שתף קטע נבחר

העומס בבתי החולים: "האמת היא שאין פה מיטות"

בבתי החולים סורוקה ורמב"ם פחת אמנם העומס בחדרי המיון, אך הוא עדיין ניכר במחלקות הפנימיות. "אי אפשר היה לזרוק מחט, ממש כמו בשוק", סיפר אחד המטופלים. סגן מנהל בית החולים בבאר שבע: התפוסה במחלקות הפנימיות – 120%

"באתי לפה לפני שבועיים, רצו לשים אותי במחלקות אבל לא היה מקום. שוטטנו במיון עד שהתפנתה מיטה בפנימית ה'". לוי סולומון הוא אחד מנפגעי העומסים הכבדים בחדרי המיון והמחלקות הפנימיות בבתי החולים סורוקה בבאר שבע ורמב"ם בחיפה. גם היום (ג') ניתן היה לחשוב שמדובר בשדה קרב. העומסים אמנם ירדו קצת, אולם חולים רבים וקרוביהם נראו חסרי אונים. ביתר בתי החולים התפוסה היא פחות מ-100%.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

מהנתונים עולה כי אחוז התפוסה בכל בתי החולים במחלקות הילדים, הפנימיות וחדרי המיון נעים בין 120 ל-160. כמו כן קיים מחסור משמעותי גם במיטות אשפוז. בתי החולים מנסים לגייס עכשיו עד אחיות ורופאים כתגבורת.

 

"האמת היא שאין פה מיטות, אי אפשר היה לזרוק מחט, ממש כמו בשוק", קונן לוי סולומון שהגיע לסורוקה לאחר שחש ברע. "כולם היו בלחץ, גם המטופלים, הצוות, אפילו המנקות. ברוך השם היום אני משתחרר. הצוות מטפל באנשים מכל הלב והיו כאלה שקיללו אותם וירקו עליהם. יצאתי מהמחלקה כדי לעשות סידורים וכשחזרתי מישהו אחר היה במיטה שלי".

 

שלומי אביש, שהגיע לבית החולים כדי לקבל טיפול לאחר שחלה בדלקת ריאות, סיפר כי "הגעתי לבית החולים פעמיים השבוע. בפעם הראשונה קיבלתי טיפול תוך חצי שעה. ובפעם השנייה הגעתי אתמול ב-23:00 בלילה. היה פה עמוס בצורה נוראית. אנשים חולים שוכבים על הכיסאות. בשלב מסוים הלכתי למסדרון, מצאתי מיטה, לקחתי כמה סדינים ופרשתי אותם כדי לישון. זה עומס מטורף. בסוף קיבלתי מיטה במיון".

 

סגן מנהל בית החולים סורוקה, ד"ר נמרוד מימון, עדכן כי "אנחנו מדברים על החמרה. העלייה בכמות הפונים נמשכת מספר ימים והגיעה לשיאה אתמול. במחלקות הפנימיות הגענו לתפוסה של 120 אחוז. זאת אומרת, שאין יותר מקום לאשפז חולים. אין מקום לחולים במיון שהוחלט על אשפוזם ואז הם נתקעים במיון. הם מקבלים שם טיפול אבל המחלקה לרפואה דחופה לא בנויה למתן טיפול ממושך בחולים".

 

"אנשים חולים שוכבים על הכיסאות". ביה"ח רמב"ם, היום (צילום: ערן יופי כהן) (צילום: ערן יופי כהן)
"אנשים חולים שוכבים על הכיסאות". ביה"ח רמב"ם, היום(צילום: ערן יופי כהן)

 

בבית החולים רמב"ם בחיפה ירד כאמור הבוקר מספר החולים בחדר המיון, אך מספר החולים שממתינים להעברה למחלקות, "קבלות" בעגה הרפואית, רק עלה והגיע ליותר מ-60. מדובר בחולים שממתינים להעברה למחלקות הפנימיות בעיקר - אך שם כבר אין מקום, גם לא במסדרונות.

