שתף קטע נבחר
 

משפט חוזר למובארק: ההחלטה שתצית את קהיר?

גם נאמני נשיא מצרים לשעבר וגם שונאיו תמכו במשפט חוזר: אלה רוצים לראות אותו מזוכה ואלה מתפללים שיקבל עונש מוות. ורק הנשיא האיסלאמיסטי מורסי צריך לחשוש שעונש המאסר יישאר על כנו, כי כל תוצאה אחרת תבעיר שוב את הרחובות

לא הייתה הפתעה בהחלטת בית המשפט לערעורים במצרים לקבל את טיעוניהם של הנשיא לשעבר חוסני מובארק ושל שר הפנים לשעבר חביב אל-עאדלי. ההחלטה לערוך להם משפט חוזר צפויה משום שהמשפט החוזר הוא אינטרס משותף הן של תומכי מובארק הן של מתנגדיו: בעוד שרידי המשטר הישן מקווים שייצא זכאי, תומכי הנשיא מוחמד מורסי והאחים המוסלמים דורשים להחמיר את עונשו.

 

 

האחים המוסלמים מוסיפים להאשמות על שחיתות, גזל כספי הציבור וירי על המפגינים במהלך המהפכה, גם את מה שהם מכנים "30 שנות שירות של האינטרס הישראלי והאמריקני באזור". בין שיסתיים המשפט החוזר בזיכוי ובין שיסתיים בהחמרת העונש, אין ספק שהוא ישלהב את אש המאבק בין שני הגושים במצרים - דתיים וחילוניים. או במילים אחרות: תומכי מורסי ומתנגדיו.

 

תומכי מובארק מחוץ לבית החולים: "בתקופתו היה ביטחון"    (צילום: רויטרס)

תומכי מובארק מחוץ לבית החולים: "בתקופתו היה ביטחון"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תומכי מובארק מחוץ לבית החולים שבו הוא מאושפז (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי מובארק מחוץ לבית החולים שבו הוא מאושפז(צילום: EPA)

 

מפגינים מצרים נגד החוקה של מורסי, בחודש שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים מצרים נגד החוקה של מורסי, בחודש שעבר(צילום: רויטרס)

 

 

הרקע לקבלת הערעור היה המאבק שמנהל מורסי מול בית המשפט מאז עלייתו לשלטון. כזכור, כמעט במקביל לבחירות הוציא בית המשפט

העליון צו לפיזור הפרלמנט, שבו נבחר רוב איסלאמיסטי. בהמשך, בנובמבר האחרון, החליט מורסי לקחת מבית המשפט את הסמכות לערער על החלטות ועדת החוקה, שגם בה כיהן רוב איסלאמיסטי.

 

בנוסף החליט מורסי לפטר בצעד חסר תקדים את התובע הכללי עבד אל-מגיד מחמד, אשר זיכה רבים מבכירי משטר מובארק שהיו מעורבים בדיכוי המהומות. כמחאה על הצעדים של מורסי הושבת בין הדין לערעורים - אותו בית דין שקיבל היום את ערעורו של מובארק. השיא הגיע בחודש שעבר, כשהמאבק הצית גם אש: במקביל לעימותים הקשים ברחובות, צרו אנשי האחים המוסלמים על בית הדין העליון ואיימו על השופטים שלא יפריעו לניסוח החוקה, והמשטרה נאלצה להתערב על מנת לפלס את דרכם של השופטים החוצה.

 

המאבק בין מורסי לבין הרשות השופטת עדיין לא הוכרע. השופטים - הממונים לכל חייהם - הם השריד המובהק ביותר כיום של ה"פלול" (המשטר הישן). הם מרכזים בידיהם עוצמה רבה משום שיש להם תמיכה גדולה בעם, בעיקר בקרב החילונים, במשטרה ובצבא. מורסי יכול להיאבק בהם אך ורק באמצעים החוקיים, שאם לא כך יראה העולם במשטרו דיקטטורה ללא עוררין במקום דמוקרטיה בהתהוות.

 

הדילמה של מורסי

בניגוד למשפט הראשוני של מובארק ואל-עאדלי, המשפט החוזר יתקיים אחרי בחירתו של מורסי לנשיא, ועל כן עשויה להיות לו השפעה רבה יותר על תוצאותיו. במשפט החוזר יכולים אנשיו של מורסי לנסות לספק עדויות והוכחות נוספות על מנת להוביל את מובארק לחבל התלייה, אבל מהלך כזה יעמיד את מצרים בפני פרשת דרכים נוספת, שספק אם מורסי מעוניין בה.

 

מורסי. מאזן אימה בין איסלאמיסטים לחילונים (צילום: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN PRESIDENCY) (צילום: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN PRESIDENCY)
מורסי. מאזן אימה בין איסלאמיסטים לחילונים(צילום: AFP PHOTO / HO / EGYPTIAN PRESIDENCY)

 

מצרים - כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

מאסר העולם שהוטל על מובארק במשפט היה פתרון ביניים - בין גזר דין מוות לזיכוי - מאחר שמחד הוא ריצה את מתנגדיו ומאידך הרגיע את מי שחשש לחייו. המשך היציבות במצרים יתאפשר רק אם בית המשפט יפסוק שוב על מאסר עולם או על מאסר מקוצר בשל מצבו הבריאותי. אבל עם זאת, עדיין קיימת אפשרות שבית המשפט יטיל את האחריות לפשעים רק על שר הפנים ויזכה לחלוטין את הנשיא לשעבר, ובכך יעורר את זעמם של האחים המוסלמים. כך או אחרת, שינוי משמעותי בגזר הדין יעורר מהומות בקרב אחד הצדדים, וידרדר שוב את מצרים למראות האלימים שראינו לפני חודשיים.

 

יהיו התוצאות אשר יהיו, פרשת המשפט מראה שוב שמצרים אינה מדברת בקול אחד. גם היום, מחוץ לבית המשפט לערעורים הפגינו תומכי מובארק וקראו: "העם דורש לכבד את הנשיא (לשעבר)". רבים כמותם חשים שמובארק היה נשיא טוב וגיבור מלחמה שהעם בגד בו. אפילו חילונים שהתנגדו לו מאוכזבים כיום מהשתלטות האיסלאמיסטים על השלטון. לפיכך, למרות רוב קטן לתומכי האחים המוסלמים, במצרים שורר איזון בין דתיים לחילונים, וסיכוייו של מורסי לשלוט ביעילות במדינה ולחלצה מהמשבר הכלכלי תלויים ביכולתו לגשר בין המחנות ולספק את כל הצדדים. תמיכה ללא סייג באיסלאמיסטים תחליש את כוחו, כי הוא יזדקק גם לקול החילוני בפרלמנט ובבחירות העתידיות.

 

ייחודה של המהפכה המצרית, בניגוד למהפכה הסורית, היא שחרף המתח הקשה בין המחנות, העימות לא הידרדר למלחמת אזרחים ושפיכות דמים מרובה. אמנם הנשיא נאסר ומפקד הצבא וסגנו הודחו, אבל הם נותרו חיים. שרידי המשטר הישן הוסרו מבלי שחוסלו פיזית. העלאת מובארק לגרדום תזיק למורסי ותחריף את הסכסוך שלו עם בית המשפט ואולי גם עם הצבא, כי היא תעלה את המהפכה המצרית לפסים אלימים שלא אפיינו את המהפכה המצרית "השקטה".

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסני מובארק. שינוי דרמטי בעונש יצית את מצרים
צילום: AP
מומלצים