שתף קטע נבחר

 

נערכים לגזירות: "דברים פשוטים יהפכו ללוקסוס"

דוד נערך לוותר על חימום הבית, חגי רודף אחר מבצעים, ומאיר רואה כיצד נגוז חלומו לעזוב את הקרווילה. הגזירות הכלכליות הצפויות לפגוע לאחר הבחירות במעמד הביניים מעוררות בהם חשש: "שוב מעמד הביניים יהיה זה שייפגע"

הבחירות ייערכו רק בשבוע הבא, אולם האזרחים המשתייכים למעמד הביניים כבר חוששים מהיום שאחרי. נוכח הגירעון שהגיע ל-39 מיליארד שקלים והצורך האפשרי בהעלאת מסים, עולה בקרבם החשש כי בלי קשר להרכב הממשלה שתקום - תנחת עליהם שורה של גזירות קשות שישפיעו ישירות על הכיס ועל איכות החיים.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

"הרבה דברים שנראים לנו טריוויאליים היום, אחרי הבחירות יהיו עבורנו לוקסוס", העריך אבי אדף (53), גמלאי צה"ל ואב לארבעה משדרות. "אנחנו יודעים מה המצב היום, על כמה עומד הגירעון, אבל מה יהיה אחרי הבחירות, לאף אחד אין מושג. לדעתי, כל ההצהרות של בכירי האוצר כי הממשלה ידעה על הגירעון ונערכה לכך לא יועילו לאחר הבחירות, ושוב מעמד הביניים יהיה זה שייפגע".

 

"המשכורות לא מדגדגות את ההוצאות שרק הולכות וגדלות" (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
"המשכורות לא מדגדגות את ההוצאות שרק הולכות וגדלות"(צילום: עטא עוויסאת)

 

לפי הפרסום אתמול (ג') ב"ידיעות אחרונות", אנשי האוצר מתכננים להיחלץ מהגירעון התקציבי, בין היתר, באמצעות העלאת מס ההכנסה באחוז החל משכר של 8,000 שקל ברוטו לחודש; הגדלת שיעור מס ערך מוסף באחוז נוסף ל-18 אחוזים; ביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות; וקיצוץ חד בקצבאות הילדים. היוזמה האחרונה, למשל, מטרידה מאוד את אדף.

 

"מה יהיה לנו לתת לילדינו אם פוגעים לנו בקצבאות הילדים, שזה הכלי היחיד שיש היום למשפחה ממוצעת על מנת לאפשר לילדיה את החוגים ואת הכלים הנחוצים כדי לחיות ברמה סבירה?", הוא תהה. "המדינה נמצאת בלופ שבו רק האזרח הקטן משלם. מחירי החשמל והמים עולים, הדלק נשאר גבוה, וברור לכולם שצפויות לנו עוד גזירות בעתיד הקרוב".

 

"הבעיה היא שאנשים שותקים, שותקים ושותקים ולא עושים שום דבר", הוסיף דוד מכרמיאל, נשוי ואב לשניים. "אנחנו צריכים לצעוק, להפגין, אולי אז מישהו בממשלה יתעורר". דוד ואשתו עובדים בחצי משרה כל אחד, והוא מקבל בנוסף קצבת נכות. מהעלאת מס ההכנסה הוא לא מודאג שכן ממילא הוא לא מגיע להכנסה של 8,000 שקלים בחודש, אך האפשרות של העלאת המע"מ והפחתת קצבאות הילודה מדירה שינה מעיניו.

 

"זה יכול להשפיע מהרבה בחינות", הוא אמר, "גם ככה אני עורך קניות ממש מצומצמות, ובטח נצטרך לוותר על עוד דברים: פחות חטיפים וממתקים לילדים, ונשתדל לצמצם גם בחימום הבית. הקצבאות לא גדולות, וגם כשאנשים עובדים קשה הם לא גומרים את החודש", הוא הדגיש, "כבר ב-15 בחודש הבנק עוצר לי את החשבון ויש עוד חצי חודש לסחוב".

 

"לא יודע איך ארשה לעצמי לנשום את האוויר"

חגי, תושב הצפון אף הוא ואב לשניים, כבר מתכנן אסטרטגיות להתמודדות עם רוע הגזירות. "מה שעושים במקרה כזה זה פיצול של הקניות", הוא סיפר, "ירקות קונים בשוק, ומוצרים אחרים בסופרים הגדולים שעושים מבצעים. פחות בשר איכותי ויותר ג'אנק, ואם הילד רוצה ממתק - אתה תקנה לו את הממתק הזול יותר".

 

להערכתו, עליית המע"מ תשפיע על כל התחומים, "כולל על דברים בסיסיים כמו אינטרנט, טלוויזיה וסלולרי, שיעלו בעשרות שקלים בחודש. גם מס על פירות וירקות, שמצטרף להתייקרות של מוצרים בסיסיים כמו לחם, חלב ושמן, זה עוד מאות שקלים בכל חודש".

