מלחמה על מיטות בבתי חולים: "מצב קטסטרופלי"
לזקנה אין מקום אפילו במסדרון: חדר המיון והמחלקות הפנימיות ברמב"ם עמוסים, ולחולים נמאס. "הלכתי לשירותים וכשחזרתי המיטה הייתה תפוסה", סיפר אחד מהם. 10 שהו מעל 32 שעות במיון. מצב זהה בסורוקה: "למה משלמים מס? זה עולם שלישי"
160 חולים, 58 מיטות בלבד: חדר המיון בבית החולים רמב"ם בחיפה היה אתמול (יום ב') שדה קרב בין חולים שנאבקו על מקומם, וחיכו שעות ארוכות לרופאים בגלל העומס הכבד. והם לא היו היחידים שסבלו. גם בשאר בתי החולים בחיפה נרשמו עומסים, שנובעים בחלקם מהקור העז ששרר בשבוע האחרון ברחבי הארץ, וכך גם בבית החולים סורוקה בבאר שבע ובמוסדות רפואיים אחרים.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
השיא השלילי נרשם ברמב"ם. יותר מעשרה חולים שהו בחדר המיון יותר מ-32 שעות, וגם במחלקות הפנימיות היה עומס כבד. בשעות הערב המאוחרות שהו בחדר המיון 107 חולים. שיא העומס היה בסביבות השעה 15:00 בצהריים, אז 160 חולים נאלצו להסתדר ב-58 מיטות בלבד. "מעולם לא ראיתי כאן עומס כזה", סיפרה סטודנטית לרפואה בטכניון שהתגייסה לעזרה בבית החולים.
מאליק זובידאת, בן 60 מסכנין, הגיע שלשום בשעות הלילה לרמב"ם והוא סובל מקצב לב לא סדיר. הוא סיפר כי המתין במשך שעות שתתפנה מיטה, וגם כאשר הצליח סוף סוף להיכנס לבדיקות במיון מקומו לא היה מובטח. "המצב ממש קטסטרופלי, הלכתי לשירותים וכשחזרתי לא מצאתי את המיטה שלי. לא הבנתי מה קרה עד שאמרו לי שמישהו אחר תפס אותה. לפעמים אפילו אין לאחיות זמן לתת לחולים את התרופות שלהם ויש פה חולים במצב יותר גרוע ממני. אני נמצא פה כמעט 24 שעות ואני עוד לא יודע לאיזו מחלקה אני צריך ללכת".
בן 87, ומחכה שעות לטיפול
תושב הקריות בנימין צפריר, בן 87, סובל מאי ספיקת כליות. הוא הגיע לבית החולים בשעות הצהריים ובערב עדיין לא קיבל טיפול. בת זוגו אמרה שהוא כבר מבולבל ומפוחד ושהיא נאלצת להשגיח עליו ללא הרף. "אני רואה את העומס כאן וזה פשוט קשה. מדובר בבן אדם מאוד מבוגר, אני לא יודעת עוד כמה זמן נצטרך לחכות פה".
חלק גדול מהבעיה ברמב"ם נובע מהעובדה שהמחלקות הפנימיות מלאות עד אפס מקום ואפילו במסדרונות כבר אין מקום למיטות נוספות, כך שלא ניתן להעלות חולים מהמיון למחלקות האשפוז. סגן האחות האחראית בחדר המיון, אלכס קרמסקי, סיפר כי בתחילת המשמרת היו במיון 160 חולים, "העומס בא לידי ביטוי בכל המחלקות והאגפים, אנחנו כמעט במצב חירום", סיפר. "אנחנו מנסים לעשות את מה שאפשר, מגייסים כוח אדם ונותנים את הטיפול הכי טוב שאפשר לתת, אבל זה קשה מאוד".
בין אותם מגויסים גם סטודנטים לרפואה מהטכניון שהגיעו לסייע בטיפול בחולים. אחת מהם ציינה כי אין זו הפעם הראשונה שהיא מסייעת בחדר המיון, "אך מעולם לא ראיתי כאן עומס כזה". ברמב"ם המצב קשה במיוחד, אבל אין זה בית החולים היחיד שסובל מעומס כבד בשבוע שאחרי הסופה הגדולה.
"הבאתי איתי את עלובי החיים"
בבית החולים כרמל בחיפה נרשמה אתמול תפוסה של יותר מ-180 אחוזים, בבית החולים בנהריה חדר המיון היה בתפוסה מלאה וסורוקה שבבאר שבע מתמודד עם נחשול של חולים שמבקשים טיפול. "אני כבר ארבע שעות מחכה לאורטופד", אמר עלי אל-אטרש, שהגיע לחדר המיון בבית החולים שבבירת הנגב. "נפל עליי מוט ברזל ועשיתי צילום אבל אני עדיין מחכה - ורק כדי שיחבשו אותי. יש פה עומס גדול, במחלקה יש רופא אחד במקום שניים ולוקח זמן לקבל טיפול. יותר מעשרה אנשים מחכים לאורטופד, זה מתסכל".
חיים, המלווה את חברו החולה בשפעת, הפנה את הטענות לממשלה: "אין
מספיק רופאים ואחיות להתמודד עם העומס, אין מספיק כוח אדם. בשביל מה משלמים מסים? זה כמו עולם שלישי". גולדה לנגר, שאף היא הגיעה למיון, דווקא שיבחה את הרופאים והאחיות - שהתמודדו עם 120% תפוסה: "אנחנו מחכים כי צריך לחכות, יש עוד חולים. צריך שתהיה סבלנות. הצוות עושה פה עבודה מעולה, הם נותנים יחס אישי".
ליונתן אנטס, המלווה את אשתו, כבר נמאס: "יש תחושה שמחכים ומחכים ולא יודעים לאיפה הולכים. אם אתה לא מוכן נפשית אפשר להיגנב מזה". אשתו הגיעה מוכנה: "הבאתי איתי את 'עלובי החיים', אבל עוד לא הספקתי לקרוא פה".