שתף קטע נבחר
 
צילום: לאה גולדה הולטרמן

יובל של אוכל טריפוליטאי: ביקור במסעדת צ'צ'ו

מזל וטורי מכינה מדי יום את המפרום לפי מתכון שהביא סבא ויקטור מטריפולי שבלוב. לאה גולדה הולטרמן ביקרה את בניו ונכדיו בשוק נתניה, במסעדה הטריפולאית צ'צ'ו

לפני כמעט 100 שנה היתה מסעדה קטנה בטריפולי שהציעה אוכל ביתי. פתח אותה ויקטור וטורי. כשויקטור הסבא עלה לארץ עם אשתו בשנות השישים, הצעד הטבעי היה לחפש מקום חדש להקים בה את המסעדה בארץ ישראל. מה שהיום הוא השוק של נתניה היה אז מתחם חדש שרק התחילו להיפתח בו עסקים קטנים.

 

עוד בערוץ האוכל:

למי קראת צונן? מרק פולני לוהט

יפה בלבן: עוגת גבינה לייט

לא הזיה: מתכוני פטריות חורפיים

 

אינטואיציה בריאה הובילה את הבחירה במיקום הנוכחי, בכיכר הקטנה והפנימית של השוק. מסעדת צ'צ'ו נפתחה לפני כמעט 50 שנה, ב-1964. היום היא מנוהלת על ידי הבן של ויקטור וטורי, נכדו של ויקטור שעלה מטריפולי. כששאלתי מה משמעות השם, נאמר לי שמדובר בשם חיבה טריפוליטאי של מי שקרוי ויקטור.

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

בפתיחתו, המקום שימש כמסעדת פועלים. בכל יום היו מכינים קוסקוס, שהיה מוגש לצד תבשיל שעועית או תבשיל אחד משתנה, שנמנה על סוג המאכלים המכונים בקרב העדה הטריפוליטאית טבּחה. את האוכל הגישו ללקוחות מהאיזור, לפועלי השוק וגם למבוגרים בני העדה.

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

היום באים אל המסעדה, שהתפרסמה עם השנים, סועדים מכל קצוות הארץ. אנשים מיוחדים מצמרת עולם הבידור, הספורט והטלוויזיה תושבי נתניה באים לאכול במקום. גם כיום זהו עסק משפחתי - בניהם שדל ויקטור עובדים בשוק ואילו הבנים והגיסים שלהם עובדים בסניף חדש ומושקע שפתחו בפולג, איזור התעשיה החדש של נתניה.

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

"פעם אנשים היו באים לשבוע מהאוכל. היום הם באים להתענג על הבישולים שלנו", אומרת מזל, אשתו של איציק, מבעלי המקום. גם התפריט הורחב וכולל כעת כמעט 10 מנות שנות בכל יום, כולם עבודת יד ועל טהרת הבישול הביתי הטריפולטאי.

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

כשנכנסים אל המקום הפשוט למראה, אי אפשר לדמיין שיגיע אל השולחן אוכל כל כך מושקע. הבחירה בין המנות קשה. האוכל מתבשל כל הלילה על פתיליות ובאמת שהכל טעים: יש טבחה בל סלק שחורה, עם עלי מנגולד ותרד שעוברים בישול והרתחה לאחר מכן מטגנים ומתבשלים עם בשר וקציצות סולת, קוקלות, על הפתילייה.

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

יש גם טבחה בל-קרע, תבשיל שעועית לבנה עם דלעת; חריימה דג ברוטב חריף ; עסבן - מעי ממולא בחלקי פנים, אורז וירק ; תבשילי במיה, שעועית עם רגל וכמובן - מפרום, אולי המנה הכי מפורסמת של המקום.

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

את המפרום מכינה מזל והוא נתפס חזק בזכותה. היא עובדת כל יום וחרוצה פלוס פלוס. איציק מספר שהאוכל מגיע טרי, מהשוק. "הכשרון לבשל טוב בא עם הזמן. הסוד הוא ההתייחסות לאוכל, כשהכל נעשה ביד. לא עובדים עם מכונות. הכל טרי".  

 

לפני המנות מגיעה חצי כיכר לחם אחיד פרוסה לצד סלטים טריפוליטאיים כסלט סלק ; צ'ירשי, סלט דלעת עם תבלין פלפלצ'ומה וקימל ; מסייר - חמוצים בתיבול חריף וכן סלט פול.

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

כשהמשפחה מדברת על סבא ויקטור הם מדברים בעיניים בוהקות: "סבא צ'צ'ו, שנפטר לפני מספר שנים, היה אדם מיוחד במינו. אצלו הכל היה מוגש ביד רחבה. מגיש וממלא מחדש ואם לא היה כסף - היה נותן. אף אחד לא היה רעב".

 

"אנחנו אנשים מאמינים והיה לנו חשוב, חוץ מזה שיהיה כשר, גם לשמור על העקרונות של סבא צ'צ'ו. כי בסוף, הכל משמים".

 

 (צילום: לאה גולדה הולטרמן) (צילום: לאה גולדה הולטרמן)
(צילום: לאה גולדה הולטרמן)

 

לכל הטורים הקודמים של שיכון ותיקים

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לאה גולדה הולטרמן
נתן ואיציק וטורי
צילום: לאה גולדה הולטרמן
מומלצים