי לזהות בצורה מדויקת מאוד את הרקמות שאני רוצה להימנע מפגיעה בהן, וכמובן מראה לי מה עליי להסיר."
כמה זמן נמשך הניתוח הרובוטי?
"ניתוח רגיל אורך כשעה וחצי. הניתוח בעזרת רובוט נמשך פי שניים לפחות. הוא נעשה בהרדמה מלאה בשני המקרים. עד כה ניתחנו כמה חולים בבילינסון, לאחר שהצוות שלנו עבר הכשרה תיאורטית ומעשית בחו"ל.
"מנהל מחלקת אא"ג פרופ' רפאל פיינמסר, ד"ר יניב חמצני ואנוכי השתלמנו בטכנולוגיה המתקדמת הזו בפריז, וקיבלנו הסמכה שתתיר לנו לעבוד על הרובוט. הכנסנו אותה לשימוש פעיל בבילינסון, ואנחנו הראשונים בארץ שמבצעים את ההליך הזה."
אף על פי שניתוח רגיל נמשך זמן קצר יותר, שולה קדוש (55) מכפר סבא העדיפה את השיטה החדשנית. "היה לי גוש שפיר זעיר וכרתו לי חצי בלוטה," היא מספרת. "קצת חששתי כשראיתי את הרובוט, אבל הרופא הסביר לי איך זה יתבצע והרעיון שתהיה לי צלקת באמצע הצוואר לא מצא חן בעיניי.
"עשיתי את הניתוח לפני כחודשיים, הכאבים עברו אחרי שבוע והנפיחות אחרי שבועיים. הצלקת ממוקמת בבית השחי והיא עדיין בולטת, אבל הרופא מבטיח שעד הקיץ זה ייטשטש".
בלי עייפות ורעידות
לדבריו של ד"ר בכר, ניתוח באמצעות רובוט מדויק הרבה יותר מכזה שנעשה בידיו של מנתח. "הרובוט לא מושפע מתנועות נשימה, מעייפות ומרעד ביד," הוא מסביר. "קיים כאן נטרול של מגבלות אנושיות. זה ניתוח עדין ומדויק, וכשאתה רואה את התמונה בצורה ברורה ואינך מושפע מגורמים חיצוניים, הניתוח יצליח ללא פגיעה ברקמות סמוכות.
"כרגע, אם יש ממצא גדול 3.5-מ ס"מ אנחנו מנתחים בשיטה המסורתית. אני מאמין שבמשך הזמן נדע לאילו יכולות המכשיר יכול להגיע.
"אנחנו בעקומת למידה, ובכל ניתוח שעובר זמן ההליך מתקצר בצורה דרמטית. זוהי טכנולוגיה חדשה שאנו לומדים תוך כדי תנועה, לכן זמן הטיפול עדיין ממושך יחסית. אנו מאשפזים את החולה ליום נוסף, רק ליתר ביטחון, משום שאנחנו בתחילת הדרך ורוצים להיות בטוחים שהכל הולך כמו שצריך.
"עלות הרובוט גבוהה מאוד, מהקנייה ועד האחזקה, אבל למזלנו קופת חולים כללית ומנהל בית החולים שלנו הגדירו את הרובוטיקה בכירורגיה כספינת הדגל, וכפועל יוצא הנושא מקודם. היתרון העיקרי הוא אסתטי, אבל אין ספק שיתרונות נוספים של הרובוט יבואו לידי ביטוי בשיפור תוצאות הניתוח".