מיד לאחר הבחירות: הציבור ישלם על הגירעון
בכירים באוצר מעריכים כי אזרחי ישראל יצטרכו לספוג שורה של גזירות כלכליות מיד לאחר הקמת הממשלה החדשה. השר הוציא הודעה בתגובה: "המדיניות הכלכלית לא נקבעת על ידי פקידים שמתדרכים בעילום שם". לפי הערכות, המע"מ יעלה, קצבאות הילדים יקוצצו, מס הכנסה יעלה - ועוד
בקרוב כולנו נשלם על גירעון הענק של מדינת ישראל: גזירות כלכליות ראשונות צפויות לנחות על הציבור כבר שבועות ספורים לאחר הבחירות, ולא יחכו עד אישור תקציב המדינה החדש בראשית הקיץ.
- הגירעון תפח, הגזירות הכלכליות בדרך
- מה מחכה לנו ב-2013: קיצוצים או העלאות מסים?
- רבע מהציבור: מצבנו הכלכלי יורע אחרי הבחירות
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
גורמים בכירים במערכת הכלכלית סבורים, כי אין מנוס מביצוע צעדים משמעותיים לצמצום גירעון הענק בתקציב המדינה, שצפוי להמשיך ולפתוח עד חודש יולי. לכן, תצטרך הממשלה החדשה לבצע, ממש סמוך להקמתה, מספר מהלכים דחופים – במנותק מגיבוש תקציב המדינה החדש באגפי משרד האוצר. הכתבה המלאה פורסמה הבוקר (ג') ב"ידיעות אחרונות".
למרות הערכות בכירי האוצר, השר שטייניץ התעקש הבוקר כי "המדיניות הכלכלית במדינת ישראל נקבעת על ידי ראש הממשלה ושר האוצר ולא על ידי פקידים שמתדרכים בעילום שם".
לדבריו, "שיעור הגירעון שהתפרסם לא ישפיע על כיסם של האזרחים כיוון שעשינו כבר את הצעדים הנדרשים בתחום המיסוי ואין שום תוכנית לצעדים נוספים".
לפי הגורמים באוצר, הצעדים הדחופים צפויים לכלול מהלכים שאין כל קושי להוציאם באופן מיידי אל הפועל: העלאת שיעור המע"מ באחוז אחד ל-18% והכרזה על ביצוע קיצוץ גדול ומיידי בתקציבי כל משרדי הממשלה, שיאלץ אותם לחתוך בהוצאות כבר בחודשי האביב.
עם זאת, אתמול העלו גורמים במשרדי ראש הממשלה והאוצר את האפשרות לביצוע מהלך, שראש הממשלה התנגד לו בערב בתקיפות: לשנות את החוק באופן שיאפשר לפרוץ את מסגרת התקציב ולאפשר הגדלה נוספת של הגירעון. מהלכים כאלה יאפשרו אמנם הטלת פחות גזירות על הציבור, אך עלולים לפגוע ביציבות המשק הישראלי, להביא להורדת דירוג האשראי של ישראל ולגרום להעלאת הריבית בהלוואות שתיאלץ ממשלת ישראל ליטול למימון פעילותיה.
גורמים בליכוד אמרו ביומיים האחרונים, כי המכשול המרכזי של הממשלה החדשה יהיה גיבוש תקציב המדינה: "הלכנו לבחירות האלה בגלל שלא הצלחנו להעביר תקציב עם כשהגירעון היה 15 מיליארד שקל. לא ברור איך ממשלה חדשה תצליח להעביר את תקציב המדינה עם גירעון של 40 מיליארד שקל. גירעון כזה עלול לגרום למשבר קואליציוני ופוליטי כבר בתחילת הדרך".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ מיהרו אתמול להודיע כי לא יעלו מסים חדשים, כדי לא להבריח בוחרים פוטנציאלים. האמירות של השניים גרמו להרמת גבה של בכירים במשרדי הממשלה הכלכליים וגם בבנק ישראל. פקיד בכיר במשרד האוצר, אמר אתמול בתגובה לדברים:"גירעון של 4.2% הוא מהותי מאוד. כל צמצום של גירעון באמצעות קיצוצים בתקציב או העלאת מסים משפיע, לצערנו, על כל אזרח במדינה".
האוצר מואשם בטעות בחיזוי שיעור הצמיחה
אמירתו של שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, כי הוא אינו סבור שיהיה צורך להעלות מסים, נענתה למעשה בשבועות האחרונים על ידי נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, שרמז יותר מפעם שלא יהיה מנוס מהעלאות מסים, ואף אמר זאת לאחרונה באופן מפורש בדיון פנימי בצמרת בנק ישראל.
רבים מאשימים את משרד האוצר בטעות חמורה בחיזוי הצמיחה במשק, ויחד עמה בטעות בקביעת יעד הגירעון. "אין ספק שהייתה כאן טעות", אמר אתמול הפרופסור יקיר פלסנר, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל.
כך או כך, בינתיים גיבשו באגפים אחדים במשרד האוצר הצעות למדיניות כלכלית שתביא לצמצום הגירעון בתקציב, ואשר יוצגו לממשלה החדשה מיד עם הקמתה. ראוי לציין, כי בכל מקרה הממשלה תצטרך לבחור מבין החלופות האלה את הסבירות ביותר, וברור שרק חלק מהצעדים יבוצעו.
הגזירות שבדרך
- הקפאת גיוס עובדים חדשים למגזר הציבורי למשך שנה.
- ביטול העלאת השכר לעובדי המגזר הציבורי באחוז אחד שתוכננה לחודש יולי.
- דחיית סלילת כבישים והנחת מסילות ברזל במסגרת פרויקט ענק - "נתיבי ישראל".
- קיצוץ תקציבי קניות של כל משרדי הממשלה בכ-2 מיליארד שקל.
- העלאת שיעור מס הכנסה ב-1% החל משכר של 8.000 שקל ברוטו לחודש.
- העלאת שיעור המע"מ באחוז נוסף מ-17% ל-18%.
- דחיית גיוס כוח אדם למשטרה ולשירות בתי-הסוהר.
- בחינתה מחדש של התוכנית לקיצור שירות החובה בצה"ל מ-3 שנים ל-28 חודשים.
- ביטול הפטור מתשלום מע"מ באילת.
- ביטול הפטור ממס על קרנות ההשתלמות.
- דחיית תוכנית ההתעצמות של מערך הכבאות.
- קיצוץ של 3 מיליארד שקל בתקציב הביטחון.
- קיצוץ חד בקצבאות הילדים.
- קיצוץ מספר העובדים במשרדי הממשלה.
- ביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות.
- דחיית פיתוח פרויקט התקשוב במערכת החינוך.
בהכנת הידיעה השתתפו גד ליאור , איתמר אייכנר ויובל קרני