לא קיבלתם הודעה לבוחר? כך תדעו היכן להצביע
מידע על כתובת הקלפי אפשר למצוא באתר האינטרנט ובטלפון של ועדת הבחירות המרכזית. כל הפרטים
ארבעה ימים לפני הבחירות, מצביעים רבים עדיין לא קיבלו בדואר את ההודעה לבוחר והם חוששים כי לא יוכלו לממש את זכותם הדמוקרטית. אלא שתפקידה של ההודעה הוא למסור מידע בלבד על מיקום הקלפי, וזאת ניתן לברר גם בטלפון או באינטרנט.
רוצים לדעת היכן אתם מצביעים? בדקו באתר ועדת הבחירות
האחריות למשלוח ההודעות היא של משרד הפנים. דו"ח מבקר המדינה משנת 2010, שעסק בבחירות ברשויות המקומיות, גילה כי אכן הייתה בעיה במשרד הפנים עם משלוח ההודעות לבוחר. "למשרד מבקר המדינה הגיעו תלונות רבות מאזרחים ובאמצעות עובדי המשרד ששהו ביום הבחירות בעשרות רשויות מקומיות", נכתב בדו"ח, "ולפיהן הם לא קיבלו כלל את ההודעות לבוחר".
שלוש שנים חלפו ודבר לא השתנה. למרות שכל אדם יכול לבדוק היום באינטרנט את כתובת הקלפי שלו, הרבה אנשים עדיין זקוקים להודעה בכתב, אבל אלה לא תמיד מגיעות ליעדן. כך למשל, בניין מגורים שלם בן שש קומות ברחוב משמר הגבול 8 בחיפה, המאכלס לא פחות מ־16 משפחות, פשוט נשכח. עד היום אף אחד מדייריו לא קיבל את ההודעה לבוחר.
בימים האחרונים, אחרי ש-200 הודעות כאלה נמצאו בפח זבל בבאר שבע, פנה מנכ"ל משרד הפנים, עמרם קלעג'י, למנכ"ל משרד התקשורת כדי לבדוק אם החברה שאחראית על הפצת ההודעות בכלל עומדת בכללים הנדרשים. לחברה "א.ד הפצות ועיטוף" נערך אתמול בירור במשרד הפנים. קלעג'י הורה לראשי החברה לבצע תחקיר ולהגיש דו"חות מפורטים לגבי התקלות שבחלוקת ההודעות לבוחר.
הודעה מיוחדת יצאה בימים האחרונים מטעמה של ועדת הבחירות המרכזית, בראשות השופט אליקים רובינשטיין. "ועדת הבחירות המרכזית מבקשת להבהיר כי ההודעה איננה הכרחית לצורך הצבעה", נאמר בהודעה, "ודי באחד מאמצעי הזיהוי - תעודת זהות, דרכון ורישיון נהיגה נושאי תמונה - על מנת להצביע".
יש להדגיש כי כל אחד יכול לברר באתר של ועדת הבחירות המרכזית (www.bechirot.gov.il) היכן הוא מצביע. מי שמתקשים בזירה המקוונת, יכולים לפנות למרכז המידע בטלפון 1-800-200-137 ולברר היכן נמצאת הקלפי שלהם. בעלי מוגבלות זכאים להצביע בקלפיות מיוחדות שמפוזרות
ברחבי הארץ. בקלפיות אלה רשאים להצביע רק כאלה שיש להם מוגבלות נראית לעין או בעלי תעודה. מי שאין להם אחד מהשניים ייאלצו לחתום על טופס הצהרה כי הוא או היא מוגבלים בניידות.
הטופס הזה נולד לאחר שהתברר שאנשים שאינם מוגבלים, בעיקר צעירים, נהגו להצביע בקלפיות הנכים שהיו פתוחות לכל אדם. הצהרה שקרית עלולה לגרור קנס או מאסר של עד חצי שנה, ובכך מקווים בוועדת הבחירות המרכזית להרתיע את אלה שנהגו להצביע בקלפיות הללו שלא לפי החוק.