 

אחראית הסיעוד במחלקות הפנימיות ובחדר המיון, מירה שילוח, אמרה כי הנהלת בית החולים מנסה לעזור לחדר המיון בכוח אדם, ומגדילה את מספר המשמרות השבועיות לאחיות, מארבע עד חמש ולעתים גם לשש משמרות בשבוע. בנוסף, בבית החולים ציינו כי גם בקרב האחיות ובעיקר בקרב ילדיהן קיימת תחלואה - דבר המקשה עוד יותר.

 

"הסיבות לגל התחלואה הנוכחי לא חד משמעיות", אומרת שילוח. "ייתכן שמדובר בגל הקור וייתכן שמדובר בחולים שהעדיפו לא להגיע במהלך התקופה של שביתת האחיות וכעת המחלות שלהם מתפרצות. בכל מקרה, ידוע שאנשים מבוגרים נהיים חולים יותר כאשר קר. מה שבולט בגל התחלואה הוא שכ-60-70 אחוזים מהחולים הם בני 65 ומעלה".

 

"אנשים שכבו במעברים". רמב"ם, היום (צילום: ערן יופי כהן) (צילום: ערן יופי כהן)
"אנשים שכבו במעברים". רמב"ם, היום(צילום: ערן יופי כהן)

 

במחלקות הפנימיות הגדירו את גל התחלואה הנוכחי במילה "צונאמי". אחד ממנהלי המחלקות סיפר כי במשך תקופה ארוכה הייתה הקלה מסוימת במחלקות הפנימיות בבית החולים, בעקבות פתיחת מחלקה פנימית שישית לפני כ-10 חודשים. "עכשיו במשך כשבועיים העומס גובר וגובר עד שהגענו לצונאמי של הימים האחרונים", אמר המנהל.

 

סיור במיון העמוס מגלה כי חולים שעמם שוחחנו אמש עדיין שוהים במקום. "בינתיים טיפלו בבנימין, אבל אנחנו עדיין פה ולא רואים מתי זה ייגמר כי אין מקום במחלקות", סיפרה בת זוגו של בנימין צפריר, תושב הקריות בן 87, שהגיע לחדר המיון אתמול בצהריים בשל אי ספיקת כליות.

 

"אנשים לא קיבלו תרופות" 

בנו, עופר, סיפר כי הציעו למשפחה להעביר את האב לבית החולים כרמל, העמוס פחות, אך הם סירבו. "משמעות של העברה כזו היא לעבור את כל התהליך של הקליטה והמיון מהתחלה, וגם ככה הוא כבר סובל", אמר הבן.

 

גם מאליק זבידאת (60) מסכנין, שהגיע בלילה שבין ראשון לשני עם הפרעות בקצב הלב, עוד ממתין במיון. סבינה גרץ מקריית חיים הגיעה עם אמה רגינה בת 89, עם חשד לאירוע מוחי. האם עברה בדיקת CT וטיפולים אחרים בחדר המיון, אך במשך 24 שעות נאלצה להסתדר במיטת המיון, ללא פרטיות ועם צוות רפואי שעסוק מעל לראש. "המצב כרגע עוד טוב יחסית", אמרה הבת. "אתמול במשמרת הערב היה כאן ממש נורא. אנשים שכבו במעברים, לצוות לא היה זמן לגשת אליהם או לתת את התרופות הרגילות שהם אמורים לקבל".

 

בני משפחותיהם של החולים הוסיפו כי הצוות הרפואי פנה לחולים ושאל מי מהם מוכן לעבור לבית החולים פלימן בחיפה, שהוא בית חולים גריאטרי-שיקומי וכולל גם מחלקה פנימית. בבית החולים כרמל בחיפה, שגם בו שרר אתמול עומס כבד, דווח הבוקר על הקלה בעומס. במיון נרשמה תפוסה של כ-110 אחוזים, אך בבית החולים התייחסו לכך כאל "עומס נשלט".

 

בהכנת הכתבה השתתף ד"ר איתי גל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חדר המיון בבית החולים סורוקה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים