תאומים חירשים התעוורו והומתו: נתראה בשמיים
מארק ואדי נולדו חירשים אך נעזרו זה בזה וקיימו חיים די מלאים למרות הקושי. כשהחלו להתעוור יצאו לקרב אחרון: על זכותם למות ולא לסבול. השבוע נודע כי נפרדו מהעולם בזריקת רעל וכוס קפה. שכנועים של הדקה ה-90 לא עזרו: "הם היו תשושים, ונופפו לשלום", סיפר אחיהם, "נתראה בשמיים, ענינו אבא, אימא ואני"
בתקשורת העולמית ממשיכים לעסוק בהרחבה בסיפורם של שני התאומים הזהים מבלגיה, שנולדו חירשים והחלו להתעוור בשנים האחרונות עד שבקושי יכלו לראות זה את זה, אחרי שנים שבהן היוו משענת איש לרעהו. בית המשפט התיר לשניים לעבור המתת חסד, בפסיקה שהיוותה מבחן לגבולותיה המשפטיים של המתת החסד. הפסיקה העלתה שוב באירופה שאלות מוסריות בנוגע לזכותו של אדם לשים קץ לחייו בסיוע חיצוני.
עוד חדשות מהעולם :
- "האקרים פרצו למחשבי שגרירויות בישראל"
- אובמה: אסור לארה"ב להשתמט מתשלום חובות
- דו"ח אמריקני: איראן תוכל לייצר פצצה ב-2014
- ארץ השמש העולה? השלג כיסה את יפן בלבן
השבוע התפרסם כי שני האחים, מארק ואדי ורבסם בני ה-45, הומתו ב-14 בדצמבר בבית חולים בבריסל, כשרופאים נתנו להם זריקות רעל. האחים לא יכלו לשאת את המחשבה שלא יראו עוד זה את זה. מארק ואדי חיו כל חייהם יחד באותה הדירה בכפר פוטה הסמוך לעיר אנטוורפן, וגם עבדו יחד כסנדלרים. רופאים חזו כי בתוך זמן לא רב יגיעו למצב של עיוורון מוחלט, בנוסף לחירשות שממנה סבלו. "הם היו בלתי ניתנים להפרדה", סיפר דובר בית החולים שבו סיימו את חייהם.
הצהובון הבריטי "מירור" דיווח כי הרופא שפיקח על המתת האחים, דיוויד דופור, אמר שהחלטתם התקבלה תוך "מודעות מלאה". "הם היו שמחים מאוד. זו הייתה הקלה לשים קץ לסבל", הסביר. בבית החולים אמרו כי זמן קצר לפני שקיבלו את זריקת הרעל שתו האחים קפה זה עם זה. את הפרידה שלהם מבני משפחתם, שלאחר התלבטויות רבות תמכו בהחלטתם למות, תיאר דופור כך: "הפרידה שלהם מהוריהם ומאחיהם הייתה שלווה ויפה מאוד. בסוף הם נופפו קלות בידם ואז הם הלכו לעולמם. הכול הלך כמו שצריך".
דרכם של שני האחים לקבלת האישור למות לא הייתה קלה. ב"מירור" דיווחו כי בתחילה דחה בית חולים מקומי את בקשתם לשים קץ לחייהם, משום שהרופאים קבעו כי השניים אינם נאלצים להתמודד עם "כאב בלתי נסבל". תהליך אישור בקשתם להמתת חסד נמשך שנים, בעודם הולכים ומאבדים את מאור עיניהם. מעבר לכך, הם סבלו לאורך שנים מבעיות רפואיות חמורות אחרות, והצורך להתמודד עם כל התופעות יחד הפך את חייהם לבלתי נסבלים.
"ניסיתי לשכנע אפילו ברגע האחרון"
לפי הצהובון הבריטי, אחיהם הגדול דריק הסביר: "אנשים רבים יתהו למה הם בחרו בהמתת חסד כשהם לא סובלים ממחלה סופנית. אבל הם העבירו את חייהם בין מחלה אחת לאחרת. הם היו באמת תשושים. הפחד שהם לא יוכלו עוד לראות או לשמוע זה את זה היה בלתי נסבל עבורם".
ב"טלגרף" הבריטי דווח כי בשנים האחרונות, כשמצבם הלך והחמיר, תקשרו מארק ואדי זה עם זה ועם בני משפחתם באמצעות שפת סימנים מיוחדת שפיתחו. אחיהם הגדול דריק הסביר בשיחה עם "הטלגרף" עד כמה גדול השינוי שעמד להיכפות על השניים: "הם חיו יחד, הם בישלו וניקו בעצמם. יכולת לאכול מהרצפה. העיוורון היה הופך אותם לתלויים לגמרי באחרים. הם לא רצו להיות במוסד".
הוא סיפר כי בתחילה המשפחה התנגדה לבקשתם למות, אולם בהמשך התגייסה עבורם ותמכה בזכותם לקבל את ההחלטה בעצמם. "ניסיתי לשכנע אותם אפילו ברגע האחרון", אמר דריק, "יחד עם הוריי אמרתי להם שלום. מארק ואדי נופפו לנו שוב לשלום. 'נתראה בשמיים', הם אמרו לנו, 'נתראה בשמיים', השבנו. ואז זה נגמר".
בלגיה היא אחת המדינות היחידות בעולם שבהן המתת חסד היא חוקית. אדם הרוצה לעבור בה המתת חסד חייב להיות בוגר ובעל יכולת שיפוט. הוא יכול לעבור המתת חסד רק אם ברור שהוא עצמו רוצה לעבור אותה, ואחרי שהדגיש זאת שוב ושוב. החולים המקבלים אישור למות
הם רק כאלה הסובלים סבל פיזי או נפשי קשה מנשוא, כזה שאין לו מרפא.
בלגיה אישרה את המתת החסד בשנת 2002, ומאז חלה מדי שנה עלייה במספר המתות החסד בתחומיה. בשנת 2011 קיבלו בה 1,133 בני אדם את הזכות למות. 86% מהם היו בני 60 לפחות, ו-72% היו חולים בסרטן. גם הולנד ולוקסמבורג העבירו בשנים האחרונות חוקים שלפיהם המתת חסד אינה עבירה פלילית. שווייץ מתירה לסייע לאדם להתאבד אם האדם המבקש למות לוקח חלק פעיל בהמתת החסד (בדרך כלל על-ידי שתיית כוס תרעלה).