 

"פחות בשר איכותי ויותר ג'אנק". ההתלבטות בסופר (צילום: ערן יופי כהן) (צילום: ערן יופי כהן)
"פחות בשר איכותי ויותר ג'אנק". ההתלבטות בסופר(צילום: ערן יופי כהן)

 

לדברי חגי, גם תחום הבילויים כבר סובל מהקיצוצים. "גם ככה אנחנו לא בליינים גדולים, אבל בתקופה האחרונה יש עוד ירידה ביציאות. מעדיפים ערב עם חברים בבית, כל אחד מביא משהו, במקום לצאת. גם המחירים של מופעי הילדים האמירו. לפעמים עדיף כבר לצפות בפסטיגל ב-VOD במקום ללכת למופע עצמו".

 

"לדעתי נגיע למצב שבו אנשים אפילו רכב לא יוכלו לקנות, לא יילכו לאירועים משפחתיים ולא יוכלו לחגוג אירועים כאלו ואחרים", ציין בפסימיות מאיר ירמי (51), אב לשבעה מניצן. לפני כשמונה שנים הוא פונה עם משפחתו מהיישוב גדיד ועד היום הוא מתגורר עם משפחתו באתר הקרווילות. "אני מפרנס יחיד, ואחרי שיתווספו הגזירות הכלכליות לשכר הדירה החודשי, אני לא יודע אם אני אוכל להחזיק את עצמי, לכלכל את משפחתי ובכלל לנשום את האוויר של מדינת ישראל".

 

"כשאני חושב על זה אני עומד לבכות", הוא הודה. "אני שוקל לחפש לי עבודה נוספת בשעות הלילה, רק כדי להתמודד עם הגירעון שיהיה לי בגלל הגירעון של המדינה. לפני הפינוי התפרנסתי טוב, לא הייתי זקוק לאף אחד, עשיתי ואני עדיין עושה מילואים, אבל עכשיו, כדי לא להיות מהנזקקים איאלץ למצוא עוד עבודה. בכלל לא ברור לי אם בגלל המצב הכלכלי, אוכל מתישהו לעבור לבית קבע".

 

"מעמד הביניים משלם על הטעויות של הממשלה"

"המדינה אולי צברה גירעון אבל אני לא הרגשתי שהכסף הזה הגיע אליי בצורה כלשהי", ציינה כנרת אברהם (30), נשואה ואם לשני ילדים קטנים מירושלים. "שוב ושוב מגלגלים הוצאות על מעמד הביניים. לא יכול להיות שכדי לממן את הגירעון הזה, שהצטבר בגלל טעויות שהממשלה עשתה שוב, ייקחו כסף מאלו שגם ככה נאבקים כדי לשרוד את החודש".

 

אברהם עובדת כמזכירה, בעלה משמש קבלן שיפוצים, והכנסתם המשותפת של בני הזוג מסתכמת בכ-13 אלף שקל בחודש. "אחרי ההוצאות לגנים של הילדים הקטנים, ההוצאות על מזון ועל שכר דירה, אנחנו נשארים בכל חודש עם מינוס קבוע בבנק", היא גילתה. "בממשלה יושבים שרים שמחממים את הכיסאות בזמן שלילדים שלי קר בחורף הירושלמי, כי אני חושבת אלף פעם לפני שאני מדליקה את החימום בגלל הוצאות חשמל בלתי הגיוניות".

 

"העלאות מסים נוספות וקיצוצים בקצבאות הילדים יחנקו את המשפחה הקטנה שלנו, שגם כך מתקשה לעמוד בהוצאות השוטפות", התלוננה גם נטע אלוני (34), אם לילד בן 3 שמצפה

עתה לילד נוסף. היא ובן זוגה אקדמאים ומשכורתם המשותפת מגיעה לכ-14 אלף שקלים בחודש. "זה לא מספיק", היא קבעה. "המשכורות שלנו לא משתנות והן לא מדגדגות את ההוצאות שרק הולכות וגדלות".

 

"התוצאה", המשיכה אלוני, "היא שאנחנו נאלצים להיעזר בהורים שלנו באופן קבוע, גם בגילנו המתקדם. כשאנשים בגילנו ובמצבנו נדחקים לפינה כזאת, זו פשוט הוכחה לכך שהכלכלה נוהלה באופן בלתי אחראי - שהפערים גדלו ושהנטל נפל על אלו שעושים הכול רק בשביל לצוף. במשך קדנציה שלמה הממשלה מוכרת לנו סיפורים על איך הכול כאן צומח ועל כך שמצבנו מעולם לא היה טוב יותר. בני המעמד הבינוני לא נהנו מהארוחה הזאת ועכשיו בכל זאת מגישים להם את החשבון".

פורסם לראשונה 15/01/2013 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המע"מ יעלה? אילוסטרציה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים